Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 8 mei 2012.

Cultuurdinsdag, 8 mei 2012

Bewijzering voor filmhuis Kollum

Kollum | In Kollum verwijzen sinds zaterdagavond bordjes naar het filmhuis in Kollum. De bewijzering is een cadeautje voor het bestuur van filmhuis, dat dit jaar zijn dertigjarig bestaan viert. Het initiatief hiervoor komt van de ‘Vrienden van Filmhuis Kollum’ en de gemeente Kollumerland.

Cultuurdinsdag, 8 mei 2012

Laatste analoge film in Filmhuis Leeuwarden

Leeuwarden | Filmhuis Leeuwarden toont vanaf volgende week alleen nog digitale films. De twee 35mm projectoren worden vervangen door twee digitale exemplaren, meldt Film in Friesland. Het analoge tijdperk wordt uitgeluid met de filmklassieker Casablanca uit 1942. De film is van donderdag tot en met zondag te zien in het Filmhuis. Tijdens de twee laatste vertoningen, zondag, is er een korte inleiding over de toekomst van het Filmhuis. Ook kunnen bezoekers een kijkje nemen in de cabine voor de laatste ‘spoelwissel’.

Economiedinsdag, 8 mei 2012

Nesta Shipping breidt flink uit in haven

Harlingen | Op- en overslagbedrijf Nesta Shipping gaat een nieuwe loods bouwen in Harlingen Seaport. Het bedrijf heeft van de gemeente een kavel van 6500 vierkante meter gekocht naast het huidige terrein. In totaal wordt twee miljoen euro geďnvesteerd in de uitbreiding.

Economiedinsdag, 8 mei 2012

Fries ondernemersduo stapt in failliete fysiotherapieketen

Bakkeveen/Leek | De grootste Nederlandse fysiotherapiepraktijk wordt overgenomen door twee Friese ondernemers. Sjoerd Stienstra van HPB Diensten in Leek en Sieb Louwsma van de gelijknamige groep in Bakkeveen gaan verder met het Heerenveense Club Fysio Therapie.

Economiedinsdag, 8 mei 2012

Boetes voor Nederlandse en buitenlandse truckers gelijk

Breda | Justitie mag voor eenzelfde vergijp in het transport geen verschillende boetes opleggen aan Nederlandse en buitenlandse transporteurs. Dat heeft de rechtbank in Breda gisteren bepaald in een zaak die was aangespannen door vervoerder Willem Vervat. Vervat kreeg een proces verbaal omdat hij oud papier reed zonder dat hij vermeld stond als vervoerder van bedrijfsafval op de lijst van het NIWO (Stichting Nationale en Internationale Wegvervoer Organisatie). De boete hiervoor bedroeg 1900 euro. Een Poolse transporteur ontving voor een soortgelijke overtreding echter 250 euro.

Economiedinsdag, 8 mei 2012

Kritiek op doorstart Steinfort

Franeker | Had de directie van Steinfort Glas niet eerder kunnen aangeven dat het met te hoge kosten kampte? Dan waren er afspraken mogelijk geweest voor een reorganisatie en een sociaal plan en was mogelijk het faillissement voorkomen. Dat zeggen vakbonden FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen nu het glasbedrijf in Franeker een doorstart maakt met nog 40 van de 99 werknemers.

Hoofdartikeldinsdag, 8 mei 2012

Veel kansen voor het CDA, maar met wie?

Wie van de zes? Die vraag moeten de leden van het CDA over enkele weken beantwoorden. Gisteravond presenteerden de zes kandidaten voor het lijsttrekkerschap zich in Rotterdam. De kandidaten maken een toer door Nederland, zodat veel leden zich een oordeel kunnen vormen over de in hun ogen meest geschikte kandidaat.

Regiodinsdag, 8 mei 2012

Examenkandidaat Jetze maakt zich niet druk

Jetze Zoethout (17) uit Goutum ziet totaal niet tegen zijn examens op, vertelt hij. Aan zijn cijferlijst is te zien waarom. Een 9,8 op wiskunde B, een 9,5 op natuurkunde, en ga zo maar door. De gymnasiast van het Beyers Naudé in Leeuwarden heeft er alle vertrouwen in dat hij slaagt. ,,Dat zou wel moeten lukken”, zegt hij bescheiden.

Regiodinsdag, 8 mei 2012

Dokkum is een geliefde winkelstad

Dokkum | Dokkumers winkelen bovengemiddeld graag in de eigen stad, en ook uit de omgeving komen relatief veel mensen naar de Dokkumer middenstand. Het zorgt ervoor dat Dokkum (circa 13.000 inwoners) een winkelaanbod heeft dat past bij een stad van 20.000 ŕ 30.000 inwoners. In Dokkum zijn 189 winkels te vinden met 69.000 vierkante meter aan oppervlak. Dat is ruwweg het dubbele van wat bij een stad van die omvang gebruikelijk is. Dat meldt het bureau i&o research in het koopstromenonderzoek dat in opdracht van de gemeente Dongeradeel is uitgevoerd.

Regiodinsdag, 8 mei 2012

Opsplitsen van scholen ZW-Fryslân stuit op bezwaren

Wommels | De Gearhing, het samenwerkingsverband van openbare scholen in Littenseradiel, Gaasterlân-Sleat, Lemsterland en Súdwest-Fryslân, is tegen opsplitsen van basisscholen in onderbouw- en bovenbouwscholen. ,,Een charmant plan, maar onmogelijk uit te voeren”, zei voorzitter Wubbo Wever van het college van bestuur van de Gearhing gisteravond tijdens het Rűntepetear in Littenseradiel.

Geloof & Kerkdinsdag, 8 mei 2012

Jacob Revius, een man uit één stuk

Vandaag promoveert Enny de Bruijn op een biografie van Jacob Revius, met de ferme titel Eerste de waarheid, dan de vrede. Het is de eerste biografie die de ‘gehele Revius’ in beeld brengt.

Geloof & Kerkdinsdag, 8 mei 2012

Tien Iraanse christenen tijdelijk vrijgelaten

Teheran | De voorganger van een kerk uit de Iraanse stad Esfahan en negen christenen uit die stad zijn op 30 april en 1 mei tijdelijk vrijgelaten. Volgens het Farsi Christian News Network (FCNN) heeft hun familie een borgsom voor hen betaald van in totaal 80.000 dollar.

Geloof & Kerkdinsdag, 8 mei 2012

Week lang afscheid van Adelaarkerk

Leeuwarden | De protestantse wijkgemeente Adelaar-Regenboog neemt deze maand niet alleen met een kerkdienst, maar ook met een pelgrimsweek afscheid van de Adelaarkerk. Het is voor het eerst dat dit in Fryslân zo gebeurt.

Geloof & Kerkdinsdag, 8 mei 2012

Lotgenotensite van ex-moslims die christen werden

Leeuwarden | Een website waar ex-moslims openlijk vertellen hoe ze Christus hebben leren kennen en zich nu volgeling van Jezus noemen. Dat gebeurt op de website www.IsaRuhAllah.nl die gisteren is gelanceerd. Moslims treden daarmee uit de schaduw van angst en anonimiteit, die veelal het gevolg is van hun keuze.

Sportdinsdag, 8 mei 2012

Gouweleeuw en Van la Parra in selectie van Jong Oranje

Zeist | Jeffrey Gouweleeuw en Rajiv van la Parra van sc Heerenveen zijn door bondscoach Cor Pot opgenomen in de voorlopige selectie van Jong Oranje. Voor dat team staan in juni twee belangrijke EK-kwalificatiewedstrijden tegen Luxemburg en Bulgarije op het programma. Eind deze week zal Pot, die zeventien spelers heeft geselecteerd voor het trainingskamp in Doorwerth, zijn definitieve selectie bekend maken.

Sportdinsdag, 8 mei 2012

Bouwmeester bij WK in Laserklasse in gold fleet

Boltenhagen | Roelof Bouwmeester heeft zich geplaatst voor de gold fleet bij de wereldkampioenschappen in de Laserklasse. De eerste vijftig geklasseerden uit het veld van 168 deelnemers strijden om de titel. Na acht races bezet de kernploegzeiler uit Warten, die met Rutger van Schaardenburg nog in de race is voor een ticket voor de Olympische Spelen, de zeventiende plaats in de rangschikking. Zijn concurrent bezet de elfde plaats. De Australiër Tom Slingsby leidt soeverein.

Sportdinsdag, 8 mei 2012

Jong Heerenveen wint laatste thuiswedstrijd

Heerenveen | Jong Heerenveen/Emmen heeft gisteravond de laatste thuiswedstrijd van dit seizoen met 1-0 gewonnen. In een armoedig duel werden de beloften van FC Utrecht met minimaal verschil verslagen. Dat was een magere afspiegeling van de kansenverhouding. Het duel leek ook te eindigen in 0-0, maar in blessuretijd scoorde Quenten Martinus vanaf de strafschopstip, nadat Arsenio Valpoort onderuit was gehaald. De ploeg van trainer Jan de Jonge staat zesde met 42 punten.

Sportdinsdag, 8 mei 2012

Zonneveld op z’n best met pen en papier in de aanslag

Thijs Zonneveld verwierf landelijke bekendheid toen hij het plan opvatte om in Nederland een berg te willen bouwen. Hij lanceerde het spraakmakende project in een column in dagblad De Pers en aanvankelijk werd er schamper om gelachen. Maar de oud-professioneel wielrenner wilde allesbehalve doorgaan voor een luchtfietser. Zonneveld was serieus. Bloedserieus zelfs. Als het aan hem ligt dan zal het ‘bouwwerk’ van zo’n tweeduizend meter hoog er komen. In de Noordoostpolder.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties