Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 8 mei 2010.

Cultuurzaterdag, 8 mei 2010

Expositie Klassieke Academie in Eelde

Eelde - Museum De Buitenplaats in Eelde toont vanaf volgende week zaterdag werk van de eerste lichting eindexamenkandidaten van de Klassieke Academie voor schilderkunst in Groningen. De twaalf kandidaten studeren dinsdag af.

Cultuurzaterdag, 8 mei 2010

Scandinavische thriller centraal in quiz bibliotheken

Leeuwarden - In de jaarlijkse moordquiz van de bibliotheken van Buitenpost, Harlingen en Midsland staat dit jaar in het teken van Scandinavische misdaadverhalen. De moordquiz wordt gehouden in het kader van de Maand van het spannende boek in juni.

Cultuurzaterdag, 8 mei 2010

Circustheaterdagen voor derde keer op Schier

Schiermonnikoog - Op Schiermonnikoog vindt vanaf Hemelvaartsdag de derde editie plaats van de Circustheaterdagen. Van 13 tot en met 16 mei tonen onder meer tien binnen- en buitenlandse acts hun circustheatervoorstellingen op het Waddeneiland.

Cultuurzaterdag, 8 mei 2010

Kunstenaar deelt zijn examenwerk gratis uit

Leeuwarden - De Groningse kunstenaar Anne Caesar van Wieren (1982) gaat veertien kunstwerken gratis uitdelen. Van Wieren maakte het werk zijn eindexamenproject van de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden.

Hoofdartikelzaterdag, 8 mei 2010

De commissie-Deetman, het onderzoek...

Oud-minister Deetman en zijn commissie hebben goed werk geleverd met het onderzoeksvoorstel naar misbruik van minderjarigen in de Rooms-Katholieke Kerk. In het voorstel wordt op evenwichtige wijze gekeken naar allerlei aspecten van wat nu al wordt genoemd de zwarte bladzijde in de geschiedenis van de Rooms-Katholieke Kerk. Sommigen spreken zelfs van een crisis in de wereldkerk, vergelijkbaar met die ten tijde van de reformatie.

Regiozaterdag, 8 mei 2010

De Friese landbouw gaat doorslaggevende jaren tegemoet

Leeuwarden - De Friese landbouw staat onder druk. Het platteland wordt steeds meer gezien als maatschappelijke ruimte waar alle burgers aan hun trekken moeten komen, en niet meer in de eerste plaats als agrarisch gebied voor de voedselproductie. Het dwingt de boeren om de dialoog aan te gaan. Want hun stem wordt niet altijd gehoord, wanneer de kritiek weerklinkt.

Regiozaterdag, 8 mei 2010

‘Je koene je net tariede op dizze hiel heftige krisis’

Op 9 juni mag u stemmen voor de Tweede Kamer. Inzet van de verkiezingen is hoe de staatsfinanciën op orde moeten komen. Hoeveel en waarop moet er bezuinigd worden? Het Friesch Dagblad schrijft elke week dagelijks over een belangrijk thema. Deze week: financieel-economisch beleid. Vandaag: de gevolgen voor de Fries om de hoek.

Regiozaterdag, 8 mei 2010

Leerlingen aan het lezen houden als een missie

Sneek - Tweeduizend leerlingen heeft ze gehad in Sneek en omgeving. In al die jaren wijzigde de inhoud van de lessen Nederlands van Ery Wismeijer wel, maar een ding bleef onveranderd. Wismeijer was altijd ,,streng doch rechtvaardig, en ook vrolijk”.

Regiozaterdag, 8 mei 2010

Knikkerstrijd in de sporthal

Drachten - Obs De Barte in Drachten is sinds gisteren officieel de Knikkerschool van Smallingerland. Waarschijnlijk nergens in Fryslân loop je zoveel kans om tijdens een potje in de pauze ingemaakt te worden.

Regiozaterdag, 8 mei 2010

Nieuwe Waaie heeft Sint Anne nog sterker gemaakt

Sint Annaparochie - ,,Het was 6 juni 2009. Midden in de nacht een telefoontje. Ik dacht: laat rinkelen, maar mijn vrouw zei: ‘als ze nu bellen, dan is er wat’. En dat was zo.’’

Geloof & Kerkzaterdag, 8 mei 2010

Diepgaand onderzoek naar misbruik in kerk

Den Haag - Er moet een ongekend diepgaand onderzoek komen naar het misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk. Het celibaat, de zwijgcultuur en hoe bestuurders zijn omgegaan met misbruik, het dient allemaal uitgezocht worden. En er moet nu al gelijk hulp voor de slachtoffers van seksueel misbruik komen.

Geloof & Kerkzaterdag, 8 mei 2010

‘Zwarte bladzijde van kerk’

Den Haag - Waarheids-vinding en zorg voor de slachtoffers. Dat heeft oud-minister Deetman steeds voor ogen gehad bij het schrijven van zijn advies voor een grootschalig misbruikonderzoek. Een zwarte bladzijde uit de recente geschiedenis van de Rooms-Katholieke Kerk noemt hij het misbruik. En eentje die nagenoeg onbeschreven is.

Geloof & Kerkzaterdag, 8 mei 2010

Festival316 in Ureterp laat zien dat jongeren kunnen bouwen

Ureterp - Ureterp maakt zich op voor een kleine invasie van christenen vanavond. In ieder geval vierduizend mensen worden verwacht bij het Festival316 voor een avond vol muziek rond het evangelie. Jongeren die meer eenheid wilden tussen gelovigen, bedachten het festival drie jaar geleden. Dit jaar is de belangstelling enorm: deze week moest zelfs de tent vergroot worden om alle bezoekers te herbergen.

Sportzaterdag, 8 mei 2010

Heerenveen wint in Emmen

Emmen - Sc Heerenveen heeft gisteravond eerstedivisionist FC Emmen in een vriendschappelijk duel met 1-3 verslagen. De thuisclub kwam op eigen veld nog wel op voorsprong door een doelpunt van Cambuur-huurling Ruud ter Heide, maar voor rust tekende Geert Arend Roorda voor de gelijkmaker. Na rust trok de ploeg van interim-trainer Jan Everse de wedstrijd naar zich toe door twee treffers van Oussama Assaidi.

Sportzaterdag, 8 mei 2010

Weening en Mollema; noordelijke troeven in Giro

Leeuwarden - ‘Een vrijbuitersploeg’ en ‘een ontdekkingsreis’. Zo bestempelde de ploegleiding van Rabobank het avontuur van de negen rookies, die vanmiddag in Amsterdam van start gaan in de 93e Ronde van Italië. Daarbij zijn twee noorderlingen van de partij, te weten de Fries Pieter Weening en de Groninger Bauke Mollema. De beide mannen van het vlakke land zijn Rabo-troeven op geaccidenteerd terrein.

Sportzaterdag, 8 mei 2010

‘Go Ahead Eagles is geen Ajax en Cambuur geen Feyenoord’

Leeuwarden - In de bus naar Deventer bekeken Cambuur-trainer Stanley Menzo en zijn mannen donderdag de beelden van de play-offs van vorig seizoen, om alvast in de stemming te komen voor het tweeluik met Go Ahead Eagles. Nu het eerste duel met 2-0 verloren is gegaan, doen Menzo en spelers er wellicht verstandig aan vandaag de bekerfinale tussen Feyenoord en Ajax ook nog eens nader te bestuderen. Dan weten de Leeuwarders tenminste hoe het morgen níet moet.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties