Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 8 december 2009.

Cultuurdinsdag, 8 december 2009

Twee Friestalige luisterboeken over sport uitgebracht

Leeuwarden - Uitgeverij Audiofrysk heeft twee Friestalige luisterboeken uitgebracht, een over de Elfstedentocht en een over kaatsen. Het is volgens de uitgeverij, die is gespecialiseerd in het uitbrengen van Friese luisterboeken, voor het eerst dat er luisterboeken over beide Friese sporten verschijnen.

Economiedinsdag, 8 december 2009

Van Dijk Schoolboeken neemt Selexyz over

Leeuwarden - Investeerder NPM Capital en uitgeverij Wolters Kluwer verkopen hun aandelen in Boekhandelsgroep Nederland - bekend van de winkelketen Selexyz - aan schoolboekenleverancier Van Dijk. Dit meldt vandaag Het Financieele Dagblad.

Economiedinsdag, 8 december 2009

Deeltijd-WW wordt verlengd

Den Haag - Zolang er nog geld over is in de deeltijd-WW kunnen bedrijven tot 1 april 2010 gebruik maken van de regeling. Aanvankelijk zou de WW-steun, waarmee bedrijven gedurende de economische crisis hun personeel minder kunnen laten werken, per 1 januari van volgend jaar stoppen.

Hoofdartikeldinsdag, 8 december 2009

Het niveau van het hbo...

Het was gisteren een belangrijke dag voor het onderwijs. Instellingen voor opleidingsonderwijs, bijvoorbeeld voor leraren basisonderwijs, hebben minimum-eisen geformuleerd waaraan gediplomeerden moeten voldoen. Hiermee hopen de instellingen een kwaliteitsimpuls te geven aan het opleidingsonderwijs. Concreet betekent het dat voor diverse vakken meer onderwijs gevolgd moet worden. Pabo-studenten krijgen voortaan, als voorbeeld, vijf uren les voor rekenen en vijf uren voor taal.

Regiodinsdag, 8 december 2009

Stellingwerfse landschap is ’n ervaring om te delen

Oldeberkoop - Hoe vat je het Stellingwerfse landschap in beeld? Acht kunstenaars - onder wie twee Drenten en twee ,,Friese Friezen” - kregen de opdracht een visie te geven op Oost- en Weststellingwerf. Het resultaat is nu te zien in Oldeberkoop.

Regiodinsdag, 8 december 2009

De Overval vertaald in schilderijen, staal en lakens

Leeuwarden - Architect Nynke-Rixt Jukema zou eerst één cel inrichten, maar kwam uit op een grote tentoonstelling in de Blokhuispoort. 65 jaar na de overval op de door de Duitsers gebruikte gevangenis geven kunstenaars hun interpretatie van ‘ontsnappen’.

Regiodinsdag, 8 december 2009

‘It skoft as skipper hat myn sûnens west’

Oud-parlevinker Aaltsje Zijlstra-Hogeboom viert honderdste verjaardag

Regiodinsdag, 8 december 2009

Geen geld voor sport in dorpen Tytsjerksteradiel

Burgum - Sportverenigingen in Tytsjerksteradiel die hoop gevestigd hebben op een kunstgrasveld of een nieuwe sporthal worden de komende jaren teleurgesteld. De gemeente heeft alleen geld voor de allernoodzakelijkste investeringen, zo valt uit de sportnotitie Bewegend Tytsjerksteradiel op te maken.

Regiodinsdag, 8 december 2009

Nu publiek terughalen naar centrum

Leeuwarden - Leeuwarden moet alle energie steken in terughalen van kooppubliek naar de binnenstad. Nu is daarvoor alle kans, omdat de plannen voor het ambitieuze, nieuwe winkelgebied de Werpsterhoek voorlopig in de ijskast zijn gezet. Dat vindt een grote meerderheid van de gemeenteraad.

Geloof & Kerkdinsdag, 8 december 2009

Paus en Ieren praten over misbruik

Vaticaanstad/Dublin - De leiders van de Rooms-Katholieke Kerk in Ierland en paus Benedictus XVI houden vrijdag beraad over kindermisbruik door priesters. De top moet een antwoord formuleren op een rapport van de Ierse regering dat de Ierse kerk de misstanden dertig jaar heeft weggemoffeld.

Geloof & Kerkdinsdag, 8 december 2009

Kerkverband dat bouwt aan toekomst

Groningen - De lijntjes zijn kort in een kerkverband dat bestaat uit zeven kerken, de afdrachten voor de landelijke kerk laag en de onderlinge verbondenheid is groot. Dat blijkt uit het boek Bewust zelfstandig, bewust afhankelijk. Vijf jaar voortgezette Gereformeerde Kerken in Nederland, dat het ontstaan en de ontwikkeling van de vGKN belicht.

Sportdinsdag, 8 december 2009

Sinterklaasavond, ideaal moment voor een protest

Wolvega - Vijf december of niet, op de Drafbaan van Wolvega wordt iedere zaterdagavond gekoerst. Dat er ditmaal iets later dan vier uur werd begonnen had niets te maken met de verjaardag van de Sint. Het uitstel werd veroorzaakt door de artiesten zelf. De acht rijders die deelnamen aan de eerste koers weigerden aanvankelijk de baan te betreden. In plaats daarvan stuurden ze voorzitter Jos van Koolwijk van de Vereniging van Draf en Rensport Professionals (VDRP), die namens de boze profs een verklaring voorlas.

Sportdinsdag, 8 december 2009

Judo als veilige en leerzame uitlaatklep

Stoeien in huis, op het schoolplein en op speelveldjes. Ravottende kinderen: iedere ouder maakt het mee en zit weleens met de handen in het haar. Een oplossing ligt met judo voorhanden, maar een grote sport is het nog steeds niet in Fryslân. Terwijl de voordelen in allerlei opzichten voor het oprapen liggen.

Sportdinsdag, 8 december 2009

Leuk zo’n goede start, maar Flyers leert harde les

Heerenveen - Niets is veranderlijker dan de mens. Of het weer. Of ijshockey. Zo ben je de verrassende koploper in de beginweken van de eredivisie en zo verlies je drie keer in een week. Hajé Flyers ging zaterdag voor de derde opeenvolgende keer onderuit, waardoor van de goede competitiestart weinig meer over is. ,,Zonde”, verwoordde aanvaller Hans Kroon het gevoel bij Flyers, ,,misschien dachten we dat we beter waren dan we zijn.”

Sportdinsdag, 8 december 2009

Heerenveen blijft hangen in treurzang

Almelo - Aan de treurzang die Heerenveen dit seizoen begeleidt langs de Nederlandse voetbalvelden werd gistermiddag in Almelo een nieuw couplet vastgeknoopt. Opnieuw verloor Heerenveen een duel aansluitend op een wedstrijd in de Europa League. Op de zege van de Tukkers viel weinig af te dingen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties