Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 8 april 2011.

Cultuurvrijdag, 8 april 2011

Doutzen Kroes maakt filmdebuut in ‘Nova Zembla’

Leeuwarden - Topmodel Doutzen Kroes maakt dit jaar haar acteerdebuut in de speelfilm Nova Zembla 3D. Dat heeft regisseur Reinout Oerlemans gisteren bekendgemaakt. Kroes speelt de dochter van dominee Petrus Plancius die de reis ‘om de noord’ van de Nova Zembla initieerde.

Economievrijdag, 8 april 2011

Duurzaam en snel in dozen verkopen

Joure - Autarkisch. Volgens Van Dale betekent het: in staat in eigen behoefte te voorzien. Zelfvoorzienend. Het is volgens Rutger van Houttum dè term die past bij hem, zijn broer Peter en het verpakkingsbedrijf Perfekt Pak dat ze samen runnen.

Economievrijdag, 8 april 2011

Kapitaaleisen raken ook Friesland Bank

Oranjewoud - ,,We zullen ons als Friese bank aan de regels moeten houden die voor elke bank internationaal geldt. En ik kan me er ook prima iets bij voorstellen dat Basel III is ingevoerd”, zei Kees Beuving, voorzitter van de raad van bestuur van Friesland Bank, gisteren bij de presentatie van de jaarcijfers over 2010.

Hoofdartikelvrijdag, 8 april 2011

Achter de geraniums vandaan

Op de agenda van de ministerraad vandaag staat een concept-bestuursakkoord met gemeenten en provincies over jeugdzorg, sociale werkplaatsen en zorg. Het gaat voornamelijk over bezuinigingen.

Regiovrijdag, 8 april 2011

Exotische rivierkreeft kan weinig kwaad, zo lijkt het

Ureterp - Exotische rivierkreeftjes vormen een potentiële bedreiging voor de oevers in Nederland. De diertjes zijn steeds talrijker in de Randstad. Grootschalig vrijwilligersonderzoek moet uitwijzen welke soorten er in Noord-Nederland voorkomen. Vooralsnog zijn de schadelijkste soorten hier niet aangetroffen. Gisteren is in Ureterp een werkgroep opgericht.

Regiovrijdag, 8 april 2011

‘Vijftig jaren heb ik in Dockum eerzaam geleefd’

Stiens - Angenietje de Bruin heeft geen gemakkelijk leven gehad. Zoveel wordt wel duidelijk uit de bedelbrief die ze in 1868 opstelde. De brief lag jarenlang in een oude doos. Onlangs dook het epistel op. Met dank aan Wim de Jong uit Stiens, die zijn familiegeschiedenis aan het uitpluizen is.

Regiovrijdag, 8 april 2011

Franekeradeel wil nu ook gaan fuseren

Franeker - De gemeente Franekeradeel staat open voor herindeling. Het college van B en W wil één gemeente in Noordwest Fryslân. Mogelijke partners in het gebied zijn de gemeenten het Bildt, Menameradiel, Harlingen en Littenseradiel. De gemeenteraad van Franekeradeel gaat er eind april over praten.

Regiovrijdag, 8 april 2011

Pelgrim begint uitgerust in Sint Jabik

Sint Jacobiparochie - ,,Een pelgrimstocht naar Santiago de Compostela begint in Sint Jacobiparochie.” Bestuursvoorzitter Wiep Koehoorn van Stichting Jabikspaad Fryslân hoopt dat deze traditie binnen nu en vijf jaar ingeburgerd raakt bij mensen die de wandel- of fietstocht naar het pelgrimsoord in Spanje willen ondernemen. Vandaag is de gerestaureerde Groate Kerk met daarin een nieuw pelgrimscentrum geopend in Sint Jacobiparochie.

Geloof & Kerkvrijdag, 8 april 2011

Passieuitvoering van gemeenteleden in Oase in Drachten

Drachten - Op zondag 17 april vindt een bijzondere Passieuitvoering plaats in de Oase te Drachten (Ringweg 3). Een gelegenheidskoor van veertig gemeenteleden van de Drachtster PKN-wijkgemeente de Oase zal zingen. Ze worden begeleid door een aantal muzikanten en zullen onder andere enkele bekende koralen van Bach laten horen, met eigentijdse teksten van de bekende musicalschrijvers Piet van Midden en Gerard van Amstel. Rond het gelezen lijdensevangelie zijn er afwisselend liederen voor het koor en samenzangliederen. Koor en muziek staan onder leiding van dirigent Hans Jonker.

Geloof & Kerkvrijdag, 8 april 2011

Al eeuwen een huis voor de kerk- en dorpsgemeenschap

Easterlittens - Honden die met een gesel de kerk uitgeranseld werden. Het lijkt iets onbestaanbaars maar de hûnegiselder bestond ooit toch echt. Het boek De St. Margryt fan Easterlittens. Ziet nu vernieuwt dees Kerk dat vandaag wordt gepresenteerd, is een kleurrijke beschrijving van de kerk en het kerkelijk leven in Easterlittens.

Geloof & Kerkvrijdag, 8 april 2011

PKN droeg 40 miljoen over na kerkscheuring

Utrecht - Hervormde gemeenten in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) hebben sinds de scheuring in hervormde kring in 2004 ruim 40 miljoen euro overgedragen aan 61 gemeenten in de Hersteld Hervormde Kerk (HHK).

Geloof & Kerkvrijdag, 8 april 2011

Predikant, geef leiding in je gemeente

Manager Rolf Mulder verbaast zich al jaren over de lijdzaamheid waarmee de Protestantse Kerk in Nederland het proces van leegloop ondergaat. Het wordt veelal afgedaan als een maatschappelijk gegeven - secularisering en individualisering - ‘en we gaan weer over tot de orde van de dag’. Hij vindt dat juist predikanten zichzelf een spiegel moeten voorhouden en krachtig leiding moeten gaan geven.

Sportvrijdag, 8 april 2011

Aris leidt in Leiden een verbluffende nederlaag

Leiden - De basketballers van Aris hebben zichzelf gisteren in en tegen Leiden van hun slechtste kant laten zien. De ploeg van scheidend coach Pete Miller leed een verbluffende nederlaag tegen de nummer twee van de ranglijst. De Leeuwarders zaten geen moment in de wedstrijd en dat leverde een keihard verlies op.

Sportvrijdag, 8 april 2011

Pak rammel tegen WKE blijft De Blesse bespaard

De Blesse - Voor De Blesse zit het avontuur in de noordelijke districtsbeker erop. De derdeklasser (zondag) verloor gisteren op het eigen Sportpark de Berk in de achtste finales met 3-0 van hoofdklasser WKE uit Emmen. De score was een magere afspiegeling van de krachtsverhoudingen, maar de spelers van De Blesse waren er niet minder tevreden om.

Sportvrijdag, 8 april 2011

Zaalvoetbalbolwerk Avanti heeft niks te verliezen

Hij is bezig aan zijn derde seizoen bij Avanti. En het mooiste. Het beste ook, zegt-ie zelf. Maar mooi en goed kan het voor zaalvoetballer Tim Hof uit Drachten helemáál worden als de Stiensers - actief op het hoogste niveau van ons land - de play-offs halen. Het wordt in de drie slotwedstrijden alles of niets. Maar hoe het seizoen ook eindigt, als vaandeldrager van het Friese zaalvoetbal kan Avanti nu al trots zijn op dit seizoen. Tijd voor een gesprek met de sportleraar uit Drachten, aan de vooravond van de belangrijke noordelijke derby met het roemruchte Leekster Eagles.

Sportvrijdag, 8 april 2011

Zonderland op koers voor medailles

Berlijn - Nu eens niet zijn rekoefening, maar zijn optreden op brug deed Epke Zonderland gisteren bij de kwalificaties van het EK turnen glunderen van trots. ,,Mijn beste brugoefening ooit”, jubelde de turner uit Lemmer. Hij ging op brug als tweede naar de finale en op zijn favoriete onderdeel rek eveneens. Grote medaillekansen derhalve.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties