Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van maandag, 8 december 2008.

Hoofdartikelmaandag, 8 december 2008

De overheid, de banken...

In onzekere tijden gaat alle aandacht uit naar de overheid. Veel jonge werknemers wilden tot voor kort graag een graantje meepikken van overvloedige winsten bij bedrijven, bijvoorbeeld de banken, maar verkiezen nu een baan bij de overheid. Ofwel: de financiële crisis maakt slachtoffers, maar biedt ook perspectieven. Over dat laatste: als de trend zich doorzet, zullen meer jonge mensen kiezen voor een baan in het onderwijs en zal het tekort aan leraren minder groot worden.

Regiomaandag, 8 december 2008

Roofvissen aangespoeld op stranden

Vlieland - Op de stranden van Vlieland, Terschelling, Ameland en Texel zijn de afgelopen dagen tientallen bramen aangespoeld. Bramen zijn vissen die normaal op meer dan honderd meter diepte leven. De laatste invasie van bramen was in 1976.

Regiomaandag, 8 december 2008

Een cappuccino van erwtensoep en paling

Grou - ,,Oesters en alles hebben ze hier ook!” ,,Oh, dan moeten we dat zomaar eens gaan proberen.” Twee vrouwen lopen langs de eettentjes op het Halbertsmaplein in Grou en maken gretig gebruik van de mogelijheid om op deze manier kennis te maken met niet alledaagse gerechten. Cappuccino van erwtensoep en paling bijvoorbeeld of een kopje preisoep met schuim van oude kaas.

Regiomaandag, 8 december 2008

Paddo niet meer verkrijgbaar

Leeuwarden - De gemeente Leeuwarden handhaaft voorlopig niet het nieuwe verbod op de verkoop van hallucinogene paddenstoelen. Ook de Friese politie maakt er geen werk van. In het legale circuit is de paddo in Fryslân echter al niet meer te krijgen.

Regiomaandag, 8 december 2008

Van triangeltje naar exotisch slagwerk

Buitenpost - ,,Ik heb er rode handen van. Ik sla altijd met stokken, bijna nooit met de handen”, merkt Marco Bays haast besmuikt op. De 62-jarige drummer uit Surhuisterveen heeft zaterdag meegedaan aan een van de workshops tijdens het slagwerkspektakel in de intergemeentelijke muziekschool De Wâldsang in Buitenpost. Het is de eerste festiviteit in het kader van het veertigjarig jubileum van de streekmuziekschool.

Regiomaandag, 8 december 2008

30.000 schaatsers verwacht, of het nou vriest of niet

Leeuwarden - Met de echte winters wil het al jaren niet meer zo lukken, maar schaatsen in de binnenstad van Leeuwarden is dit jaar toch mogelijk. Sinds gisteren kunnen schaatsers terecht op het Oldehoofsterkerkhof; daar ligt de grootste openlucht kunstijsbaan van de Benelux.

Geloof & Kerkmaandag, 8 december 2008

‘Calvijn was een humanist’

Onttovering nam bij de radicale religieuze hervorming, die Johannes Calvijn (1509-1564) ondernam, een centrale plaats in. ‘Hij voerde een verregaande vereenvoudiging door’, aldus dr. Rinse Reeling Brouwer, universitair hoofddocent theologiegeschiedenis en symboliek aan de Protestantse Theologische Universiteit.

Geloof & Kerkmaandag, 8 december 2008

Patriarch Alexis II: Eeuwige gedachtenis

Hemelum - Afgelopen vrijdag overleed de Russisch-orthodoxe patriarch Alekis II. Vader Jewsewy van het Nicolaasklooster in Hemelum over de betekenis van de kerkvorst die hij vorig jaar persoonlijk ontmoette.

Geloof & Kerkmaandag, 8 december 2008

Martin Brand komt met Engelstalige cd

Leeuwarden - Martin Brand, een van de bekendste christelijke zangers van dit moment, komt met een Engelstalig album. De afgelopen dagen heeft Brand bij Studio Forte in Zwolle de nummers voor For the long run ingezongen. De tracks van zijn drie Nederlandstalige albums zijn daarvoor gebruikt.

Sportmaandag, 8 december 2008

Heerenveen speelt zoals Sollied het wil

Tilburg - Hij loopt richting de vijftig, is gepokt en gemazeld in het trainerswereldje en twijfelt geen seconde aan zijn inzichtelijk voetbalvermogen. Kom bij Trond Sollied dus niet aan met de vraag of-ie de afgelopen tijd wel eens slecht sliep. ,,Een trainer kan het vaak alleen maar fout doen. Maar ik weet de weg.”

Sportmaandag, 8 december 2008

De koning is niet dood, lang leve de koning!

Alsof het amper nieuwswaarde had, las ik vorige week dinsdag ergens in een hoekje van de krant de mededeling dat Lance Amstrong volgend jaar de Tour de France gaat rijden. Een opvallend kort bericht was het. Want misschien hing de beslissing al een tijdje in de lucht, wat mij betreft is het nieuws nu toch met een behoorlijke klap op de grond gedonderd.

Sportmaandag, 8 december 2008

Lia Dekker stapt uit de schaduw van zus Inge

Eindhoven - Bij de Swim Cup, die vooral in het teken stond van het afscheid van Pieter van den Hoogenband, eisten dit weekeinde verrassende namen de aandacht op. Een daarvan was Lia Dekker, het zusje van nationale topper Inge Dekker en uitkomend voor DZ&PC uit Drachten. Ze stapte dit weekeinde voorzichtig uit de schaduw van haar zus. De Friese zwemster zorgde voor iets dat niemand in de afgelopen twintig jaar was gelukt: het verbeteren van het nationale record op de 200 meter schoolslag.

Sportmaandag, 8 december 2008

Het geduld van Hamming wordt beloond in Wolvega

Wolvega - Met twee zeges waren Cees Kamminga en Henk Hamming zaterdag de best scorende trainers op de Drafbaan van Wolvega. Vooral voor die laatste is een double tegenwoordig uniek. In tegenstelling tot enkele jaren geleden staan er in Oudeschoot niet meer zoveel koerspaarden op stal.

Sportmaandag, 8 december 2008

Friezen heersen in marathonpeloton

Assen - Bij zowel de mannen als de vrouwen zijn het de Friezen die heersen in het peloton marathonschaatsers. Arjan Stroetinga uit Waskemeer heeft zaterdagavond in Assen de zesde etappe van de Essent-competitie gewonnen. Zijn BAM-ploeggenoot Bob de Vries uit Oosterwolde nam de leiding in het klassement over van de Fransman Cédric Michaud. Bij de dames kreeg Hallumer Maria Sterk haar gouden pak als leider in het klassement weer steviger om de schouders.

Sportmaandag, 8 december 2008

Hard werkend Flyers beleeft superstart competitie

Heerenveen - Hajé Flyers heeft dit weekeinde laten zien waartoe het in staat is. Een hecht en hard werkend collectief versloeg de ijshockeyers van Den Haag in de eerste wedstrijd op de play-offs voor het landskampioenschap (5-2). Een dag later werd Tilburg, de gedoodverfde kampioen, met 3-6 aan de zegekar gebonden. Coach Chris Eimers wist waartoe zijn mannen in staat zijn en hoopt dat Heerenveen het niveau kan vasthouden. ,,Dit was een prestatie van formaat. Nu moet het wekelijks gaan gebeuren.”

Sportmaandag, 8 december 2008

Donkere kerstdagen voor BCV

Leeuwarden - Blauw Wit’34 en BCV hebben het tot nu toe beide moeilijk in de eerste klasse E. Ze bungelen onderin en hebben de punten hard nodig. De Leeuwarders boekten zaterdag in een onderling duel een zege op de Burgumers. En hoewel nog maar halverwege het seizoen dreigt voor promovendus BCV nu al degradatie.

Sportmaandag, 8 december 2008

Verdediging Haulerwijk is beste aanval

Haulerwijk - Kampioen worden is geen vereiste voor vierdeklasser Haulerwijk. Maar de club wil wel graag hogerop. Aan de hand van aanvoerder en topscorer Janus Pol lijken de roodhemden dit seizoen in de vierde klasse B ook serieus aanspraak te kunnen maken op promotie. Maar Haulerwijk is meer dan Pol alleen, want gistermiddag tegen VVK was de verdediging van de ploeg van trainer Henk Boeree de beste aanval.

Sportmaandag, 8 december 2008

Kommer, kwel en even behelpen bij BC Drachten

Drachten - Het uitgestippelde plan voorafgaand aan het seizoen was zó mooi. De badmintonners van Badminton Club Drachten dachten een gooi te kunnen doen naar de titel in de derde klasse. Maar in elke sport zijn er verhalen die te mooi zijn om waar te zijn. De Friezen zetten nu alle middelen in om het andere uiterste, degradatie, te voorkomen. Letterlijk, getuige de overvolle ziekenboeg.

Sportmaandag, 8 december 2008

Luidruchtig Nijmegen breekt Aris op

Nijmegen - Aris Friesland is er niet in geslaagd de zege dinsdag tegen West-Brabant Giants een passend vervolg te geven. In een luidruchtig Nijmegen verloren de Leeuwarder basketballers van Matrixx Magixx, dat door de overwinning opklom naar de tweede plaats. ,,We waren mentaal niet klaar voor de omstandigheden daar”, concludeerde Pete Miller.

Sportmaandag, 8 december 2008

Cambuur kan Excelsior net niet kraken

Rotterdam - Het uitduel van SC Cambuur tegen Excelsior stond gisteren in het teken van twee zaken: bij winst zou Cambuur de tweede plaats overnemen en een zege zou de achterstand op koploper VVV-Venlo met twee punten verkleinen. Door het eerste doelpuntloze gelijkspel dit seizoen, mislukte de Leeuwarder missie echter.

Sportmaandag, 8 december 2008

Hooiveld: van niets in Nederland tot Finse koning

Heerenveen - ,,Wat is het een joekel van een stadion geworden, zeg”, verwondert Jos Hooiveld zich, als hij zijn lunch net achter de kiezen heeft bij sc Heerenveen. Het is dan ook al bijna vier jaar geleden dat de 25-jarige verdediger zijn dertiende en laatste wedstrijd in het pompeblêdenshirt speelde. Deze weken houdt de avonturier zijn conditie op peil bij zijn voormalig werkgever om vanaf januari te vlammen voor zijn nieuwe club, het Zweedse AIK Solna.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties