Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 8 april 2009.

Cultuurwoensdag, 8 april 2009

Tweede editie van Rockbattle in Wommels

Wommels - In Wommels wordt dit jaar voor de tweede keer Troanie’s Rockbattle georganiseerd, een wedstrijd waarbij coverbands het opnemen tegen bands die eigen nummers spelen. De winnaar krijgt 500 euro, te besteden aan instrumenten. Dat heeft de organisatie, Stichting Troanie’s Rocknacht bekendgemaakt.

Cultuurwoensdag, 8 april 2009

Kinderen gezocht voor kleurrijke parade in Drachten

Drachten - Lawei Producties in Drachten is op zoek naar kinderen die op 19 april willen meedoen de parade Les Piafs. De bonte stoet is een straattheatervoorstelling die door kinderen wordt gemaakt in het kader van ‘Drachten wil je meemaken’. Er kunnen in totaal twintig kinderen van zes tot en met twaalf jaar meedoen.

Cultuurwoensdag, 8 april 2009

Popfestivals vol oude rockers

Het paasweekend is traditiegetrouw de officieuze opening van het festivalseizoen. Recensent Paul van Berlo kijkt wat er dit jaar zoal te beleven valt op de popfestivals in binnen- en buitenland.

Economiewoensdag, 8 april 2009

‘Schaf huidig stelsel van garantie af’

Den Haag - Het huidige Nederlandse depositogarantiestelsel moet worden afgeschaft en vervangen door een ander stelsel. Dat is een van de voorstellen van de Commissie-Maas, die gisteren een rapport presenteerde over hoe de bankensector er in de toekomst uit moet zien.

Economiewoensdag, 8 april 2009

DB Wilaard overgenomen door Duitse GEA Group

Leeuwarden - DB Wilaard Holding BV uit Leeuwarden is overgenomen door GEA Farm Technologies Division, onderdeel van de GEA Group AG uit Duitsland. Dit maakte het bedrijf gisteren bekend. De Wilaard Groep, bekend van de grote merken Royal De Boer en Brouwers, is marktleider op het gebied van stalinrichting voor de rundveehouderijsector.

Economiewoensdag, 8 april 2009

Twee ton subsidie voor vloeibaar kunstmest

Leeuwarden - Fryslân stelt 200.000 euro subsidie beschikbaar aan een project waarin vloeibaar kunstmest wordt gemaakt uit het restmateriaal van vergisters. Met het geld wordt een techniek uitgewerkt die kan worden toegepast op biovergisters op boerderijen en industriële vergisters.

Hoofdartikelwoensdag, 8 april 2009

Botsing over Turkije...

‘Het is niet aan de Verenigde Staten om te bepalen wie lid kan worden van de Europese Unie.’ Dat was de reactie van de meeste Europese landen op de suggestie van de Amerikaanse president Barack Obama om Turkije toe te laten treden tot de EU. Obama deed zijn voorstel zondag tijdens een rede in Praag en herhaalde die maandag in een toespraak voor het Turkse parlement.

Regiowoensdag, 8 april 2009

Buren Lemster vuurwerkbaas vrezen ramp

Lemmer - Buren van Mega Vuurwerk aan de Kadijk in Lemmer zijn bang voor ongelukken als de vuurwerkgroothandel de opslag gaat vertienvoudigen. Eigenaar Michel Hollander wil acht bunkers bouwen voor 527.000 kilo vuurwerk. Buren zijn naar de rechter gestapt.

Regiowoensdag, 8 april 2009

Ondernemer moet zich verdiepen in ouderdom

Leeuwarden - Ondernemers die geld willen verdienen aan ouderen en de zorg, moeten zich niet alleen verdiepen in de wensen van ouderen, maar zich ook verdiepen in wat het inhoudt om oud te zíjn.

Regiowoensdag, 8 april 2009

Bezwaren N381 aan kant geschoven

Oosterwolde - De N381 van Drachten naar Appelscha komt te liggen aan de oostkant van Donkerbroek en krijgt een aquaduct onder de Kuunder. Een grote meerderheid van de gemeenteraad van Ooststellingwerf sprak zich hiervoor gisteren uit. Daarmee worden de bezwaren van inwoners van Donkerbroek aan de kant geschoven. Inwoners vrezen geluidsoverlast, beperking van groei van het dorp aan de oostkant en aantasting van het landschap.

Regiowoensdag, 8 april 2009

Dorpshuis én kroeg blijven behouden voor Jorwert

Jorwert - Pieter Zondervan uit Jorwert bedacht het binnen vijf minuten: Café Het Wapen van Baarderadeel in zijn plaats aankopen en het onderbrengen in een stichting. Daarmee blijft het café voor de dorpsgemeenschap behouden. ,,Dit mei net ferdwine.” Door Hinne Bokma.

Regiowoensdag, 8 april 2009

Advies blijft: fusie in Zuidwesthoek

Ysbrechtum - De bijna vijfhonderd zienswijzen van inwoners uit de Zuidwesthoek hebben geen grote invloed gehad op het herindelingsadvies van de stuurgroep herindeling. De colleges van B en W van Sneek, Bolsward, Wymbritseradiel, Nijedurd en Wûnseradiel zijn akkoord met het advies - samengaan - dat op 20 april door de gemeenteraden wordt behandeld.

Geloof & Kerkwoensdag, 8 april 2009

Kerk polst met enquête wat inwoners verwachten

Oudehaske - ‘Wat merkt u van de kerk in uw leefomgeving?’ en ‘Hoe zou de kerk zich moeten opstellen wil ze voor u interessant kunnen worden?’ Dat onder meer vraagt de Protestantse Gemeente in wording van Haskerhorne, Vegelinsoord en Oudehaske in een enquête aan alle inwoners van de drie dorpen.

Geloof & Kerkwoensdag, 8 april 2009

Pasen en opstanding, een kwetsbaar wonder

Het unieke van het christendom is zijn geloof in de opstanding van het lichaam. Is dit slechts een mooi verhaal over de opstand tegen alles wat doods is? Nee, dat is een veel te verstandelijke uitleg, vindt Willem Marie Speelman.

Geloof & Kerkwoensdag, 8 april 2009

Zegenbede over zon na 2364 jaar weer met Pesach

Leeuwarden - Op de morgen van de 14e van de maand nisan, dit jaar valt die op 8 april, spreken religieuze joden de zegenbede uit over de zon. ,,Baruch ata Adonai, Eloheinu Melech ha’olam, osseh ma’aseh bereshit’’, luidt de spreuk. (,,Geprezen bent U Eeuwige, onze God, Koning van de wereld, die het scheppingswerk doet.’’)

Geloof & Kerkwoensdag, 8 april 2009

Een hartsvriend helpt je in het geloof

Spiritueel wandelen is in. Veel mensen trekken de natuur in om na te denken over zichzelf, over wat hen bezighoudt en wat ze geloven. Henri Nouwen gaat in twee boeken op zoek naar de juiste levenswandel voor christenen, in navolging van het nederige pad van Christus.

Sportwoensdag, 8 april 2009

Play-offs halen voor Aris ‘mission impossible’

Leeuwarden - Coach Pete Miller heeft gisteravond al afscheid genomen van de play-offs. Na de nederlaag tegen Amsterdam heeft hij de hoop opgegeven. Er bestaat echter nog een kleine theoretische kans dat de Leeuwarder basketballers mee mogen doen aan de strijd om het landskampioenschap. Dan moet Aris de laatste drie wedstrijden winnen, Weert nog minimaal een duel winnen, Leiden vier wedstrijden verliezen en Zwolle uit bij Nijmegen winnen.

Sportwoensdag, 8 april 2009

Degradatie dichtbij voor Hardegarijp

Hardegarijp - Met een gelijkspel zijn Hardegarijp en Leeuwarder Zwaluwen gisteravond geen steek verder gekomen. De tweedeklassers, respectievelijk vechtend voor lijfsbehoud en promotie, wilden wel maar konden niet. Zuur, uiteindelijk nog wel het meest voor de thuisploeg.

Sportwoensdag, 8 april 2009

Friese voetbalclubs loten gunstig

Heerenveen De Friese voetbalclubs die nog actief zijn in het Noordelijke bekertoernooi hebben gisteren gunstig geloot voor de kwartfinale. Harkemase Boys heeft de beste papieren. De formatie van trainer Henk de Jong, nog volop in de race om de titel in de hoofdklasse C, speelt op 28 of 29 april een thuiswedstrijd tegen de koploper van de tweede klasse I, Grijpskerk.

Sportwoensdag, 8 april 2009

Bant op weg naar derde titel in vier jaar

Bant Sportclub Bant is op weg om geschiedenis te schrijven. De polderploeg won gisteravond in de derde klasse A het inhaalduel tegen hekkensluiter Tonego uit Luttelgeest met 4-0, waardoor het derde kampioenschap in vier jaar tijd aanstaande is.

Sportwoensdag, 8 april 2009

TOP’63 wint derby van Wymbritseradiel

Scharnegoutum De derby van Wymbritseradiel tussen Scharngoutum’90 en TOP’63 uit Uitwellingerga/Oppenhuizen is gisteravond op een waar spektakelstuk uitgedraaid.

Sportwoensdag, 8 april 2009

Een punt in mindering voor Foarút

Menaldum Voetbalvereniging Foarút uit Menaldum, koploper in de zesde klasse B, is door de strafcommissie van de KNVB bestraf met één punt in mindering. De strafcommissie is van mening dat de schuld voor het staken van het duel met Hielpen op 28 februari van dit jaar aan de Menaldumers is te wijten. Foarút, dat gisteravond het inhaalduel tegen Tzum met 5-1 won, gaat niet in beroep tegen de uitspraak.

Sportwoensdag, 8 april 2009

Louwe Huizenga, het loopwonder uit Groningen

Op een voorjaarsavond in april 1915 betrad de 21-jarige Louwe Huizenga het Noordersportterrein in Groningen, waar hij door de leden van de Atletiekclub Vitesse werd uitgenodigd mee te lopen. ‘De hilariteit was groot toen Huizenga alleen zijn slagersjas uitdeed en in zijn dagelijkse kloffie, op gewone schoenen, aan de start verscheen’, zo is te lezen in Job van Schaiks Hardloper Huizenga. De hele Groningse atletiektop liep mee die avond, maar toen Huizenga na een paar rondjes versnelde omdat het hem te langzaam ging, kon niemand hem bijhouden. De slagersknecht won de trainingswedstrijd met overmacht.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties