Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 8 juni 2007.

Cultuurvrijdag, 8 juni 2007

Matig begin van orgelfestival

Met een voor de gelegenheid gecomponeerd werk voor koperkwart, gespeeld vanaf de toren bij de Sint Gertrudiskerk in Workum, is gisteravond om zeven uur het orgelfestival in de Zuidwesthoek begonnen. Ter aanvang van het openingsconcert werd dit slechts enkele minuten durende werk vanaf het orgelbalkon herhaald. Deze Torenmuziek was gecomponeerd door Hilding Carlsson uit Zweden. Hem viel ook de eer te beurt dit festival met premičre van een eigen compositie Frieslandia, een suite in zes delen, te openen.

Cultuurvrijdag, 8 juni 2007

De Lawei maakt derde eigen voorstelling

Drachten - Schouwburg De Lawei in Drachten komt met een nieuwe eigen productie: Het Smelner IJspalies. Het is de derde familievoorstelling van de schouwburg. Eerder werden Alice in Smallingerland en Lowie en de Lawaaifabriek op de planken gebracht.

Economievrijdag, 8 juni 2007

‘Te weinig aandacht beroepsonderwijs’

Leeuwarden - De regering heeft het beroepsonderwijs verontachtzaamd, om het woord verwaarloosd maar niet te noemen. Dat zei Doekle Terpstra, voorzitter van de HBO-raad gisteren tijdens het symposium ‘Onderwijs en bedrijfsleven: kortsluiting of aansluiting?’ op het Van Hall-instituut.

Economievrijdag, 8 juni 2007

Prijs Noardlike Fryske Wâlden

Den Haag - De Vereniging de Noardlike Fryske Wâlden (NFW) heeft een eervolle vermelding gekregen bij de uitreiking van de Sicco Mansholt Prijs in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. De prijzen werden gisteren uitgereikt. Vorige week werd al bekend dat de eerste prijs naar Jan Huijgen is gegaan. Huijgen is boer, docent, filosoof en initiatiefnemer van de Eemlandhoeve, een multifunctionele boerderij in Bunschoten.

Economievrijdag, 8 juni 2007

Van der Valk Wolvega na 2 jaar al te klein

Wolvega - Hotel-restaurant Van der Valk in Wolvega lijkt na twee jaar al te klein. Het hotel draait zo goed, dat binnen enkele jaren een tekort aan kamers dreigt. Van der Valk wil zo snel mogelijk uitbreiden, van 105 naar 150 tot 170 kamers. Dat zei bedrijfsleider Henk Matser gisteren.

Economievrijdag, 8 juni 2007

Faillissement jachtbedrijf TBV in Heerenveen

Heerenveen - Jachtliftenbouwer TBV Industry & Offshore uit Heerenveen is failliet. Dertig werknemers verliezen hun baan. Het faillissement volgt op het conflict rond het nieuwe jacht van de Russische multimiljardair Abramovitsj. Jachtontwerper Vripack uit Sneek zou tekeningen van TBV hebben doorgespeeld aan de Duitse bouwer van het jacht.

Hoofdartikelvrijdag, 8 juni 2007

De ex-moslim, de PvdA...

Binnen en buiten de PvdA wordt gediscussieerd over het recht van mensen om van hun geloof te vallen en/of het recht om over te gaan naar een andere geloofsovertuiging. De aanleiding is het openlijk afzweren van de islam door een jong lid van de PvdA. Hij gebruikt daarbij taal jegens de islam die niet iedereen waardeert.

Regiovrijdag, 8 juni 2007

Drank kopen: een makkie

Leeuwarden - Minderjarige scholieren in Leeuwarden kunnen makkelijk aan alcoholische dranken komen. Dat blijkt uit een steekproef die vijf vwo-leerlingen van de CSG Comenius hielden bij vijf supermarkten, drie slijterijen en vijf terrassen. Bij slechts één gelegenheid kregen de jongeren van veertien en vijftien jaar oud, nul op het rekest. Bij de anderen bestelden ze moeiteloos lichtalcoholische dranken als bier en breezers.

Regiovrijdag, 8 juni 2007

Wethouder overleeft supermarktdebat

Franeker - Wethouder Miedema van Franekeradeel kwam gisteravond tijdens de gemeenteraad zwaar onder vuur te liggen, maar kwam uiteindelijk ongeschonden door het debat. Miedema werd twee dagen geleden ernstig in diskrediet gebracht door een brief van projectontwikkelaar Klaver. De wethouder zou inzake de vestiging van supermarkten in de stad een twijfelachtige rol gespeeld hebben. Aangezien er geen notulen van de gesprekken bestaan, moesten de raadsleden Miedema op zijn woord geloven. En dat deden ze uiteindelijk.

Regiovrijdag, 8 juni 2007

Dorpshuizen om middernacht dicht

Burum/Kollumerpomp - De dorpshuizen in Kollumerland gaan ook in het weekeinde gewoon om twaalf uur dicht als het aan het college van B en W ligt. Soepeler sluitingstijden werken oneerlijke concurrentie in de hand, aldus het college dat in de afgelopen maanden de landelijke regels rondom sluitingstijden van dorpshuizen er nog eens op na heeft geslagen.

Regiovrijdag, 8 juni 2007

Veel plaatsen vrij op zorgboerderijen

Leeuwarden - Bijna alle zorgboerderijen in de provincie hebben nog plaatsen vrij voor dagbesteding. Dat blijkt uit een rondgang die Zorgbelang Fryslân heeft gemaakt langs de boerderijen die deze dienst aanbieden. Samen met logeren is de dagbesteding de meest voorkomende zorgfunctie die door de boerderijen wordt aangeboden, met name aan mensen met een verstandelijke beperking, probleemjongeren en autistische jongeren.

Regiovrijdag, 8 juni 2007

‘Vreemde wethouder is altijd een risico’

Wommels - De politieke crisis in Littenseradiel illustreert hoe het mis kan gaan met een wethouder ‘van buiten’. Werken met bestuurlijke vreemde eend in de bijt is altijd met risico’s omgeven, zegt hoogleraar staatsrecht D. Elzinga, die de vertrouwensbreuk analyseerde.

Regiovrijdag, 8 juni 2007

‘Taalles voor peuters kan tegenwerken’

Leeuwarden - Taallessen voor jonge kinderen kunnen hun ontwikkeling juist belemmeren. De overheid moet veel voorzichtiger zijn in het maken van plannen om taalachterstanden bij peuters en kleuters te bestrijden. Dat zei ontwikkelingspsycholoog Gerrit Breeuwsma gisteren tijdens het congres ‘Fierder mei Frysk’ in Leeuwarden.

Regiovrijdag, 8 juni 2007

CHN fuseert met Drentse hogeschool

Leeuwarden - De Christelijke Hogeschool Nederland (CHN) in Leeuwarden fuseert met de Hogeschool Drenthe (HD). Door de samenvoeging ontstaat een hogeschool met bijna tienduizend studenten en achthonderd werknemers. Leeuwarden wordt de hoofdvestiging van de nieuwe instelling, die met ingang van 1 januari 2008 een feit moet zijn.

Geloof & Kerkvrijdag, 8 juni 2007

Ds. Tjepkema: afscheid Bolsward vanwege studie

Bolsward - Ds. Tjitze Tjepkema uit Bolsward neemt in augustus afscheid van de Hervormde Gemeente en de Gereformeerde Kerk van Bolsward. Tjepkema heeft besloten om twee jaar onbetaald studieverlof op te nemen.

Geloof & Kerkvrijdag, 8 juni 2007

Zestig jaar in de kerkmuziek

Nijland - Al op zijn elfde bespeelde hij het orgel in de kerk, op zijn veertiende begon hij met componeren en in zestig jaar zijn er allerlei muziekbundels van hem verschenen. Zondag viert kerkmusicus Leo Köhlenberg (71) zijn jubileum in de Protestantse Gemeente van Nijland, waar hij organist is. ,,Ik ben met kerkmuziek groot geworden.”

Geloof & Kerkvrijdag, 8 juni 2007

Nieuwe handleiding om mensen te winnen

Utrecht - De kerk moet er weer op uit. Mensen bereiken met het Evangelie. Die roep klinkt steeds luider, ook binnen de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Morgen verschijnt het boek Missionair is mogelijk. Over de opdracht om een missionaire gemeente te zijn.

Weervrijdag, 8 juni 2007

Zomers

Het wordt vanmiddag zomers met temperaturen tussen 25 en 29 graden, bij een zwakke tot matige wind uit het noordoosten. Morgen blijft het vrij zonnig en opnieuw warm met temperaturen tussen 26 en 30 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties