Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 8 november 2012.

Cultuurdonderdag, 8 november 2012

Stichting zoekt nazaten betrokkenen De Overval

Leeuwarden | Stichting Iepenloftspul ’De Oerfal’ is op zoek naar de kinderen van de overvallers die op 8 december 1944 zonder een schot te lossen 51 verzetsmensen bevrijdden uit de Leeuwarder gevangenis. De stichting wil ze uitnodigen voor een voorstelling van De Oerfal die in 2013 wordt gespeeld in De Blokhuispoort in Leeuwarden.

Economiedonderdag, 8 november 2012

Overname tankstation door Van den Belt

Leeuwarden | Oliehandel Van den Belt uit Drachten heeft Carwas de Hemrik in Leeuwarden overgenomen. Eind dit jaar volgt nog een overname van een Esso tankstation in Leeuwarden waarvan de locatie nog niet is bekend gemaakt. Met de overnames en verbouwingen is een investering van twee miljoen euro gemoeid. Het bedrijf is in Leeuwarden al gevestigd aan de James Wattstraat. Door de overnames beschikt het bedrijf over 24 tankstations in Noord Nederland.

Economiedonderdag, 8 november 2012

Stabiele opbrengstprijzen voor de zuivelfabrieken

Zoetermeer | Zuivelfabrieken ontvangen deze week voor de verschillende producten deze week redelijk stabiele prijzen vergeleken met vorige week. Volgens het Productschap Zuivel liggen de boterprijzen op hetzelfde niveau van 326 euro per honderd kilo. Ook vol melkpoeder heeft met 296 euro dezelfde prijs. Mager melkpoeder voor menselijke consumptie is iets goedkoper en voor veevoer iets duurder. Ook weipoeder is licht in prijs omhoog gegaan.

Hoofdartikeldonderdag, 8 november 2012

Rol koningin blijft nuttig in formatie

Voordat de formatie begon was er veel scepsis over het plan van een Kamermeerderheid om het nu echt eens zonder de koningin te proberen. Er was angst voor chaos en een schaamtevolle gang naar het paleis.

Regiodonderdag, 8 november 2012

Het einde is in zicht voor basisschool De Toverbal

Nooit meer jonge vluchtelingen de eerste woordjes Nederlands leren. Of dat speciale gevoel van kinderen die zó blij zijn dat ze naar school kunnen. Maar ook nooit meer een gedwongen afscheid.

Regiodonderdag, 8 november 2012

Watersport als lifestyle: ruig én relaxed

Sneek | Vernieuwing van de watersportsector is nodig om jongeren naar Fryslân te kunnen blijven trekken. Zo zijn er nu nog ontbrekende aantrekkelijke uitgaans- en ‘chill’-mogelijkheden nodig. Ook het watersportaanbod moet kritisch worden bekeken.

Regiodonderdag, 8 november 2012

Friese huren moeten flink stijgen om corporatieheffing

Leeuwarden | Woningcorporaties die actief zijn in Noord- en Zuidwest-Fryslân kunnen het financieel moeilijk krijgen als de plannen van het nieuwe kabinet worden doorgezet. Dat stelt onafhankelijk adviesbureau Atrivé, dat organisaties op het terrein van wonen en maatschappij begeleidt. Volgens Atrivés berekeningen zou de gemiddelde huur in Leeuwarden moeten stijgen van 385 naar 459 euro om de gevolgen van de voorgenomen maatregelen te compenseren. Dat komt neer op een percentage van 124 van de maximale huurprijs die mag worden gevraagd. Voor de corporaties betekent dit dat er weinig ruimte blijft om te investeren.

Regiodonderdag, 8 november 2012

Begrotingsdebat in de schaduw van regeerakkoord

Leeuwarden | De behandeling van de provinciale begroting voor 2013 werd gisteren deels overschaduwd door de vrees dat het nieuwe kabinet nog roet in het eten gooit. Dan gaat het om de financiële onzekerheid die voor de provincie verbonden is met het nieuwe regeerakkoord.

Geloof & Kerkdonderdag, 8 november 2012

Kuyper digitaal, maar nog niet compleet

Het persoonlijk archief van Abraham Kuyper is sinds gisteren deels toegankelijk via internet. Het Historisch Documentatiecentrum van de VU vierde dat met het symposium ‘Kuyper digitaal’.

Geloof & Kerkdonderdag, 8 november 2012

Bisschop: kerk is in één minuut vernietigd

Damascus/Groningen | ,,Ik had nooit gedacht dat ik op een dag deze mail zou schrijven aan jou en vele vrienden.’’ Zo begint een mail van de Syrische bisschop Eustathius Matta Roham die PKN-predikant ds. Ynte de Groot uit Groningen afgelopen weekend kreeg. In de mail zit een foto van de kerk van zijn vriend. ,,Dit is mijn kerk in Dair Al-Zor aan de rivier de Eufraat. Deze is opgeblazen met dynamiet op zaterdag 27 oktober.’’ Hij heeft de ravage niet met eigen ogen kunnen aanschouwen, maar vond een foto op Facebook die boekdelen spreekt: het is een ruïne geworden.

Sportdonderdag, 8 november 2012

Van der Werf schenkt zijn diensten aan NWVG

Dearsum | Wielrenner Teake-Piet van der Werf uit Dearsum heeft een nieuwe ploeg. Van der Werf (24) rijdt vanaf volgend seizoen bij de Noordelijke Wielervereniging Groningen (NWVG). De Dearsumer kreeg onlangs te horen dat zijn contract bij wielerteam Ruiter Dakkapellen niet verlengd werd en moest daarom op zoek naar een nieuwe ploeg. ,,As sportman wol ik graach op in sa heech as mooglik nivo presteare. De NWVG rydt in hiel goed programma.”

Sportdonderdag, 8 november 2012

ICNN volgend jaar opnieuw in Drachten

Drachten | Het Internationaal Concours Noord Nederland (ICNN) zal in 2013 voor de tweede keer worden gehouden in Drachten. Het topsportevenement met tal van hoogtepunten voor zowel top- als breedtesporters heeft plaats van 3 tot en met 20 januari in het Fries Congrescentrum aldaar. De organisatie van Zwolle International moest dit jaar voor het eerst noodgedwongen uitwijken naar Fryslân, omdat de Zwolse IJsselhallen niet beschikbaar waren voor het evenement.

Sportdonderdag, 8 november 2012

Geen zuivere speeltijd in de Korfbal League

Zeist | Het bondsbestuur van het KNKV heeft besloten om in de Korfbal League niet met volledig zuivere speeltijd te gaan spelen. De ervaringen van de clubs in de voorbereiding met twee keer dertig minuten zuivere speeltijd hebben geleid tot het bestuursbesluit om alles bij het oude te laten. Dat wil zeggen met alleen de beide laatste vijf minuten met zuivere speeltijd. Behalve een toename van de wedstrijdduur met tien minuten, vormde het een te zware belasting voor de spelers.

Sportdonderdag, 8 november 2012

Er gaat een hele nieuwe wereld open voor LDODK

Voor korfbalvereniging LDODK/AH Gorredijk gaat zondag de competitie in de Korfbal League van start met de thuiswedstrijd tegen Blauw Wit Amsterdam. Daarmee gaat niet alleen een lang gekoesterde wens in vervulling van de ambitieuze vereniging die haar pijlen de afgelopen jaren heel nadrukkelijk had gericht op toetreding tot het korfbalwalhalla. ,,We zijn er klaar voor”, zegt de nieuwe voorzitter Gouke de Vries (31).

Sportdonderdag, 8 november 2012

Tuitert start niet op NK afstanden

Heerenveen | Mark Tuitert neemt het komende weekeinde niet deel aan de NK afstanden. Dat heeft hij gisteravond gezegd. De olympisch kampioen heeft bij een val op een training een scheurtje in een rib opgelopen. Tuitert zou in Heerenveen debuteren voor zijn nieuwe formatie Beslist.nl.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties