Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 8 september 2007.

Cultuurzaterdag, 8 september 2007

Landelijke subsidie voor dansproject van Friese theaters

Leeuwarden - Het Fonds voor Podiumprogrammering en Marketing (FPPM) heeft een subsidie van 60.000 euro toegekend aan vier Friese theaters voor de uitvoering van het project Dansen op Locatie. Dat heeft een woordvoerder van de theaters gisteren gemeld.

Economiezaterdag, 8 september 2007

Staalbouw Nagelhout start door

Bakhuizen - Het failliete bedrijf Staalbouw Nagelhout in Bakhuizen maakt een doorstart. Van de ruim zestig mensen die bij het bedrijf werken, gaan er 42 mee naar de nieuwe firma. Het bedrijf wordt doorgezet door mensen vanuit het eigen bedrijf en familie van de oprichters van het bedrijf.

Hoofdartikelzaterdag, 8 september 2007

Overheid, kerken...

Het ene kabinet is het andere niet. En de ene minister in het ene kabinet is niet de andere minister in hetzelfde kabinet. Dat blijkt uit de manier waarop in ons land wordt gesproken over de verantwoordelijkheid van de kerken in de samenleving. Onder paars werden de kerken buiten de deur van de discussiekamers gehouden. Wat zouden kerken te melden hebben? Gelovig zijn is best- hoewel dom en achterhaald - maar dan wel binnenskamers. En niet met die onzin naar buiten komen, alsjeblieft. Burgemeester Job Cohen van Amsterdam, niet de geringste onder de aanhangers van de paarse coalitie, bracht de coalitiepartijen, met name D66, een beetje bij zinnen. Hij riep kerken en andere religieuze instituten juist op om zich vooral te bemoeien met de problemen in de samenleving. Hij had door dat bijvoorbeeld moslims vooral aanspreekbaar zijn op religieuze toon. Hij wist ook dat veel kerkmensen aanspreekbaar zijn op maatschappelijke betrokkenheid. En de burgemeester wist ook dat de synagoge niet alleen voor Joden een belangrijke plaats van ontmoeting is, maar ook een plek is waar voor vele anderen inspiratie te halen is.

Regiozaterdag, 8 september 2007

Afsluitdijk energiebron voor Noorden

Leeuwarden - De Afsluitdijk kan hét voorbeeld worden van de nieuwe manier om met water om te gaan. De hoognodige versterking van de dijk zou gepaard moeten gaan met de aanleg van een voorziening voor duurzame energiewinning. Huishoudens in Fryslân, Groningen en Drenthe zouden van die energie kunnen worden voorzien.

Regiozaterdag, 8 september 2007

Veiligheid dijken pas in 2009 bekend

Leeuwarden - Het duurt nog zeker twee jaar voor duidelijk is of de waddendijken stevig genoeg zijn om extreme weersomstandigheden te weerstaan. Dat komt door vertraging in het onderzoek van Rijkswaterstaat naar de golfslag in de Noordzee en de Waddenzee. Toetsing van de dijken kan pas als de uitkomst van dat onderzoek bekend is.

Regiozaterdag, 8 september 2007

Samen écht ingrijpen in het wad

Het Waddenfonds gaat uitkeren. Tot en met half oktober kunnen voorstellen worden ingediend om in totaal 33 miljoen euro aan subsidie te besteden. ‘Vooral niet lukraak graaien in die pot’, waarschuwde Roel Cazemier van de Raad voor de Wadden vorige week. Dat vinden de natuurorganisaties ook.

Regiozaterdag, 8 september 2007

‘Gewoon gelukkig zitten zijn’

Sommige mensen hebben het op een gegeven moment wel bekeken in Fryslân. Anderen vinden er na jaren elders juist een nieuw thuis. Het Friesch Dagblad spreekt deze zomer mensen die de provincie in of uit gingen. Vandaag ras-Limburger Patrick Bemelmans, decaan Media & Entertainment Management op de CHN. Op zijn eerste dag in Fryslân voelde hij zich in Siberië. Nu is hij hier domweg gelukkig.

Regiozaterdag, 8 september 2007

Mem hield haar woord en werd honderd jaar

Witmarsum - ,,Mem giet net dea wol.” Jaap Kooistra hoort het zichzelf nog roepen. Tien jaar was hij en hij lag in bed. De oorlog liep tegen het einde. Er werd geschoten. Zijn vierjarig broertje lag te slapen. Pa was bij het verzet en zat die nacht, zoals zo vaak, ondergedoken. ,,‘As ús mem dea giet, bin ik allinnich’, tocht ik doe.” Moeder Jeltje stelde haar zoon gerust. ,,Wol nee. Ik wurd wol hûndert.”

Geloof & Kerkzaterdag, 8 september 2007

‘De kerk geeft structuur aan m’n geloof’

Drachten - De categorie van de dertigers is een verloren generatie voor de kerk, zo wordt vaak gezegd. In het Friesch Dagblad een serie interviews met dertigers. Over hoe ze geloven en daar invulling aan geven. Vandaag: Aukje Simonides-Holwerda (36) uit Drachten.

Weerzaterdag, 8 september 2007

Wat motregen

Vandaag wordt het bewolkter dan gisteren en we krijgen daarbij af en toe wat motregen. Het levert geen grote hoeveelheden neerslag op. Het kwik komt te liggen rond 19 graden. Zondag schijnt de zon en wordt het 18 à 19 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties