Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van maandag, 8 februari 2010.

Cultuurmaandag, 8 februari 2010

Mannen gezocht voor openluchtspel in Fochteloo

Fochteloo - Voor het openluchtspel Het verlies van Riekje in Fochteloo zijn nog mannelijke figuranten nodig. De organisatie zoekt twaalf mannen vanaf negentien jaar, zo laat ze in een persbericht weten.

Cultuurmaandag, 8 februari 2010

Gerda Adams nieuwe dirigent Looft den Heer

Garyp - Gerda Adams-Verhagen uit Steenwijk is de nieuwe dirigent van brassband Looft den Heer uit Garyp. Ze volgt Syde van der Ploeg op. Adams heeft haar muzikale opleiding gevolgd aan de Christelijke Hogeschool voor de Kunsten Constantijn Huygens in Zwolle, afdeling conservatorium. Ze studeerde in 1996 af met hoofdvak hafabra-directie en bijvak hoorn. Zij staat ook voor fanfare TOP uit Onna. Daarnaast is zij docent kleinkoper bij diverse verenigingen.

Cultuurmaandag, 8 februari 2010

Tsead Bruinja naar poëziefestival in Nicaragua

Leeuwarden - Dichter Tsead Bruinja (1974, Rinsumageest) is deze maand te gast op een internationaal poëziefestival in Nicaragua. Hij zal daar samen met ruim honderd andere dichters werk voordragen. Dat gebeurt op tal van plekken, van kerken en politiebureaus tot scholen en parken.

Cultuurmaandag, 8 februari 2010

Dineke Nauta naar landelijke finale Christina Concours

Leeuwarden - Saxofoniste Dineke Nauta (17) uit Easterwierrum heeft een plek bemachtigd in de landelijke finale van het Prinses Christina Concours, een concours voor jonge muziektalenten. Dineke won gisteren een eerste prijs in de leeftijdscategorie vijftien tot en met negentien jaar tijdens de noordelijke voorronde van het concours in Groningen.

Economiemaandag, 8 februari 2010

Transportbedrijf KLMV overgenomen door SK Bok

Leeuwarden - Transportbedrijf KLMV uit Sint Annaparochie is overgenomen door branchegenoot SK Bok Groep in Leeuwarden. Eigenaar Piet Lont (58) heeft zijn aandelen in het bedrijf overgedragen aan SK Bok. Het bedrijf blijft voorlopig vanuit Sint Annaparochie opereren. De overname zal naar verwachting geen negatieve gevolgen hebben voor de werkgelegenheid.

Economiemaandag, 8 februari 2010

Friesland Bank slaat slag met spaargeld Unilever

Leeuwarden/Rotterdam - Unilever besteedt het beheer van de spaarloon- en levensloopregelingen van zijn medewerkers uit aan Friesland Bank. Dat maakten de bedrijven vanochtend bekend. Door de uitbesteding komt er meer dan tien miljoen euro aan spaargeld binnen bij Friesland Bank. De bank beheert nu drie miljard aan spaartegoeden.

Hoofdartikelmaandag, 8 februari 2010

Landelijke politiek...

De verkiezingen voor de gemeenteraad worden door landelijke politici aangegrepen om hun politieke boodschap af te geven. Dat die boodschap niet zo veel te maken heeft met de gemeenteraad is niet zo erg. Even merkwaardig is de gewoonte dat ter voorbereiding op de gemeenteraadsverkiezingen landelijke politici ‘de provincie’ vereren met een bezoek.

Regiomaandag, 8 februari 2010

Opsterland krijgt blazersakademy

Leeuwarden - Fryslân is een nieuw opleidingsinstituut rijker: de Fryske Blazersakademy. Via het instituut kunnen leerlingen vanaf hun negende jaar muziekles krijgen, gewoon op de basisschool. De docenten van de Blazersakademy werken nauw samen met muziekverenigingen.

Regiomaandag, 8 februari 2010

‘De FNP komt op foar de gewoane man’

Op de kieslijst, maar ook in de raad? Maaike Dotinga uit Buitenpost staat op nummer vijf op de lijst van de FNP in Achtkarspelen. De partij heeft nu vier zetels. Staat ze er voor nop of maakt ze een kans, en hoe kijkt ze aan tegen de komende raadsperiode?

Regiomaandag, 8 februari 2010

Donderdag debat van LC, FD en Omrop in Dokkum

Dokkum - Dongeradeel is de eerste gastheer voor de verkiezingsdebatten die het Friesch Dagblad, de Leeuwarder Courant en Omrop Fryslân houden in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen.

Regiomaandag, 8 februari 2010

Windgroep: geen geld voor vaartproject

Drachten - Het stilleggen van het werk aan de Drachtstervaart in Drachten kwam doordat projectontwikkelaar Vastgoed Noord, onderdeel van de Wind Groep, er geen geld voor had. Dat blijkt uit extern onderzoek naar de financiële situatie van de in Drachten gevestigde Wind Groep.

Geloof & Kerkmaandag, 8 februari 2010

Vlaamse katholiek is vooral op sociaal vlak progressief

Leuven - Drie van de vier Vlaamse katholieken geven toe dat het steeds meer moeite kost om de katholieke normen en waarden in de maatschappij en het leven van alledag uit te dragen. Dat blijkt uit een breed onderzoek onder Vlaamse katholieken. De doorsnee betrokken Vlaamse katholiek heeft eigenlijk twee gezichten: hij/zij is sociaal progressief - en tegelijkertijd op cultureel (kerkelijk) gebied ronduit behoudend.

Geloof & Kerkmaandag, 8 februari 2010

Etiket ‘depressief’ wordt snel opgeplakt

Kampen - Zo’n 750.000 Nederlanders lijden aan een depressie. Er is veel belangstelling voor de problematiek. Zo veel dat het woord ‘depressie’ aan inflatie onderhevig is, aldus enkele sprekers op een studiedag Dimensies van Depressie: over depressie, identiteit en zingeving, vrijdag in Kampen.

Sportmaandag, 8 februari 2010

Wel de punten, niet de bloemen voor VC Sneek

Sneek - Misschien wel de slechtste wedstrijd van het seizoen. In ieder geval één van de slechtste. Als zodanig kon de wedstrijd van de volleybalsters van VC Sneek zaterdagavond tegen Veracles het best omschreven worden. Toegegeven, er werd gewonnen. ,,Maar wat was dit een dramatische wedstrijd van onze kant. Gewoon slecht. Heel slecht”, verwoordde speelster Martha Maltha na afloop het overheersende gevoel bij VC Sneek. Dat blijft desondanks onverminderd hard op weg naar het kampioenschap in de B-league.

Sportmaandag, 8 februari 2010

Aris geeft zege tegen Weert makkelijk uit handen

Leeuwarden - Aris De Friesland heeft zich gistermiddag weer eens van zijn slechtste kant laten zien. Na een wervelende basketbalshow in het eerste kwart zakten de Leeuwarders langzaam weg in een diep moeras. Het kwalitatief mindere Weert knokte zich terug in de wedstrijd en mocht van de Friezen ook nog eens twee punten mee naar huis nemen. ,,Het was duidelijk dat wij het betere team waren”, baalde Aris-coach Pete Miller. ,,Dit mag je zo niet weggeven.”

Sportmaandag, 8 februari 2010

Doemscenario dreigt voor Damcombinatie Fryslân

Wânswert - De opdracht was op voorhand duidelijk. Alle dammers waren doordrongen van de noodzaak zaterdag minimaal een punt te pakken. Maar waar het vorig seizoen Damcombinatie Fryslân vaak meezat, zit het deze jaargang allemaal flink tegen. Witte van Moort versloeg de Friezen met 7-13 en de concurrentie won ook nog, waardoor directe degradatie uit de Ereklasse akelig dichtbij komt. Daar was op voorhand zeker geen rekening mee gehouden. ,,Zo makkelijk als het vorig jaar ging, zo moeizaam gaat het nu”, zegt voorzitter Tjeerd Jaasma van de Damcombinatie.

Sportmaandag, 8 februari 2010

‘Slechter kon het toch al niet meer worden bij Heerenveen’

Jan Everse is de derde trainer dit seizoen bij Heerenveen. Is de oud-speler van Ajax en Feyenoord de redder van de club?

Sportmaandag, 8 februari 2010

Van Everse ben je nog niet af

Als ik het goed begrepen heb, is bij Heerenveen een interim-trainer aangesteld om het seizoen af te maken, als vervanger van de interim-trainer die begin september werd aangesteld om het seizoen af te maken als vervanger van de echte trainer, die weg moest omdat de resultaten tegenvielen. Dat wil zeggen, de interim-trainer van september was oorspronkelijk aangesteld tot de winterstop, maar mocht vervolgens zijn klus afmaken tot het eind van het seizoen. Ook hij had weliswaar nog geen goede resultaten bereikt in de eerste competitiehelft, maar volgens het bestuur had hij de boel wel weer aardig op de rails. Men had vertrouwen in zijn aanpak.

Sportmaandag, 8 februari 2010

Arend Glas, de pionier van het Nederlandse bobsleeën

Als volgende week de Olympische Spelen van 2010 in Vancouver beginnen, zullen de Nederlandse ogen met betrekking tot medailleoogst vooral gericht zijn op schaatsen. Logisch misschien, gezien de recente resultaten en de traditie die de sport kent in ons land. Hoe anders ligt het wat betreft al deze zaken voor bobsleeën. Maar ook daarin zijn ‘wij’ inmiddels aardig goed. En dat is niet in de laatste plaats te danken aan Arend Glas, geboren op 29 oktober 1968 in Joure.

Sportmaandag, 8 februari 2010

Atletiek moet het hebben van eremetaal

Drachten - Wie denkt dat er in de wintermaanden geen eer te behalen is voor atleten, heeft het bij het verkeerde eind. Terwijl dit weekeinde in Apeldoorn de NK indoor werden gehouden, was er zaterdag in Sportcentrum Drachten een toernooi voor de jongste garde. Over de jeugd en moeizame broodwinning in de atletiek.

Sportmaandag, 8 februari 2010

Competitievervalsing of niet; wel een valse start voor Sneek Wit Zwart

Sneek - Terwijl de sporen van de lange winter nog duidelijk zichtbaar zijn langs het kunstgrasveld op sportpark de Molenkrite, mag het vlaggenschip van Sneek Wit Zwart alweer aftrappen voor de tweede helft van het seizoen. De KNVB heeft de velden weer vrijgegeven, maar niet iedereen is er blij mee. Zeker niet in Sneek waar de plaatselijke hoofdklasser na een belabberde voorbereiding voor een man en een paardenkop een koude herstart van de competitie beleeft, die tegen HSC’21 uit Haaksbergen ook nog eens met 0-2 verloren gaat.

Sportmaandag, 8 februari 2010

‘Jullie moeten je de ogen uit de kop schamen’

Heerenveen - ‘Wij hebben de tranen, jullie nog bloed en zweet’, stond te lezen op een groot spandoek voor de Noord-tribune. De noodkreet van de supporters werd beantwoord met een goede overwinning op basis van passie en strijd. Of zoals de nieuwe trainer Jan Everse het verwoordde: ,,De groep heeft kwaliteit en is bereid te werken. Dat signaal hebben ze naar het publiek toe gegeven.”

Sportmaandag, 8 februari 2010

Heerenveen geeft Everse gewenste zege

Heerenveen - Met Jan Everse op de bank heeft sc Heerenveen zaterdagavond tegen FC Utrecht de vurig gewenste zege behaald. Na een van de roerigste weken in de clubhistorie, waarin interim-trainer Jan de Jonge opstapte, rechtte de selectie voor eigen publiek de rug en toonde beterschap. Met als resultaat een goede zege.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties