Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 8 juni 2005.

Achtergrondwoensdag, 8 juni 2005

Is de Onderwijsraad gek geworden?

Scholen mogen leerlingen n iet weigeren vanwege hun huidskleur, wél vanwege hun taalvaardigheid. Met dit advies lijkt de Onderwijsraad het tot nu toe gevoerde beleid om taalachterstanden preventief aan te pakken om zeep te brengen. Het is een advies dat taalachterstanden blijvend zal bewerkstelligen.

Achtergrondwoensdag, 8 juni 2005

Geen toeval, maar ontwerp zit erachter

Het idee dat er een intelligent ontwerp zit achter de ontwikkeling van leven op aarde moet onderdeel worden van de wetenschappelijke discussie in Nederland. Dat stellen de samenstellers van het boek Schitterend ongeluk of sporen van ontwerp? Over toeval en doelgerichtheid in de evolutie. Het boek is vandaag gepresenteerd aan minister Van der Hoeven van onderwijs.

Agendawoensdag, 8 juni 2005

Klassiek

Open repetitieavond Dinsdag houdt de Christelijke Oratorium Vereniging Heerenveen vanaf 19.30 uur een open repetitieavond in de Europalaankerk te Heerenveen.

Bijschriftwoensdag, 8 juni 2005

Wie goed doet…

Cultuurwoensdag, 8 juni 2005

Ragfijn orgelspel van Winsemius

Nodig je Bernard Winsemius uit voor een orgelconcert, dan is een groot deel van de avond doorgaans aan ‘voor-Bachse muziek’ gewijd. Des te groter de verrassing, wanneer zijn programma een keer vooral werken uit de tijd na 1750 vermeldt, inclusief de romantici Brahms en Herzogenberg.

Cultuurwoensdag, 8 juni 2005

Ruim 2000 reacties op protestactie Keunstwurk

Leeuwarden - De protestactie van Keunstwurk tegen de voorgenomen bezuinigingen heeft ruim tweeduizend reacties opgeleverd. Dat meldt de stichting na afloop van de actie. De afgelopen twee weken konden mensen onder de titel De schaar in Keunstwurk? Verknipt! een kaart ondertekenen en opsturen. Vanavond worden de kaarten tijdens een ludieke protestactie aan de provincie overhandigd, tijdens de bespreking van de Kadernota.

Economiewoensdag, 8 juni 2005

‘Natuurbeheerder moet betaald naar prestaties’

Grootegast – Boeren die aan natuurbeheer doen, moeten betaald krijgen naar prestatie. We moeten af van de vergoedingen voor gemaakte kosten.

Economiewoensdag, 8 juni 2005

Onrust medewerkers Spinder blijkt onterecht

Drachten - Meubelfabriek Spinder Products in Drachten gaat geen banen schrappen vanwege het uitbesteden van werk aan China. In het bedrijf was volgens vakbond FNV onrust ontstaan door een brief van de directie, waarin ze toelicht hoe het bedrijf omgaat met het uitbesteden van werk.

Expowoensdag, 8 juni 2005

Aldeboarn, Museum Aldheidskeamer Uldrik Bottema: expo schilder Meint van der Velde ‘Klein door de jaren heen‘, t/m 25 juni.

Hoofdartikelwoensdag, 8 juni 2005

Onverenigd…

De bodem zakt steeds verder weg onder de Europese grondwet. Meteen na het Franse en Nederlandse ‘nee’ kwamen in diverse Europese hoofdsteden steeds meer twijfels bovendrijven over de te houden referenda. Maandag gaf Londen de grondwet de doodsteek. Groot-Brittannië zal er de eerstkomende tijd geen referendum over houden.

Regiowoensdag, 8 juni 2005

‘Hulpverlener kent normaal begaafd kind van verstandelijk gehandicapten niet

Leeuwarden – Voor geen goud zou ze haar moeder willen inruilen. Maar er is een tijd geweest dat Geja de Vries (24) uit Ter Idzard zich schaamde voor haar verstandelijk gehandicapte ouder. Ze nam nooit klasgenootjes mee naar huis. In de puberteit werd ze opstandig. Waarom moest háár dit overkomen? Hulp voor Geja was er eigenlijk niet. Dat merkte ook maatschappelijk werkster Natasja Krook uit Leeuwarden in haar afstudeeronderzoek naar de hulpverlening voor normaal begaafde kinderen van verstandelijk gehandicapte ouders. ,,Niemand wist dat er zulke kinderen waren en er was ook geen beleid voor.’’

Regiowoensdag, 8 juni 2005

Kamer draagt Zuiderzeelijn ten grave

Den Haag – De kans op aanleg van de Zuiderzeelijn is verkeken. Een grote meerderheid van de Tweede Kamer ‘gelooft’ niet in een snelle lijn van Schiphol naar Groningen. Van de voor het spoor gereserveerde 2,73 miljard euro zal minstens de helft in de Randstad worden ingezet. Ook wordt de Hanzelijn geschikt gemaakt voor snellere treinen.

Regiowoensdag, 8 juni 2005

‘Veel te weinig geld voor monumenten’

Leeuwarden – De provincie komt 2,8 miljoen euro tekort om alle restauraties aan monumenten uit te voeren, die tot 2010 zijn afgesproken. Dat blijkt uit het ontwerp Provinciaal Restauratie Uitvoerings Programma (PRUP), dat gisteren door Gedeputeerde Staten is vastgesteld. De provincie heeft 6,3 miljoen euro aan Rijksgeld mogen verdelen over monumenten in twintig gemeenten, maar heeft eigenlijk 10,1 miljoen euro nodig. GS hebben daarom aan de Rijksdienst voor de Monumentenzorg gevraagd ‘een financiële oplossing te zoeken’.

Regiowoensdag, 8 juni 2005

‘Plattelandarts dupe van actie tegen minister’

Leeuwarden – Huisartsen berokkenen zichzelf schade als ze hun zin doorzetten. Het bedrag van 90 miljoen euro dat nu evenredig onder huisartsen wordt verdeeld, wordt in het nieuwe stelstel veel ‘eerlijker’ onder huisartsen verdeeld.

Regiowoensdag, 8 juni 2005

Organisatieculturen: ingesleten patronen, taaie mentale lagen

Leeuwarden - Cultuur! ,,Weinig begrippen worden vandaag de dag zó vaak gebruikt en zijn tegelijkertijd zó omstreden als dit begrip. [...] Want cultuur is aan de ene kant een door mensen gemaakte werkelijkheid, een menselijk product, en aan de andere kant een zelfstandige werkelijkheid met een heel eigen dynamiek. Dat levert de vraag op of cultuur zó menselijk is dat ze maakbaar is, dan wel zo zelfstandig is dat ze altijd haar eigen, onbeïnvloedbare gang gaat.’’

Regiowoensdag, 8 juni 2005

MCL: patiënten krijgen wel de juiste medicijnen

Leeuwarden – Alle Friese patienten met een agressieve vorm van uitgezaaide kanker, krijgen het dure medicijn trastuzumab voorgeschreven. Dat zegt oncoloog-internis M. Polée van het MCL. Hij reageert op onderzoek van Borstkankervereniging Nederland, waarin geconcludeerd wordt dat slechts 6 procent van de Friese doelgroep de levenslengende therapie krijgt voorgeschreven. ,,Ik denk dat er een fout is gemaakt in de berekening. Alle patiënten die het nodig hebben, krijgen het medicijn’’, zegt hij. ,,Alle medicijnen waarvoor een richtlijn is opgesteld, mogen wij voorschrijven van de directie.’’

Geloof & Kerkwoensdag, 8 juni 2005

Vaticaan: evangelisatie via internet stimuleren

Hilversum - Het Vaticaan heeft opnieuw het internet gepromoot als niet te negeren platform waarop de R.-K. Kerk kan evangeliseren.

Geloof & Kerkwoensdag, 8 juni 2005

‘Nieuw overheidsbeleid nodig’

Utrecht - Synodevoorzitter van de Protestantse Kerk ds Gerd-Jan Heetderks doet een klemmend beroep op de overheid ,,om nieuw beleid te ontwikkelen, waardoor de mensen met de laagste inkomen meer ‘lucht’ krijgen’’. ,,Het is hoog tijd dat naast de inzet op werk – ook wordt ingezet op een substantiële verbetering van de inkomens van de minima’’.

Geloof & Kerkwoensdag, 8 juni 2005

CDA: ‘Armoedebeleid

Den Haag - Het armoedebeleid van de overheid en het krijgen van hulp is volgens het CDA veel te ingewikkeld. Volgens vice-fractievoorzitter Gerda Verburg van het CDA in de Tweede Kamer kan het eenvoudiger en is veel meer maatwerk mogelijk. Bovendien moeten mensen met een smalle beurs zich minder makkelijk in de schulden kunnen steken.

Geloof & Kerkwoensdag, 8 juni 2005

Voedselbank krijgt steeds meer aanvragen

Rotterdam - C. Sies, voorzitter van de stichting Voedselbank Nederland, stelde gisteren dat steeds meer mensen ver onder het minimumbedrag voor een aanvraag zitten om in aanmerking te komen een hulp via de Voedselbank.

Geloof & Kerkwoensdag, 8 juni 2005

Gesprek kerken en minister De Geus over armoede

Leeuwarden – Een delegatie van de Protestantse Kerk heeft op 5 juli een gesprek met minister De Geus over het rapport Armoede in Nederland . In dat gesprek zullen de kerken een duidelijk signaal afgeven dat het overheidsbeleid ernstig tekort schiet en nieuw socialer beleid noodzaak is, aldus synodevoorzitter Gerd-Jan Heetderks.

Sportwoensdag, 8 juni 2005

Huntelaar houdt droom van Jong Oranje levend

Tampere – Heerenveen-spits Klaas Jan Huntelaar heeft Jong Oranje dinsdagavond in het Finse Tampere op koers gehouden voor deelname aan het EK. In het met 1-2 gewonnen EK-kwalificatieduel tegen Jong Finland maakte Huntelaar beide Nederlandse treffers, de winnende in de laatste minuut.

Weerwoensdag, 8 juni 2005

Meer zon

Vandaag is er bewolking, ook nu en dan zon en wordt het 17 graden. De noordwestenwind is zwak tot matig. Het blijft droog. De opleving in het weer die we vandaag en morgen hebben, is tijdelijk. Vanaf zaterdag is het weer koeler.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties