Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van maandag, 8 oktober 2007.

Cultuurmaandag, 8 oktober 2007

Een requiem voor Maria Barbara Bach

Het programma van het Noordkoor, afgelopen zaterdag in de Leeuwarder Grote Kerk, draaide om één letter van het alfabet, zou je kunnen zeggen.

Cultuurmaandag, 8 oktober 2007

Volkszanger Frans Bauer wint op punten

Het was een druk weekend voor de muziekliefhebber in Fryslân. In het Bolwerk in Sneek speelde op vrijdagavond Keith Caputo. Diezelfde avond opende poppodium Romein voor de eerste keer dit seizoen zijn deuren. Op zaterdag was het de beurt aan de The Stranglers. De punkrockers van halverwege de jaren zeventig speelden een semi-akoustische show in De Harmonie, in dezelfde zaal waar een dag later een heel ander publiek aanwezig was voor volkszanger Frans Bauer.

Cultuurmaandag, 8 oktober 2007

Bijzonder concert van grootmeester Leonardt

Een concert meemaken van Gustav Leonardt is een unieke belevenis. De oude meester op het klavecimbel, een instrument dat hij ongeveer een halve eeuw geleden aan de vergetelheid ontrukte, geeft ondanks zijn leeftijd nog regelmatig concerten op orgel en klavecimbel. Gisteravond gaf deze hij een bijzonder concert in de Bonifatiuskerk te Oldeberkoop voor een publiek dat van heinde en verre was gekomen om hem te zien en te horen spelen. In de vroege jaren vijftig, maakte Leonardt al zijn eerste opnamen van solo klavecimbelmuziek van Bach en zo vestigde hij al snel naam als ultiem Bachvertolker.

Dossiermaandag, 8 oktober 2007

Veroordeeld tot de ene topclub na de andere


Economiemaandag, 8 oktober 2007

Super Aldi kondigt prijsverhoging aan

Leeuwarden - Supermarktdiscounter Aldi heeft met een advertentie in de kranten prijsverhogingen aangekondigd. Het bedrijf meldde dat het de prijzen van graan- en melkproducten en van plantaardige oliën verhoogt. Reden voor de prijsverhogingen zijn de hogere prijzen van grondstoffen en energie die op de wereldmarkt betaald moeten worden, meldt het bedrijf.

Economiemaandag, 8 oktober 2007

Prijzen van brood, melk en olie stijgen in supers

Leeuwarden - De prijzen van veel producten in de supermarkt zijn de laatste tijd omhoog gegaan. Vooral brood, zuivel en oliën werden duurder. Dat melden de grote supermarktketens. De prijsverhogingen zijn een gevolg van gestegen grondstof- en energieprijzen. ,,Alle goederen uit de agrarische sector zijn omhoog gegaan”, meldt directeur F. Fredrix van Superunie, de inkoopcombinatie van Poiesz, Jumbo en Plus. Ook Albert Heijn, Super de Boer en Aldi melden hogere prijzen voor brood en zuivel. Hoe groot de prijsverhogingen zijn, melden de supermarktketens niet.

Hoofdartikelmaandag, 8 oktober 2007

De prinses, indentiteit...

Het ging zo goed met de populariteit van prinses Máxima: vrijwel iedereen - uitgezonderd wellicht een gefrustreerde republikein - vindt haar aardig en bijzonder. Tot de toekomstige koningin een verhaal hield waarin het onder meer ging over de identiteit van Nederland. Volgens opgewonden berichten in de media beweert de prinses dat er geen Nederlandse identiteit ís. Vervolgens brak een drukke periode aan voor opiniemakers, politici en andere ‘deskundigen’. De teneur was dat prinses Máxima het niet goed had gedaan. En minister-president Balkenende had de speech nooit mogen goedkeuren. Het resultaat van alle gedoe: een prinses die zegt ‘geraakt’ te zijn door alles wat er over haar en haar toespraak is gezegd. En een prinses die laat blijken te vinden dat haar uitspraken verkeerd zijn begrepen. Ze had niet meer willen doen dan het geven van een verslag wat zij als nieuwkomer in ons land had ervaren. En dat is een positief verslag. Tegenover het beeld van het ene koekje bij de thee, staat voor haar een reeks ervaringen van welkom en hartelijkheid. Het beeld van de lievelingsprinses is zelfs bezoedeld voor de royalisten bij uitstek, de Bond van Oranjeverenigingen. De voorzitter daarvan heeft openlijk in twijfel getrokken of de prinses wel wist waarover ze het had. De Bond van Oranjeverenigingen alleen al is het levende bewijs van het bestaan van de Nederlandse identiteit. De voorzitter hekelde de mensen die de speech vooraf hebben gelezen en kennelijk goedgekeurd. Die hadden beter moeten weten.

Regiomaandag, 8 oktober 2007

Werk aan spoor zorgt voor uitval

Leeuwarden - Treinreizigers die gewend zijn heel vroeg of heel laat van en naar Leeuwarden te reizen, moeten volgend jaar erg goed opletten of hun trein wel gaat. Door ‘regelmatig klein onderhoud’ gaan de eerste en laatste treinen op de routes naar Groningen, Harlingen en Stavoren zeer vaak uitvallen. Veel te vaak, vinden de reizigersorganisaties.

Regiomaandag, 8 oktober 2007

Mist hindert spotters bij tellen van vogels

Bakkeveen - Dichte mist hinderde vogelspotters zaterdag op de internationale vogelteldag. ,,Wy hearden se oerfleanen, mar se sieten boppe de wolken en wy koenen se dęrom net telle”, vertelt Sjouke Scholten van de werkgroep Bakkeveen.

Regiomaandag, 8 oktober 2007

Sociale banden minder hecht

Leeuwarden - De van oudsher hechte sociale banden op het platteland worden losser. Mensen voelen zich vrijer dan vroeger om te kiezen met wie ze omgaan, zo blijkt uit een vandaag gepresenteerde studie van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) naar het sociale leven op het platteland.

Regiomaandag, 8 oktober 2007

ROM-project is voortgaande klus

Beetsterzwaag - Op eenendertig plekken in Zuidoost-Fryslân hebben mensen dit weekeinde kunnen kijken naar wat er de afgelopen jaren zoal verbeterd en vernieuwd is. Dat activiteitenweekeinde werd gehouden ter gelegenheid van het feit dat het ROM-project na bijna tien jaar wordt afgesloten. Het waren niet de makkelijkste jaren.

Regiomaandag, 8 oktober 2007

Les van de pastoor op een moderne school

Leeuwarden - ‘Als het voorjaar in de lucht zat, begonnen de voorbereidingen voor een groot feest dat je alleen in de eerste of tweede klas kon beleven: de dag van de Eerste Heilige Communie. Van juf leerde je op welke tegel je in de kerk moest staan, hoe je je handen moest vouwen en eerbiedig moest kijken. De hele ceremonie werd dikwijls geoefend, zodat je op de bewuste zondag alles automatisch kon doen.’

Geloof & Kerkmaandag, 8 oktober 2007

‘Wijs je kind op Gods stem’

Arnhem - ,,Waarom ik hier ben? Dat laat zich natuurlijk wel raden,” zei André Rouvoet, minister van Jeugd en Gezin, zaterdag tijdens de EO Gezinsdag 2007. ,,Ik vind dit altijd een prachtig evenement. Het gaat vandaag om geloof en gezin en dat is een mooie combinatie. Ik geniet hiervan!”

Geloof & Kerkmaandag, 8 oktober 2007

‘Healing rain’ daalt neer op Gelredome

Arnhem - Hoe kun je het beste je jubileum afsluiten als jarige christelijke omroep? De EO besloot om dé twee toppers uit de gospelmuziekwereld te vragen voor een daverend slotakkoord.

Geloof & Kerkmaandag, 8 oktober 2007

‘Predikant is geen therapeut’

Utrecht - Als het predikantschap niet gekoppeld blijft aan een krachtige ambtstheologie, dan zal de dominee inderdaad voorbij gaan of langzaam vervagen. Dat zei ds. Gerrit de Fijter, voorzitter van de landelijke kerkvergadering (synode) van de Protestantse Kerk in Nederland, gisteren in Utrecht. ,,Als het bij het ambt van de predikant niet langer gaat om de verkondiging van het Woord dan rest ons straks slechts de zingever, de therapeut of de manager.’’

Geloof & Kerkmaandag, 8 oktober 2007

Een kerk wordt geboren en sterft

Hoe lang duurt het voor een kerk sterft? Het lijkt een gekke vraag, maar wie het nieuwe boek Leven lichaam. Dynamiek van christelijke geloofsgemeenschappen in Nederland leest begrijpt de intentie. Het is het nieuwste handboek over de praktijk van opbouw van kerken in de huidige samenleving.

Geloof & Kerkmaandag, 8 oktober 2007

Nieuwe leiding voor het Leger des Heils

Vlaardingen - Het Leger des Heils heeft gisteren de commissioners Roy en Arda Frans bevestigd als de nieuwe leiders van het Leger des Heils in Nederland en Tsjechië. In een bijeenkomst in Vlaardingen werden zij officieel welkom geheten. Zij volgen de commissioners Wim en Netty van der Harst op. Dat echtpaar geeft nu leiding aan het Leger des Heils werk in Oost-Europa. De installatie werd geleid door commissioner Hasse Kjellgren, de internationaal secretaris voor Europa.

Sportmaandag, 8 oktober 2007

Louter winnaars in derby

Terwispel - LDODK en Mid Fryslân voerden in Terwispel een zeventig minuten durende reclame-spot op voor korfbal op overgangsklasse-niveau. Beide ploegen bezorgden het talrijke publiek een amusante en spannende Friese derby, die eigenlijk niet eens een verliezer verdiende.

Sportmaandag, 8 oktober 2007

Saher Yousef klaar voor de Berenloop

Drachten - De halve marathon van Drachten vormde zaterdag voor Saher Yousef de laatste test voor de marathon op Terschelling. De zege in 1.10,31 bewijst dat de Heerenvener op het eiland weer de te kloppen man is.

Sportmaandag, 8 oktober 2007

1-0 Alves, 2-0 Alves, 3-0 Alves, 5-0 Alves, 6-0 Alves, 7-0 en 8-0 Alves

Heerenveen - De gordijnen hingen dicht en zelf lag ’ie de hele avond onder de bank. Rob Maas (37), profvoetballer sinds 1989 en sinds 2005 speler van Heracles Almelo, was gisteren in het Abe Lenstrastradion meer dan ooggetuige van een historische middag in de vaderlandse voetballerij. Maar hij wilde het niet weten. ,,Misschien lees ik het tegen de Kerst eens terug.”

Sportmaandag, 8 oktober 2007

Unieke score is een doekje voor het bloeden

Heerenveen - ‘5-1 wat een flater!! 1900 km wat een kater!! Na deze dreun 100% onze steun!!’ Het meterslange spandoek in het Abe Lenstrastadion inspireerde Heerenveen - en Afonso Alves in het bijzonder - gistermiddag wellicht tot een unieke prestatie, maar het kon één ding niet doen vergeten: het drama ‘Helsingborg’.

Sportmaandag, 8 oktober 2007

Aris verder dan gedacht, maar rebounden is nog een probleem

Leeuwarden - Aris Friesland leek vorige week na verlies tegen Zwolle allesbehalve klaar voor het nieuwe seizoen. Zaterdag lieten de basketballers echter een uitstekende indruk achter tegen Nijmegen, dat tot de titelkandidaten gerekend mag worden. De (kleine) nederlaag was aan één manco te wijten: de rebound.

Sportmaandag, 8 oktober 2007

Shorttracker verrast sprinter

Amsterdam - Tweede worden in de eerste schaatsmarathon van het nieuwe seizoen is op zich een heel goede prestatie. Toch was Douwe de Vries uit Heerenveen zaterdag niet echt blij na de seizoensouverture in Amsterdam. Hij liet zich in de laatste meters verrassen door oud shorttracker Cees Juffermans.

Sportmaandag, 8 oktober 2007

Ook met mooi weer is het ‘bikkelen’ geblazen

Leeuwarden - Survival was jaren geleden een leuke bezigheid, daarna was het een sport in opkomst. Gezien het nog steeds toenemende aantal mensen dat aan wedstrijden mee doet, kan vandaag de dag gesteld worden dat survival haar plek heeft gevonden in sportland. Ook in Fryslân heeft survival stevig voet aan de grond gekregen. De Bikkel Survival Run in Leeuwarden is daar een voorbeeld van.

Sportmaandag, 8 oktober 2007

Sportieve aardverschuiving in Oosterwolde

Oosterwolde – Op sportpark Oostenburg in Oosterwolde kijkt De Griffioen, het mythische figuur op de clubvlag, zaterdag dreigender dan ooit. Sinds de zaterdagvereniging ongeveer tien jaar de locatie deelt met buurman DIO Oosterwolde groeien de teams qua niveau naar elkaar toe. De tijd van de zondag-eersteklasser en het ‘lelijke eendje uit vijver zes’ is voorbij.

Sportmaandag, 8 oktober 2007

Boornbergum’80 kloppend hart in het dorp

Boornbergum - Twee seizoenen geleden promoveerde Boornbergum’80 naar de vierde klasse in het zondagvoetbal. Succestrainer Jelle Visser had de ploeg vanuit de zesde klasse naar de vierde klasse gebracht, maar droeg het stokje over aan trainer Geert Goerres. ‘Handhaven’ was het devies van Goerres. Dat lukte. ‘Handhaven’ is ook het credo van dit seizoen, alleen zal het niet gemakkelijk worden. Zondag tegen Asser Boys werd de vijfde nederlaag geleden en is de club met nul punten de duidelijke rode lantaarndrager.

Sportmaandag, 8 oktober 2007

Sneek kan niet altijd mooi spelen en winnen

Sneek - De volleybalsters van VC Sneek hebben zich zaterdag goed hersteld van het verlies in de seizoensouverture van een week eerder in Capelle. Het eerste optreden voor eigen publiek tegen Lycurgus leverde een nuttige overwinning op. Het enige dat trainer-coach Derk de Sagher zijn formatie kon verwijten was dat het niet in drie straight sets gebeurde.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties