Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 8 juli 2008.

Cultuurdinsdag, 8 juli 2008

Bijzondere prestatie Dirk Donker

Dirk Donker moest gisteravond op de valreep een programma samenstellen om het concert dat Ekkehard Schneck uit Trier zou geven over te nemen. Schneck moest ter elfder ure afhaken. Tijd om het programma te stencilen was er niet. Daarom werd het van tevoren voorgelezen. Onthoud een programma dat tien onderdelen telt maar eens. Het publiek wachtte elke keer gespannen af wat er kwam. De wijze waarop Donker dit voor elkaar heeft gekregen verdient een groot compliment. Het zal je maar gebeuren. Gelukkig heeft Donker in de loop der jaren een groot repertoire opgebouwd waaruit hij kan putten. Maar dat neemt niet weg dat je alle werken zomaar even moet kunnen spelen. Ze moeten wel weer even opgehaald worden. Die tijd zal hij niet gehad hebben. Mede dankzij zijn grote ervaring, een uitstekende registrant en misschien een flinke stoot adrenaline kon Donker deze monsterklus volbrengen.

Economiedinsdag, 8 juli 2008

Boeren vrezen tekort aan gras voor hun vee

Leeuwarden - Veel melkveehouders in Fryslân hebben te maken met een tekort aan gras door het droge weer. Sommige bedrijven moeten al het gras dat ze dit voorjaar hebben ingekuild gebruiken. Volgens Siebren Reitsma, voorzitter melkveehouderij LTO Noord, kan een omslag van het weer de komende tijd voor herstel zorgen.

Economiedinsdag, 8 juli 2008

AFM: dwangsom Fries adviesbureau

Amsterdam - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft een last onder dwangsom opgelegd aan directeur Postmus van administratie- en adviesbureau Postmus van Terschelling. Dat maakte de toezichthouder gisteren bekend. De AFM vermoedt dat de man financiële diensten heeft verleend, zonder dat hij daarvoor een vergunning heeft. Postmus heeft niet aan de informatieverzoeken van de AFM voldaan. De dwangsom bedraagt 4000 euro voor elke kalenderdag dat hij niet voldoet aan het informatieverzoek. De boete kan oplopen tot 80.000 euro.

Economiedinsdag, 8 juli 2008

Nieuwe stal houdt koeien niet vaker uit de wei

Leeuwarden - Tegen de verwachting in houden melkveehouders hun koeien niet vaker binnen als ze nieuwe stallen hebben gebouwd. Dat meldt Wakker Dier dat Wageningse studenten hier onderzoek naar liet doen. Van de honderd benaderde boeren gaf er maar eentje aan dat hij de koeien in de nieuwbouw extra op stal houdt. ,,Ook de boeren lijken verrast door de uitkomsten van het onderzoek; 87 procent verwachtte dat de trend ’koe uit de wei, in de stal’ doorzet’’, aldus Sjoerd van de Wouw (Wakker Dier).

Hoofdartikeldinsdag, 8 juli 2008

De neutrale staat...

In de politieke discussie in Nederland duikt de laatste jaren veelvuldig het woord ‘neutraal’ op. Dit begrip wordt vaak tegenover de zogenaamde christelijke betutteling van het kabinet gezet. De term neutraal wordt dan gebezigd door populisten als Geert Wilders en Rita Verdonk, maar ook vertegenwoordigers van gevestigde partijen als VVD en D66. Ze heffen vaak het vingertje als naar hun oordeel religie en politiek met elkaar worden vermengd, bijvoorbeeld in de discussie over de embryokwestie, waar de ChristenUnie werd verweten haar specifieke mening op te leggen aan de rest van Nederland. Geloven is best, maar dat doe je maar in je eigen huis en niet in het publieke domein.

Regiodinsdag, 8 juli 2008

Gemeenten: plannen niet in de ijskast

Drachten - De plannen van de gemeenten Smallingerland en Heerenveen voor nieuwe bedrijventerreinen langs de A7 gaan nog niet in de ijskast, hoewel dat de provincie in een notitie stelt dat die terreinen niet nodig zijn. De Friese Milieu Federatie vindt dat gemeenten eerst maar eens oude bedrijventerreinen op moeten knappen.

Regiodinsdag, 8 juli 2008

Juni: warm, zonnig en droog

Leeuwarden - Warm, zonnig en droog. Juni 2008 was een prachtige zomermaand. Er kwam geen einde aan de droogte, waardoor het neerslagtekort in Fryslân opliep tot meer dan 200 mm. Ook de eerste week van juli was warm en droog.

Regiodinsdag, 8 juli 2008

Lauwersoog - mooie naam, maar hij klopt niet

Dokkum - Wie over de dijk richting Lauwersoog rijdt, staat er waarschijnlijk niet bij stil dat die naam eigenlijk niet klopt. ,,Oog betekent eigenlijk plaat of eiland. Vergelijk het met Rottumeroog, of Schiermonnikoog. Maar op het moment dat dit kunstmatige aangelegde werkeiland in de Lauwerszee door de dijk verbonden was met het vasteland, was het geen eiland meer.”

Geloof & Kerkdinsdag, 8 juli 2008

Om een vriend te zijn, moet je nabij willen komen

Dankzij internet, televisie en het vliegtuig ligt de wereld tegenwoordig onder handbereik. Door deze ‘globalisering’ hebben mensen veel, maar vaak vluchtige contacten. Toch blijft, misschien wel júist nu, de behoefte aan intimiteit en hechte relaties. Hoe kunnen we in een steeds groter wordende wereld dicht bij elkaar blijven? In het Friesch Dagblad een serie over nabijheid. Vandaag deel 2: Nabijheid in vriendschap.

Geloof & Kerkdinsdag, 8 juli 2008

Scheuring dreigt voor Engelse anglicanen

Londen - De Church of England, de staatskerk in Engeland en de moederkerk van de Anglicaanse gemeenschap wereldwijd, heeft gisteren ingestemd met een voorstel om het ambt van bisschop open te stellen voor vrouwen. Een motie over een speciale regeling voor gewetensbezwaarden, om te voorkomen dat 1300 bezwaarde geestelijken de Anglicaanse Kerk verlaten, nu vrouwen tot bisschop mogen worden gewijd, werd gisteren door de synode afgewezen.

Geloof & Kerkdinsdag, 8 juli 2008

Vader Jewsewy: niet alle iconen zijn orthodox

Hemelum - De Protestantse Jehannes de Doper Tsjerke in Exmorra krijgt binnenkort een icoon. Het is echter geen orthodoxe icoon. maar een byzantijnse icoon. ,,Uiterlijk is de icoon hetzelfde”, legt Vader Jewsewy van het Russisch Orthodox Klooster te Hemelum uit. ,,Maar deze icoon, geschilderd door een priester voor de Byzantijnse liturgie binnen de Rooms-Katholieke Kerk, is niet canoniek orthodox, dat wil zeggen behorend tot een van de Orthodoxe Kerken. De theologie (de uitleg) van de iconografie is binnen de Orthodoxe Kerken anders.” De Byzantijnse liturgie is een stroming binnen de R.-K. Kerk, die veel lijkt op de orthodoxe liturgie, maar die niet orthodox ís.

Sportdinsdag, 8 juli 2008

Een gids bij de trage dans door de onherbergzaamheid

Een van de redenen voor de enorme waardering die bestaat voor de wijze waarop Jan Mulder op papier en op televisie zijn mening verkondigt over voetballers, is dat hij de sport zelf op het allerhoogste niveau heeft bedreven. Hij weet waarover hij schrijft en spreekt. Dit geeft hem het recht om er de spot mee te drijven en, als hem dat zo uitkomt, er zelfs onwaarheden over te melden. Daarnaast kan natuurlijk de magie van het woord hem niet ontzegd worden.

Sportdinsdag, 8 juli 2008

Cambuur populair onder vrouwen

Leeuwarden SC Cambuur is bovengemiddeld populair bij vrouwen. Dat is de uitkomst van een onderzoek van het marketingbureau Sport+Markt dat is uitgevoerd in opdracht van de Cooperatie Eerste Divisie. De uitkomsten worden gebruikt voor een ranglijst, die mede bepaalt hoe televisie- en sponsorgelden worden verdeeld.

Sportdinsdag, 8 juli 2008

‘Heerenveen wil Lurling terughalen’

Heerenveen Sportclub Heerenveen heeft zich officieel gemeld in Breda in een poging oud-speler Anthony Lurling los te weken. Dat meldt de Brabantse krant BN/De Stem. NAC Breda, die vorig seizoen verrassend als derde eindigde maar na de play-offs met lege handen stond, wil de aanvaller echter niet kwijt.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties