Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 8 februari 2008.

Cultuurvrijdag, 8 februari 2008

Slauerhoff poëzieprijs nu ook voor leraren

Franeker - Stichting Herdenking J.J. Slauerhoff organiseert dit jaar voor het eerst een poëziewedstrijd voor docenten. De wedstrijd is bedoeld voor leraren in het voortgezet onderwijs en het mbo in Fryslân.

Cultuurvrijdag, 8 februari 2008

De onttakeling van een uitgetekend leven

,,Ik heb geen kinderen, maar alleen antwoordapparaten zonder antwoorden.’’ Het is zo’n typische Carver-zin (in dit geval geschreven door Gerardjan Rijnders) waarbij de ontloken lach de tragische ernst ervan nauwelijks kan bedekken. Het is tegelijkertijd ook een van de kernzinnen uit de mond van Joke Tjalsma in het nieuwe theaterstuk van toneelgroep Carver, Gods Wachtkamer. Zij speelt de ouderdom die gepaard gaat met een herkenbare lichamelijke en vooral geestelijke aftakeling. Voor haar is het wachten op ,,het eindoordeel’’ dat voor haar dochter, Beppie Melissen, eigenlijk veel te lang duurt. Ook herkenbaar.

Economievrijdag, 8 februari 2008

Samen naar een natuurlijker landschap

Wageningen - De natuur zijn gang laten gaan is uiteindelijk veel beter voor het boerenland. Maar op korte termijn kost het de boer geld: bestrijdingsmiddelen zijn per saldo vaak goedkoper. Alleen als boeren en andere landschapsbeheerders sámen het landschap opnieuw inrichten, kan deze vicieuze cirkel doorbroken worden. Dat betoogt Ben Vosman van de universiteit van Wageningen.

Economievrijdag, 8 februari 2008

‘De houtwal is voor de melkkoe een soort apotheek’

Leeuwarden – ,,De houtwal is een soort apotheek voor koeien, al weten onderzoekers nog steeds niet hoe dat kan”, zegt de Friese professor Jan Douwe van der Ploeg van de universiteit in Wageningen. ,,Enkele jaren geleden hebben we een club onderzoekers laten turven hoe vaak hokkelingen (eenjarige koeien, ST) naar de houtwal gingen om daar te vreten en wat de gevolgen daarvan waren. Dieren die duidelijk ziek waren en minder vraten, gingen naar de houtwal om daar een kostje bij elkaar te scharrelen. Resultaat was dat de dieren gezond werden.”

Economievrijdag, 8 februari 2008

Drie nieuwe Friese Dirk van den Broeks

Leeuwarden - Supermarktketen Dirk van den Broek gaat in drie Friese steden van start: Drachten, Leeuwarden en Joure. Dat meldde directeur Dirk van den Broek jr. gisteren. Totnogtoe heeft ‘Dirk’ maar één Friese vestiging, in Wolvega. Bij de opening van die vestiging kondigde Van den Broek al aan dat het bedrijf verder wil groeien in Fryslân.

Hoofdartikelvrijdag, 8 februari 2008

Grijs werkt...

Het is nog maar betrekkelijk kort geleden dat in het straatbeeld door de week opvallend veel mannen zichtbaar waren, van gevorderde leeftijd. Het was de tijd van de ‘race om uittreding’. Vakbonden, werkgevers en werknemers streefden naar doorstroming van oudere naar jongere werknemers. Vele honderdduizenden kregen mooie uitkeringen na ontslag bij reorganisatie of bij gebruikmaking van regelingen.

Regiovrijdag, 8 februari 2008

Vakantiehuis niet vanzelfsprekend

Beetsterzwaag - Het kabinet in wording zocht de rust op in Beetsterzwaag, medio 2009 kunnen gehandicapte en chronisch zieke kinderen er met hun ouders terecht voor een vakantie. Vlak naast Huize Lyndenstein van Revalidatie Friesland komt namelijk de tweede Ronald McDonald Hoeve van Nederland te staan. Gisteren werden de plannen voor het complex onthuld in Beetsterzwaag.

Regiovrijdag, 8 februari 2008

Eindelijk gaat het over de Afsluitdijk zelf

Lelystad - Het circus van de toekomst van de Afsluitdijk streek gisteren neer in Lelystad voor een brainstormsessie van experts. De vierde, met ditmaal een hoog TU-gehalte, want de morfologie van de dijk stond centraal, dus de vorm en de materialen van de dijk en welke natuurlijke processen er allemaal invloed op uitoefenen. Dus speelde de primaire functie van de Afsluitdijk voor het eerst de hoofdrol. Hij is een kering tegen het wassende water van de Waddenzee, met spuisluizen is hij ook een regulator van overtollig IJsselmeerwater en een doorlaat voor scheepvaartverkeer, en hij is een short cut voor wie van Fryslân naar Noord-Holland wil.

Regiovrijdag, 8 februari 2008

Yt Boschma (77) verheugt zich nu al op applaus

Drachten - Woensdagavond werd ze plotseling overvallen door een golf van nervositeit. ,,It kaam samar oer my hinne fallen. Kin ik it wol? As ik in ‘black-out’ ha en ik hear de souffleur net, dan hingje ik. Doe sei ik tsjin mysels: do kinst it, Yt.”

Regiovrijdag, 8 februari 2008

Veen verdwijnt in rap tempo

Assen - Als er de komende jaren geen drastische maatregelen worden genomen, zullen de veenbodems in Drenthe in rap tempo verdwijnen. Dat laat het college van Gedeputeerde Staten van Drenthe weten. In Fryslân staat het verdwijnen (inklinken) van veenweiden ook hoog op de agenda.

Regiovrijdag, 8 februari 2008

Ook platteland profiteert van krachtwijken

Leeuwarden - Nederlandse woningbouwcorporaties richten een gezamenlijk fonds op om de investeringen in de veertig ‘Vogelaarwijken’ - waaronder een Friese: Heechterp/Schieringen in Leeuwarden - te financieren. ,,Maar dat fonds kan over vijf jaar ook gebruikt worden voor investeringen in het Friese platteland”, zegt voorzitter W. van Leeuwen van Aedes, de koepelvereniging van corporaties.

Geloof & Kerkvrijdag, 8 februari 2008

Psychiater kan signaleren en verwijzen

Leeuwarden - Net als voor ‘de dienst der genezing’ is ook de aandacht voor ‘de dienst der bevrijding’ onder christenen groeiend. Vorige maand kwamen Jaap en Hettie Ophoff aan het woord en gaf prof. dr. Kees van der Kooi zijn opinie over het thema. Vandaag het slot: christen-psychiater drs. Wim de Vries over bevrijding en demonie.

Geloof & Kerkvrijdag, 8 februari 2008

Webforum tegen prof. Harinck gesloten

Leeuwarden - Een webforum op de site www.publiekprotest.nl is gisteren gesloten. De site was opgezet door een verontrust lid van de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt) uit Goes naar aanleiding van uitspraken van de Kamper hoogleraar prof. dr George Harinck over de vrouw in het ambt, homoseksualiteit en de katholieke mis. De maker van de site was anoniem, maar Trouw publiceerde gisteren de identiteit van de maker. Op de site geeft hij nu uitleg over zijn actie, die overigens op het forum door de meerderheid van de bezoekers werd afgewezen. Tot gisteren stonden er 440 reacties op.

Geloof & Kerkvrijdag, 8 februari 2008

Laatste Avondmaal, bekijken en beleven

Drachten - Het Laatste Avondmaal in achttiende-eeuwse pastelkleurige kruissteken, afgebeeld in een rococobeeldje, op Haďtiaans perkament of uit hout gesneden. De verzameling beelden en schilderijen van het echtpaar Pots uit Borger over de laatste maaltijd die Jezus voor de kruisiging met zijn twaalf discipelen genoot, is zeer gevarieerd.

Sportvrijdag, 8 februari 2008

Bij het schoonrijden is het één grote familie

Heerenveen - Geen getik van de klapschaats, wat normaal op een ijsbaan veel te horen is. Geluid van een afzet zou zelfs punten kosten bij het schoonrijden. Gisteren werd in Thialf het open gewestelijk kampioenschap van het gewest Friesland gehouden. Het laatste gewestelijk kampioenschap van een serie van vijf die door het hele land georganiseerd wordt. Gevolgd door een NK in maart.

Sportvrijdag, 8 februari 2008

De korfballers van KC De Hoeve spotten met alle theorieën

De Hoeve - Waar een klein dorp groot in kan zijn. Het Weststellingwerfse dorp De Hoeve telt slechts 430 zielen, maar de plaatselijke korfbalclub is wel bezig geschiedenis te schrijven. In de eerste klasse A heeft KC De Hoeve de beste papieren om kampioen te worden. Met nog vijf wedstrijden te gaan staat De Hoeve los van de nummer twee ROG/ORIS uit Groningen. Zondag speelt De Hoeve uit tegen ZKC’59 uit Zuidwolde, de nummer zes van de ranglijst.

Sportvrijdag, 8 februari 2008

Roy Booker schiet Aris naar de winst

Den Helder - De basketballers van Aris Friesland hebben gisteravond het staartduel tegen hekkensluiter Den Helder Seals met 90-106 gewonnen. Na drie gelijkopgaande kwarten sloegen de Leeuwarders in het vierde kwart toe. Aan de hand van guard Roy Booker, die maar liefst veertig punten scoorde.

Sportvrijdag, 8 februari 2008

Marrit Leenstra, met een glimlach WK in

Berlijn - Het is de stad van Unter den Linden, Checkpoint Charlie en de Brandenburger Tor: Berlijn. Het is ook de stad waar in het DDR-tijdperk dopinggebruik welhaast tot kunst werd verheven. Uitgerekend in het ‘Ossie’- gedeelte van de stad debuteert op het WK allround dit weekeinde een schaatsster die laat zien dat je ook op basis van talent, ambitie, leergierigheid en Fries roggebrood erg ver kunt komen. Marrit Leenstra, pas achttien jaar en nu al Europese top.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties