Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 8 september 2005.

Agendadonderdag, 8 september 2005

Klassiek

Leens Leo van Doeselaar, organist van de Pieterskerk te Leiden, geeft zaterdag om 20.15 uur een concert in de Petruskerk te Leens.

Economiedonderdag, 8 september 2005

Bonden dienen eisen in bij Prins Dokkum

Dokkum – De vakbonden hebben gisteren hun eisen ingediend voor een sociaal plan voor de 84 medewerkers van Prins Dokkum, die een ontslag boven het hoofd hangt. De producent van kassen, wegbeveiligingssystemen en wielen kondigde vorig week aan dat het bedrijf tweederde van het personeel wil ontslaan, vanwege de slechte resultaten.

Economiedonderdag, 8 september 2005

Weer maďswortelkever gevonden

Schiphol - De Plantenziektenkundige Dienst (PD) van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft maandag weer een maďswortelkever gevonden. Twee weken geleden vond de PD een exemplaar bij het Limburgse Maastricht Aachen Airport. Maďstelers binnen een straal van een kilometer rond het besmette perceel, mogen tot 1 oktober hun maďs niet oogsten. De PD geeft de telers aanwijzingen hoe zij hun gewassen met een beschermingsmiddel moeten behandelen. De maďswortelkever is bijzonder schadelijk voor de maďsvelden, omdat hij de wortels van de maďs aantast. Daarom doet de PD er alles aan om verspreiding van het voor Nederland vreemde beestje tegen te gaan.

Expodonderdag, 8 september 2005


Regiodonderdag, 8 september 2005

Alle Harlingers achter de dijk

Harlingen – Met het ophogen van de waterkering langs de Willemskade en de Havenweg in Harlingen zal het laatste deel van de zeekering rond Fryslân aan de toekomstige eisen voldoen. Gisteren presenteerde Wetterskip Fryslân zijn definitieve plan aan de Harlinger bevolking. Eind 2008 moeten alle Harlingers veilig achter de dijk zitten. Zo zei Dagelijks-Bestuurslid H. Kingma van het waterschap het gisteravond in Trebol in Harlingen. Helemaal gelijk had hij niet, want niet álle Harlingers zullen veilig achter de dijk zitten. De beoogde waterkering zal namelijk niet om de buitendijkse nieuwbouwwijken van Harlingen liggen. De variant van de aanleg van de nieuwe kademuur waarin dat wel het geval zou zijn – het zogeheten Willemskadetracé – viel gedurende de voorbereiding af. Te duur.

Regiodonderdag, 8 september 2005

Ruzie schaapskudde escaleert

Tytsjerk – Twee bestuursleden van stichting De Schaapstil ruziën om de schaapskudde die graast in het Groene-Stergebied en bij de voormalige vuilstort Schenkenschans. De tweeënhalf jaar geleden ten onrechte aan de kant geschoven voorzitter wil weer aan het werk als schaapsherder. Het conflict escaleert: na de laatste gerechtelijke uitspraak is de schaapskooi ontmanteld en zouden schapen met een spuitbus zijn bewerkt. Een uitspraak van het gerechtshof eind augustus kan grote gevolgen hebben voor het beheer van de schaapskudde in het Groene-Stergebied. Het hof bepaalde dat R. Jainandunsing eind december 2002 op onrechtmatige wijze is uitgeschreven als voorzitter van de Stichting Schaapstil. Tegelijk zijn de vijf bestuursleden die toen zijn ingeschreven, op last van de rechter weer uitgeschreven.

Regiodonderdag, 8 september 2005

Vermaatschappelijking is een mooi ding, maar veel psychiatrische patiënten kunnen daar helemaal niet tegen

Vermaatschappelijking is al jarenlang het devies binnen de geestelijke gezondheidszorg. Psychiatrisch patiënten moeten zoveel mogelijk in een gewone wijk tussen gewone mensen wonen. Een grote groep kan de zelfstandigheid echter niet aan. GGZ Friesland heeft voor deze groep een hersteloord opgezet. In landhuis Wilhelminaoord in Sint Nicolaasga leren de bewoners om weer op eigen benen te staan. Margré Visser (34) heeft zich geďnstalleerd op de veranda van landhuis Wilhelminaoord: een sigaret in de ene hand en een bak koffie in de andere, de voeten op de reling. Ze woont nu vijf maanden in het herstelcentrum van de GGZ en het gaat wonderwel goed met haar. Tien jaar na de diagnose schizofrenie krijgt ze eindelijk weer wat van haar oude zelfvertrouwen terug. ,,Hier krijg ik het idee dat ik nuttig ben.’’

Regiodonderdag, 8 september 2005

Grote brand in Dokkum verwoest bedrijvengebouw

Dokkum – Een grote brand heeft afgelopen nacht de voormalige zuivelfabriek van Dokkum verwoest. In het gebouw op industrieterrein Betterwird zaten onder meer kringloopwinkel De Wissel, garage van der Meulen, een tandtechnisch laboratorium en een cateringbedrijf.

Regiodonderdag, 8 september 2005


Regiodonderdag, 8 september 2005

Leeuwarden kan ingrijpen in zorgwijken

Den Haag/Leeuwarden - Grote steden mogen bijzondere maatregelen nemen om de verloedering van bepaalde wijken tegen te gaan en de leefbaarheid op te krikken. Een stad als Leeuwarden krijgt bijvoorbeeld de vrijheid om ‘arme’ woningzoekenden tijdelijk uit bepaalde buurten te weren, om lokale ondernemers met een belastingverlaging te stimuleren, en om panden te sluiten die de leefbaarheid bedreigen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties