Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van maandag, 8 maart 2010.

Cultuurmaandag, 8 maart 2010

Boekebol mei Reve yn Bolsert

Under de tapaslike namme boeke-BOLsert wie de Hânzestêd ôfrûne sneon dekor fan in literatuerhappening. Net as alternatyf foar it tradisjonele Fryske boekefeest dy't dit jier net trochgiet; wol om de goeie literatuer ûnder de minsken te bringen. Mei-inisjatyfnimmer Eeltsje Hettinga: ,,Alles moat tsjintwurdich hurd, hurd, hurd, wy sille sjen litte dat it oars kin. Der is dan ek keazen foar in twatalich programma, mei ferskaat en kwaliteit.”

Cultuurmaandag, 8 maart 2010

Eerste concert door nieuw Sneker Symfonie Orkest

Sneek - Het nieuwe Sneker Symfonie Orkest (SSO) geeft zijn eerste concert tijdens het Cultureel Kwartier Festival in Sneek. Op zondag 21 maart treedt het orkest op in de Noorderkerk, zo heeft het orkest bekendgemaakt. Het SSO speelt tijdens dit premièreconcert zowel klassieke werken als jazz- en popwerken.

Cultuurmaandag, 8 maart 2010

Streektaalprijzen voor Daniël Lohues en Johan Veenstra

Leeuwarden - De Stellingwerver schrijver Johan Veenstra heeft zaterdag de Dagblad van het Noorden Streektaalprijs gekregen voor zijn in het Stellingwerfs geschreven roman Et geheim van de wiend. Veenstra kreeg de prijs (een bedrag van 1001 euro) in de categorie proza en poëzie, tijdens het festival !Reur! in Emmen.

Economiemaandag, 8 maart 2010

Bedrijven in Noorden zijn pessimistisch over herstel

Leeuwarden - Het bedrijfsleven in Noord-Nederland heeft de voorzichtig positieve verwachtingen uit het najaar van 2009 niet kunnen waarmaken. Er waren in het vierde kwartaal meer bedrijven met een omzetdaling dan met een omzetstijging. Ook in het eerste kwartaal van dit jaar wordt geen opleving verwacht. Dat blijkt uit de driemaandelijkse conjunctuurenquête van de Kamer van Koophandel onder honderden bedrijven. In het vierde kwartaal nam bij 23 procent van de bedrijven de omzet toe. De groep bedrijven met een omzetdaling was groter: 29 procent.

Hoofdartikelmaandag, 8 maart 2010

Lawaai, jongeren...

Jongeren klagen over te veel lawaai in disco’s en andere uitgaansgelegenheden. De verstandigen onder de discogangers gebruiken oorbeschermers tegen de overlast; anderen daarentegen stellen zich schijnbaar onbekommerd urenlang bloot aan de overlast. Ze doen dat ondanks dat een half uur bloot staan aan te veel lawaai al schade veroorzaakt. Wie meerdere keren per week zo’n geluidsbombardement meemaakt, weet zeker dat het gehoor blijvend beschadigd raakt.

Regiomaandag, 8 maart 2010

Juichen of huilen na concours in Drachten

Drachten - Alle Friese deelnemers aan het concertconcous in De Lawei in Drachten haalden afgelopen zaterdag een eerste prijs. Voor sommige korpsen was dat normaal, voor andere heel bijzonder. Bijvoorbeeld voor fanfare Eensgezindheid uit Tjerkwerd, onder leiding van Jeanette Valkema. Door Ruurd Walinga.

Regiomaandag, 8 maart 2010

SKS vergadert uren over originaliteit

Woudsend - Het dagelijks bestuur van de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen (SKS) heeft zaterdag een geschil uitgevochten met de schippers en eigenaarcommissies van de skûtsjes. Urenlang werd er in Woudsend vergaderd over originaliteit.

Regiomaandag, 8 maart 2010

De vondst van een oude appelsoort, een echte kick

Sint Annaparochie - De Schoone van Iephof, de Doeke Martens en de Dokkumer Nye. Fryslân heeft niet veel eigen soorten fruitbomen. En díé er nog zijn, zijn spaarzaam.

Regiomaandag, 8 maart 2010

EVT is niet meer welkom aan de kade in Harlingen

Harlingen - Rederij Eigen Veerdienst Terschelling (EVT) mag voorlopig niet aanleggen aan de kade in Harlingen, omdat het daar vaker aanlegt dan mag en op tijdstippen die niet zijn afgesproken. De eigenaar van de aanlegbruggen, Rijkswaterstaat, heeft een slot gedaan op het toegangshek.

Regiomaandag, 8 maart 2010

Uitvaartclubs in Fryslân aan de twitter

Leeuwarden - Door groeiende concurrentie en krimp van de bevolking moeten Friese uitvaartverenigingen hun koers drastisch wijzigen, willen ze blijven voortbestaan. De manier van rouwverwerking is veranderd en daar moeten de uitvaartverenigingen in de dorpen beter op inspelen. Gedacht wordt aan het inzetten van nieuwe media als twitter en hyves.

Geloof & Kerkmaandag, 8 maart 2010

Oorverdovend stil bij ‘rampceremony’


Geloof & Kerkmaandag, 8 maart 2010

Wiesenthalcentrum wil dat Joden PKN boycotten

Utrecht - De internationale Joodse mensenrechtenorganisatie, het Simon Wiesenthalcentrum in Los Angeles, roept Nederlandse Joden op de banden te verbreken met de Protestantse Kerk in Nederland. Dat schrijft de organisatie in een brief aan het PKN-bestuur.

Sportmaandag, 8 maart 2010

Fopma begon wielercarrière glansrijk met regenboogtrui

Het hoogtepunt van de tienjarige wielerloopbaan van Tineke Fopma ligt eigenlijk aan het begin van haar carrière. In 1975 eist de Friezin op 22-jarige leeftijd in het Belgische Yvoir de wereldtitel op en sinds 1958 is ze een van de vijf Nederlandse vrouwen die de regenboogtrui mag aantrekken. Een verrassing, omdat vooraf eigenlijk niemand rekening heeft gehouden met de in Huins geboren wielrenster. ,,Het was een geweldige verrassing. Vooral ook omdat het mijn eerste WK was.”

Sportmaandag, 8 maart 2010

Ajax-model als leidraad opleiding VC Sneek

‘Wie niet sterk is, moet slim zijn.’ Dat geldt in deze moeilijke economische tijden voor heel veel sportverenigingen. En zeker ook voor VC Sneek. De volleybalvereniging snakt naar de successen van de jaren negentig, maar de randvoorwaarden zijn al lang niet meer wat het geweest is. Daar waar links en rechts clubs omvallen, zelfs in de A-League, probeert Sneek het fundament vanaf de grond weer op te bouwen. Daarbij geldt het Ajax-model een beetje als leidraad bij de meisjes van VC Sneek.

Sportmaandag, 8 maart 2010

Damcombinatie degradeert alsnog

Wânswert - Damcombinatie Fryslân moet na twee seizoen in de ereklasse een stap terug doen. De dammers van Wânswert/Franeker liepen zaterdag in het promotie/degradatieduel tegen Denk en Zet tegen een verrassende nederlaag aan. Of het Friese topteam bijeen blijft zal binnenkort blijken als het seizoen geëvalueerd wordt.

Sportmaandag, 8 maart 2010

Lindeman troeft alle Friezen af

Zwolle - Drie Friezen, die de vijftigste Ster van Zwolle van start tot finish kleur gaven, stonden zaterdagmiddag na 170 kilometer fietsen met lege handen. Sierd Steigenga, René Hooghiemster en Sierk Jan de Haan kregen geen loon naar werken in de loodzware en vooral heel koude openingsklassieker.

Sportmaandag, 8 maart 2010

Aris verliest na unieke serie van drie verlengingen

Leeuwarden - Liefst drie verlengingen waren er zaterdag nodig om uit te maken wie er in de wedstrijd tussen De Friesland Aris en ZZ Leiden als winnaar van het veld af zou stappen. Zestien keer wisselden de clubs van voorsprong naar achterstand. In de thriller die geen verliezer verdiende moesten de Leeuwarder basketballers na 55 minuten uiteindelijk het hoofd buigen. ,,Ik denk dat het publiek vanavond wel waar voor zijn geld gekregen heeft”, zei Aris-coach Pete Miller.

Sportmaandag, 8 maart 2010

AZ verwelkomt Timmer met zijn eerste vier tegentreffers

Alkmaar - Henk Timmer was als doelman tot zaterdag nog nooit gepasseerd in het nieuwe stadion. De 38-jarige kersverse sluitpost van sc Heerenveen slaagde er zaterdagavond niet in die mooie reeks door te trekken. ,,Ik had hier graag voor de vierde keer op rij de nul willen houden, maar dat zat er helaas niet in. Als ik vier doelpunten tegen krijg, kan ik niet zeggen dat ik tevreden ben. Maar het was leuk om weer op het veld te staan.”

Sportmaandag, 8 maart 2010

Gatenkaas van Heerenveen smaakt goed

Alkmaar - Er was zaterdagavond opnieuw geen eer weggelegd voor sc Heerenveen in het uitduel tegen AZ. En weer was de verdedigingslinie van de formatie van interim-trainer Jan Everse daar debet aan. De Friese gatenkaas smaakte de formatie van trainer Dick Advocaat meer dan goed.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties