Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 8 september 2010.

Cultuurwoensdag, 8 september 2010

Urker hulpcomité wil record vestigen met samenzang

Urk - Het moet de grootste samenzang- en muziekbijeenkomst in de openlucht op Urk ooit worden. Het Comité ‘Urk helpt de straatkinderen in Rio’ hoopt dat alle muzikale inwoners zaterdagmiddag om kwart voor vier in het Wilhelminapark bij elkaar komen om samen drie liederen te spelen en te zingen. Het geheel komt onder leiding te staan van Louwe Kramer, dirigent van het Urker Visserskoor Crescendo. Er worden drie stukken gespeeld: Hoger dan de blauwe luchten, Wat de toekomst brengen moge (op de melodie van The rose) en Lichtstad met uw paarlen poorten.

Cultuurwoensdag, 8 september 2010

Boekenreeks Fries aardewerk online te raadplegen

Leeuwarden - De geschiedenis van het Friese aardewerk is vanaf nu te raadplegen op internet. Stichting Fries Aardewerk heeft de zevendelige boekenreeks over Fries aardewerk, die tussen 2000 en 2005 verscheen, gedigitaliseerd. Dat heeft een woordvoerster van Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden gisteren gemeld.

Cultuurwoensdag, 8 september 2010

Fries Kamer Orkest brengt hommage aan vioolbouwer

Leeuwarden - Het Fries Kamer Orkest brengt in november een hommage aan de Friese vioolbouwer Atze Sijtsma (1895-1988). Dat heeft voorzitter Alexandra Berculo van het orkest gisteren gemeld. In samenwerking met cellist Jaap Sijtsma, de kleinzoon van Atze Sijtsma, wordt op 14 november in Harlingen en op 21 november in Stiens een concert gegeven. Tijdens het concert voert het orkest het celloconcert van Schumann uit. Cellist Jaap Sijtsma speelt daarbij op een door zijn grootvader gebouwd instrument.

Economiewoensdag, 8 september 2010

Doorbraak bankenheffing is in zicht

Brussel/Straatsburg - Er lijkt een politieke doorbraak in zicht over een bankenheffing en een transactiebelasting in de Europese Unie. Eind deze maand vergaderen de Europese ministers van financiën daar verder over. Maar gisteren werd in Brussel de deur hiervoor door de ministers op een kier gezet.

Economiewoensdag, 8 september 2010

Daling van het aantal supermarkten zet door

Den Haag - Een recordaantal supermarkten heeft in de laatste twaalf maanden de deuren gesloten. Een op de dertien winkels ging dicht. Het aantal supermarkten daalde met 355 naar 4300.

Hoofdartikelwoensdag, 8 september 2010

Chantage...

De Libische leider Muammar Kaddafi eist minstens vijf miljard euro per jaar van de Europese Unie voor de strijd tegen illegale immigranten uit Afrika. Anders zal het Europese continent een tweede Afrika worden, zei hij vorige week tijdens een bezoek aan Rome. Miljoenen arme Afrikanen zullen Europa binnenstromen waardoor Europa zwart kleurt, dreigt de Libische leider.

Regiowoensdag, 8 september 2010

Duurzame ontwikkeling genoeg, nu de vraag nog

Britswert - Fryslân heeft veel ambitie op duurzaamheidsgebied. In 2020 moet de provincie onafhankelijk zijn van fossiele energiebronnen, moeten er in Noord-Nederland honderdduizend elektrische voertuigen rondrijden of -varen en moet het huizenbestand verduurzaamd zijn.

Regiowoensdag, 8 september 2010

Kok Kampen wordt na 116 jaar Kok Utrecht

Kampen - Kok en Kampen horen bij elkaar zoals Philips en Eindhoven. Hoorden, kan er straks worden geschreven, want Kok ten Have vertrekt na meer dan een eeuw uit Kampen. De uitgever vestigt zich met een groep andere uitgeverijen in een pand in Utrecht.

Regiowoensdag, 8 september 2010

Het digitaal archief verslonst

Leeuwarden - Friese gemeenten laten hun personeel te weinig ervaring opdoen met digitale dossiervorming. Als gemeenten de medewerkers van de documentaire informatievoorziening onvoldoende betrekken bij de digitalisering, is het straks niet meer mogelijk te voldoen aan wettelijke eisen voor archivering.

Regiowoensdag, 8 september 2010

Plan Polderhoofdkanaal blijft steken in impasse

Beetsterzwaag - Smallingerland en Opsterland zijn nog niet tot een akkoord gekomen over het bevaarbaar maken van het Polderhoofdkanaal. Opsterland wil eerst een beeld hebben van de risico’s die de gemeente gaat lopen als het kanaal toch wordt uitgegraven.

Regiowoensdag, 8 september 2010

Onbekende kasboekjes zijn aanzet tot molenboek

Dokkum - Het begon elf jaar geleden met vier kasboekjes van ‘een molen uit de buurt van Dokkum’. Die boekhouding was voor Warner B. Banga uit Dokkum aanleiding zich te verdiepen in de historie van de molens in Dongeradeel. Het resultaat van zijn speurwerk is het boek Jim mutte komme: ut waait!

Geloof & Kerkwoensdag, 8 september 2010

Heleen Zorgdrager universitair docent Dogmatiek

Utrecht - Dr. Heleen Zorgdrager is per 1 september door de Protestantse Theologische Universiteit benoemd tot universitair docent Dogmatiek met als bijzondere opdracht theologie en gender.

Geloof & Kerkwoensdag, 8 september 2010

Jorwert: een warm oecumenisch nest voor velen

Groningen - Annemieke Duurkoop (60) neemt eind deze maand afscheid als pastor van de oud-katholieken in het Noorden. Ze beleefde een bijzondere gemeenteopbloei. Zaterdag presenteert ze het boek Dromen, denken en doen, over het succes van de eucharistievieringen in Jorwert. Deel 2 van een tweeluik.

Geloof & Kerkwoensdag, 8 september 2010

Eerst happy heiden, nu een missionaire pastoor

Groningen - Annemieke Duurkoop (60) neemt eind deze maand afscheid van de oud-katholieken in het Noorden. Aartsbisschop Joris Vercammen roept haar naar het Utrechtse. Tijd voor een nieuwe missie. Zaterdag presenteert ze het boek Dromen, denken en doen: hoe de oud-katholieken via Jorwert nieuw missionair elan vonden. Een tweeluik, deel 1: hoe een heiden pastoor werd.

Sportwoensdag, 8 september 2010

‘We hebben het wel over het EK kaatsen, niet over een vakantie’

Leeuwarden - Het Nederlands kaatsteam dat de komende dagen zal meedoen aan Europilota 2010 is in de vanochtend vroeg ‘lang om let’ neergestreken in Valencia. Op dat EK zal de ploeg van bondscoach Pieter Tienstra de komende vijf dagen proberen op een van de vier onderdelen, die annex zijn met de kaatssport, een gooi te doen naar de titel.

Sportwoensdag, 8 september 2010

Vier clubs leveren Friese korfbalselectie

Leeuwarden - De Friese korfbalselectie die vanavond oefent tegen het Nederlands team bestaat uit spelers van vier korfbalclubs. De zestienkoppige selectie is gekozen uit de hoofdklassers LDODK, SCO en Mid Fryslân en van overgangsklasser Drachten.

Sportwoensdag, 8 september 2010

Aris oefent tegen ABC Amsterdam

Leeuwarden - De basketballers van De Friesland Aris spelen zaterdagavond in het Kalverdijkje een oefenwedstrijd tegen ABC Amsterdam. De Amsterdammers nemen de plaats van van het USA-team dat de organisatie op het laatste moment in de problemen bracht door af te zeggen.

Sportwoensdag, 8 september 2010

Volg Friesch Dagblad Sport op Twitter

Op de hoogte blijven van nieuws rond sc Heerenveen en SC Cambuur? Benieuwd hoe het Sven Kramer vergaat bij het schaatsen of Sybren Jansma in het bobsleeën? Het laatste nieuws over het turnen met Epke Zonderland of het wielrennen met Pieter Weening van Rabobank en Lieuwe Westra van Vacansoleil? Lezen over kaatsen, fierljeppen, basketbal, volleybal, ijshockey, zeilen en zwemmen?

Sportwoensdag, 8 september 2010

Welverdiende biografie over die andere ‘nummer 14’

Nummers 14 met talent én passie voor hun sport. De één heeft de Johan Cruyff University opgericht, de ander de Teun de Nooijer Academy. En over die laatste gaat het boek 14, Teun de Nooijer. Een biografie van een van de succesvolste teamsporters uit de Nederlandse sportgeschiedenis. Maar bovenal een mens. En in dit boek wordt geprobeerd het beste van die twee werelden bijeen te brengen in 240 pagina’s tekst. Het lukt nog vrij aardig ook.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties