Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 8 april 2004.

Bijschriftdonderdag, 8 april 2004

Kiezen aan het kruis

Twee mannen zijn naast Jezus gekruisigd. De ene veroordeelde voegt zich in het koor van de spotters. Ook hij zegt ‘redt u zelf’. Hij voegt er aan toe ‘en ons’, want je weet maar nooit, zal hij wel gedacht hebben.

Cultuurdonderdag, 8 april 2004

Fout Hollands Belgisch toneeldrama

Beste scenario. Pers unaniem lovend. Psychologische diepgang. Geestige dialogen. Een tedere vertelling van een gruwelijk liefdesverhaal. Tot zover de berichtgeving over Met grote blijdschap , een script van Kim van Kooten. Niets van dit alles is terug te vinden in de toneelversie van de oorspronkelijke film. Kromme tenenwerk. Oubollig toneel. Ongeloofwaardig verhaal. Ongeïnspireerd spel. Ranzige kost.

Cultuurdonderdag, 8 april 2004

Wees de koningin van je eigen pandemonium

Lori Spee was met haar solovoorstelling The First Lady even in Fryslân. Zij is een van de vele artistieke Amerikaanse ‘expatriotes’ die in Nederland zijn/haar tweede vaderland heeft gevonden. Zij voelt zich echter niet verbonden met de Amsterdamse scene, maar met het toneeldier Herman van Veen.

Cultuurdonderdag, 8 april 2004

Muziekverkondiging bij CHN

,,De Bijbel was voor Bach de grondslag van zijn leven, en hij zag het Boek als woord voor woord door de Heilige Geest geïnspireerd en woord voor woord heilig. De openbaring Gods. Die geestelijke emotie raakt in zijn muziekverkondiging velen diep in het hart”, zo schrijft de voorzitter van het College van Bestuur van de Christelijke Hogeschool Nederland (CHN) in zijn voorwoord in het programmaboek bij de uitvoering van Bachs Matthäus Passion .

Cultuurdonderdag, 8 april 2004

Boekewikegeskink Bilker vertaald in Nederlands

Leeuwarden – Het boek Oar plak oare tiid van Jetske Bilker wordt vertaald in het Nederlands. Dat heeft Utjouwerij Bornmeer in Leeuwarden woensdag bekendgemaakt.

Dossierdonderdag, 8 april 2004

Alle inspanningen vergeefs

Gersloot – Met veel bombarie is afgelopen week de nieuwe campagne van Nederland-Gruttoland begonnen. Op alle NS-stations hangen grote grutto-posters en op de radio zijn spotjes te horen die verwijzen naar de website www.grutto.nl. Wat zou Nederland zijn zonder de grutto?

Economiedonderdag, 8 april 2004

Starten ondanks voortdurende tegenslag

Hurdegaryp - Onderweg naar huis nog snel even een bloemetje meenemen voor thuis. Dat is waar Geert van der Schaaf op mikt wanneer mensen vanaf Leeuwarden op weg naar huis nog iets leuks voor in de tuin of in huis willen aanschaffen. Samen met vriendin Sippie Miedema is de startende ondernemer de afgelopen week bijna dag en nacht aan de Rijksstraatweg in Hurdegaryp bezig geweest om het tuincentrum uit de grond te stampen. ,,Na een tijd van veel voorbereidingen waarin veel tegen zat, kwam alles in een stroomversnelling terecht. We hadden maar anderhalve week de tijd om alles op te bouwen’’, geeft Geert vermoeid, maar duidelijk strijdlustig aan.

Economiedonderdag, 8 april 2004

Oproep tot een Europees dierziektefonds

Heerenveen - Europa moet een dierziektefonds instellen naar het voorbeeld van het Nederlandse dierziektefonds. Voor een inventariserende studie trekt de Europese Unie 500.000 euro uit. Het fonds moet worden gevuld door de eigen sector en bestrijdingskosten van de ziektes worden daaruit betaald.

Hoofdartikeldonderdag, 8 april 2004

Schuld…

Tien jaar geleden vond in Rwanda de grootste genocide plaats sinds de Tweede Wereldoorlog. De wereld heeft sinds 1945 meer massaslachtingen gekend, maar niet een waar op zo’n grote schaal stelselmatig een bevolkingsgroep werd uitgemoord. Naar schatting 800.000 Tutsi’s en gematigde Hutu’s zijn afgeslacht onder leiding van Hutu-extremisten die vreesden de macht in het land weer aan de Tutsi-minderheid te verliezen.

Regiodonderdag, 8 april 2004

ChristenUnie neemt uitnodiging CDA aan

Leeuwarden - CDA en ChristenUnie moeten inderdaad meer met elkaar optrekken. ,,Wellicht is het mogelijk om als startpunt nog voor de derde dinsdag in september gezamenlijk een Fries Prinsjesdagontbijt, bijvoorbeeld in de Prinsetún (de Koperen Tuin) in Leeuwarden, te organiseren’’, schrijft provinciaal CU-voorman R. Ferwerda op persoonlijke titel in een open brief aan voorzitter H. Visser van CDA-Fryslân. Die gaf gisteren in een afscheidsinterview in deze krant te kennen de ChristenUnie graag in zijn ploeg te willen opnemen.

Regiodonderdag, 8 april 2004

Faillissement IBF dreigt; provincie moet bijspringen

Heerenveen – De provincie Fryslân moet diep in de buidel tasten om Heerenveen te redden van een groot financieel debacle vanwege de mislukking van het Internationaal Bedrijventerrein Friesland (IBF). Externe financier van het IBF de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) dreigt deze maand nog de stekker uit het IBF te trekken als er geen oplossingen komen.

Regiodonderdag, 8 april 2004

Geen wateropslag in wei

Leeuwarden – Het ziet er niet naar uit dat grote stukken landbouwgrond in de provincie in de toekomst gebruikt zullen worden voor wateropslag. In de statencommissie Lân, Loft en Wetter tekende zich gisteravond een meerderheid af voor het afvoeren van overtollig boezemwater via gemalen.

Regiodonderdag, 8 april 2004

Niet meer kamperen bij boer De Jong

Sneek - Het zal afkicken worden. Voor het eerst in ruim twintig jaar hebben Klaas en Els de Jong met de Sneekweek geen camping bij hun boerderij aan de Groenedijk in Sneek. De gezelligheid van de jongelui in hun tentjes, ze zullen het missen. Maar er zit ook een positief kantje aan: nu kunnen ze de Vlootschouw – de opening van de Sneekweek - met eigen ogen bewonderen; voor het eerst in zo’n twintig jaar.

Regiodonderdag, 8 april 2004

Problemen haven Prinsentuin

Leeuwarden - Een technisch probleem zorgt voor een forse vertraging van de aanleg van een nieuwe walbeschoeiing in de passantenhaven van de Prinsentuin in Leeuwarden. De VVD betwijfelt of de gemeente wel havengelden moet innen.

Regiodonderdag, 8 april 2004

Boer mag zijn minicamping groter maken

Joure – Boeren met minicampings moeten het aantal standplekken kunnen uitbreiden van tien naar vijftien recreatieplaatsen, zegt minister Veerman van LNV. De Stichting Vrije Recreatie (SVR) is blij, de Recron, vertegenwoordiger van recreatieondernemers, is boos en de Vereniging Kamperen bij de Boer (Vekabo) wantrouwt de toezegging.

Geloof & Kerkdonderdag, 8 april 2004

‘Voortgezette’ gereformeerden beginnen website

Leeuwarden – Het (nood)verband van plaatselijke Gereformeerde Kerken, die zeggen vooralsnog niet mee te kunnen in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) is een eigen website begonnen: www.voortzettinggkn.nl. Tot de site is besloten ,,om zo volledig mogelijk te kunnen zijn in de informatievoorziening richting verontruste gemeenten en gemeenteleden binnen de huidige (nog) Gereformeerde Kerken in Nederland’’.

Geloof & Kerkdonderdag, 8 april 2004

Nieuw instituut voor christelijk leiderschap

Zwolle - Het Platform Kerkelijk Leiderschap begint 19 april met een instituut voor christelijk leiderschap. Deze instelling gaat zich bezighouden met de opleiding en ontwikkeling van kerkleiders en managers in christelijke organisaties.

Geloof & Kerkdonderdag, 8 april 2004

‘De vrijzinnigen hebben toekomst’

Leeuwarden – De Vereniging van Vrijzinnig Hervormden Friesland ,,blinkt bepaald niet uit van jonkheid’’, zegt voorzitter G.C. de Groot enigszins eufemistisch. Hij twijfelt er echter niet aan of de vereniging, die deze maand haar eeuwfeest viert, toekomst heeft. Werd er bij het 75-jarig bestaan niet ook al gezegd dat de vereniging op sterven na dood was door vergrijzing? En ziehier: de VVH is er nog altijd, en heeft in Fryslân bovendien nog 300 leden. Tegelijk met het honderdjarig bestaan van de provinciale vereniging wordt ook het eeuwfeest van de afdeling Leeuwarden gevierd.

Geloof & Kerkdonderdag, 8 april 2004

Gemeenteopbouw door passie

Nij Beets – Ruim drie maanden met vijftig gemeenteleden een passie instuderen: een geweldige vorm van gemeenteopbouw, is de ervaring van zeventig leden van de SoW-gemeente van Nij Beets. Vrijdag en zaterdag laten ze het resultaat driemaal horen.

Sportdonderdag, 8 april 2004

Sneek - Trainer Marcel Valk staat bijna garant voor succes. Vier wedstrijden voor het einde van de competitie is ‘zijn’ ONS Sneek al kampioen in de eerste klasse E. Mede dankzij het verlies van zijn oude club Leeuwarder Zwaluwen.

Sportdonderdag, 8 april 2004

René van Rijswijk terug bij Cambuur Leeuwarden

Leeuwarden - Cambuur Leeuwarden heeft René van Rijswijk gecontracteerd. De 33-jarige aanvaller tekende in de Friese hoofdstad een tweejarige verbintenis.

Weerdonderdag, 8 april 2004

(Vrij) Zonnig

Vanavond en vannacht wordt het droog met opklaringen en minima rond 2 graden. Daarbij kan er lokaal een mistbank ontstaan en is plaatselijk vorst aan de grond mogelijk. Morgen wordt het (vrij) zonnig weer met een temperatuur van 10 à 11 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties