Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van maandag, 8 oktober 2012.

Cultuurmaandag, 8 oktober 2012

‘It deiboek’ gelauwerd als beste voorstelling

Leeuwarden | Openluchtspel It Deiboek, door Karin Idzenga geregisseerd en bewerkt naar een tekst van Hartman Witteveen, heeft dit jaar De Gouden Gurbe voor de beste voorstelling gewonnen. ‘In yndrukwekkend debút’, concludeerde de jury bestaande uit actrice Marijke Geertsma, theatermaakster Maaike van der Geest en Wim Vervoort. Met een recordaantal aan iepenloftspullen, veertien in totaal, reikte de jury gistermiddag in stadsschouwburg De Harmonie zes Gouden Gurbes uit, de iepenloftspulprijzen van de Leeuwarder Courant.

Cultuurmaandag, 8 oktober 2012

Koninklijk lintje voor Rennie Veenstra

Dokkum | Muziekdocent Rennie Veenstra (57) uit Dokkum is zaterdag koninklijke onderscheiden. Dat gebeurde tijdens de viering van het veertigjarig jubileum als docent aan muziekschool Opus 3 in haar woonplaats. Veenstra werd benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Veenstra geeft naast haar baan als muziekdocent stemvorming aan koren. Ook is ze dirigent van Voxstrot, het vrouwenkoor van Opus 3. Verder was ze jarenlang actief in de culturele commissie van Dongeradeel.

Cultuurmaandag, 8 oktober 2012

Fries saxofoonkwartet Nederlands kampioen

Leeuwarden | Het Friese saxofoonkwartet Quatre Forte is zaterdag eerste geworden in de derde divisie voor ensembles, tijdens het Nederlands Kampioenschap voor blazers en ensembles. Dat meldt de Organisatie van Muziekverenigingen in Fryslân (OMF). Quatre Forte had zich voor het kampioenschap geplaatst door het Fries Solistenconcours te winnen. Quatre Forte bestaat sinds 2008 en bestaat uit een sopraan-, alt-, tenor- en baritonsaxofoon.

Economiemaandag, 8 oktober 2012

HZPC boekt fors minder omzet en winst

Joure | Aardappelhandelshuis HZPC in Joure heeft over het boekjaar 2011/2012 fors minder winst en omzet behaald. In het voorgaande boekjaar was er nog sprake van een recordomzet, -uitbetaling en -winst. De geconsolideerde omzet kwam in het afgesloten boekjaar uit op 237 miljoen euro (290 miljoen het jaar ervoor) en het bedrijfsresultaat was 5,7 miljoen (11,3 miljoen het jaar ervoor). De nettowinst kwam op ruim 4,4 miljoen euro (8,6 miljoen euro het jaar ervoor).

Hoofdartikelmaandag, 8 oktober 2012

Misbruik: personen zijn verantwoordelijk

De uitkomsten van het onderzoek naar seksueel misbruik bij jongeren die onder rijkstoezicht zijn geplaatst, zijn in zeker opzicht niet verrassend. Ze zijn een bevestiging van de boodschap van de commissie-Deetman naar seksueel misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk. Kinderen, vooral die in meerdere opzichten zwak staan, lopen risico’s onder omstandigheden waarin volwassenen hun gang kunnen gaan in seksueel opzicht.

Regiomaandag, 8 oktober 2012

Theater Sneek heeft nog 1300 gebreken

Sneek | Het nieuwe Theater Sneek vertoont nog ongeveer dertienhonderd gebreken. Het gaat in de meeste gevallen om kleine onvolkomenheden, zoals het aanbrengen van strips op de roltrap, het vastplakken van een plint en het beter zichtbaar maken van de prijzen van de drankjes. Iets meer tijd gaat zitten in het trainen van het horecapersoneel. Ook het geluid in de zaal verdient aandacht.

Regiomaandag, 8 oktober 2012

Vink is meest geziene vogel

Wommels | De vink is zaterdag op de Vogelteldag het meest gezien in Nederland. Dit meldt Vogelbescherming Nederland, die de telling coördineerde. In totaal werd de vogel ruim 41.000 keer geteld. Achter de vink eindigde de spreeuw als tweede (35.000) en de kievit als derde (32.000).

Regiomaandag, 8 oktober 2012

Op paddestoelenexcursie wil je natuurlijk de vliegenzwam zien

Door de vochtige zomer zijn er deze herfst weinig paddestoelen, vertelt IVN-gids Jan de Vries. Toch valt de excursie zaterdag op Rinsma State in Driezum niet tegen. ,,Tiisdei wie hjir noch hast neat te sjen.” Door Goos Bies.

Regiomaandag, 8 oktober 2012

Mannen even ‘lytse bern’ op de miniaturenbeurs

Drachten | De een heeft een tafel vol oude, tweedehands autootjes van ijzer, blik en plastic en de ander onder meer opgestapelde bouwpakketten van Corvettes en Ford Escorts uit de jaren zestig. De broers Harm en Willem de Vries vallen op de miniaturenbeurs in het Fries Congrescentrum in Drachten op. Ze bezetten een van de weinige standjes met oud speelgoed.

Geloof & Kerkmaandag, 8 oktober 2012

Protestantse Kerk gaat megakrimp te lijf

Utrecht | De Protestantse Kerk (PKN) gaat passende maatregelen nemen om op de krimp in de kerk in te spelen. Gemeenten die geen predikant meer kunnen betalen kunnen straks een predikant inhuren uit een predikantenpool. Gebouwen die gemeenten niet meer kunnen onderhouden en niet kwijt kunnen, moeten in een stichting komen.

Geloof & Kerkmaandag, 8 oktober 2012

Lutz op de preekstoel, beats van David Guetta

De vierde editie van de Friese provinciale kerkendag werd gisteren in Heerenveen gehouden. De Friese kerk toonde zich zeer veelzijdig. Ter bemoediging en inspiratie voor de bezoekers.

Geloof & Kerkmaandag, 8 oktober 2012

Hillsong, een kerk die andere kerken aanmoedigt

De afgelopen drie dagen vond in Den Haag de Hillsong Conference Europe plaats. Met 3500 deelnemers van 61 nationaliteiten, uit heel Europa én daarbuiten. De boodschap: de kerk kan een krachtig verschil maken in de wereld.

Geloof & Kerkmaandag, 8 oktober 2012

Dagboekje van meditaties ‘De gedachte’ gepresenteerd

Gorinchem/Leeuwarden | Er is een dagboekje gemaakt van de bijdragen uit de rubriek ‘De gedachte’ van het Friesch Dagblad. Het boek onder redactie van Aukje Wijma en Sita Hofstra draagt de titel Vrij zijn in een dagelijks meditatief moment (Uitgeverij Narratio).

Sportmaandag, 8 oktober 2012

Een spekje, rolletje snoep en een Lange Jan

In mijn vrije tijd ben ik assistent-leider bij de B-junioren van Scharnegoutum’70. Het team waarin mijn oudste zoon Yannick niet onverdienstelijk acteert als linksback. Dat kan er ook nog wel bij op een toch al door sport gevulde zaterdag.

Sportmaandag, 8 oktober 2012

‘Het wielermoment van 2012: het presteren van de Sky-ploeg’

Het wielerseizoen zit er zo goed als op. Wat is de Friese renners bijgebleven?

Sportmaandag, 8 oktober 2012

Heerenveen krijgt steeds meer gestalte.

Arnhem - Na het gelijkspel bij Vitesse groeit het besef dat het dit seizoen wel goed komt met sc Heerenveen. De ploeg van Marco van Basten krijgt steeds meer gestalte en was in Arnhem dicht bij een stunt.

Sportmaandag, 8 oktober 2012

Aan zelfkritiek en bevlogenheid geen gebrek bij Tony Alberda

Drachten | Nee, zei hij eerlijk. Eigenlijk wilde hij liever helemaal niet in de krant. Artikelen over zijn terugkeer als voetballer; voor hem hoeft het niet zo. Maar Tony Alberda, 38 jaar inmiddels, wordt gewaardeerd bij tweedeklasser Drachten, de club waar de oud-profvoetballer zijn imposante loopbaan ooit begon én waar hij dit seizoen terugkeerde.

Sportmaandag, 8 oktober 2012

SCO drukt LDODK dieper in de zorgen

Gorredijk | Als eerste Friese club ooit debuteert LDODK komende maand in de Korfbal League, maar de storm van geestdrift die begin april bij de promotie naar het eldorado van het zaalkorfbal losbarstte is een half jaar later geluwd tot een flauw briesje. In de hoofdklasse A van de veldcompetitie is de club uit Gorredijk van kampioenskandidaat onderuit gegleden naar degradatieklant en dat wakkert de onzekerheid over het toch al wankele avontuur in de Korfbal League alleen maar aan. Op eigen veld liep de ploeg van trainer Jan Sjoerd Pool gistermiddag tegen SCO tegen een nieuwe dreun aan: 12-13.

Sportmaandag, 8 oktober 2012

Aris opent met recordzege, maar wordt weinig wijzer

Leeuwarden | Aris Leeuwarden vierde zaterdag na de competitieouverture tegen Rotterdam de grootste overwinning uit haar bestaan (120-64) en veroverde meteen de koppositie in de eredivisie. Maar in het Kalverdijkje blaast er nog niemand hoog van de toren. Daar was weinig reden toe, want hoewel Aris in elk geval direct blijk gaf van goede wil, was Rotterdam van te geringe tegenstand voor een gedegen waardeoordeel.

Sportmaandag, 8 oktober 2012

Jannick de Jong grijpt net naast de Nederlandse speedwaytitel

Lelystad | Jannick de Jong heeft zaterdag net naast de Nederlandse titel in het speedway gegrepen. De motorcoureur uit Gorredijk eindigde in de laatste race van het NK in Lelystad als derde en daarmee werd hij tweede in de eindstand van de nationale titelstrijd.

Sportmaandag, 8 oktober 2012

Philidor wint in Enschede ook de tweede wedstrijd

Leeuwarden | Schaakclub Philidor 1847 Leeuwarden heeft in een uitwedstrijd tegen ESG Dr. Max Euwe 2 uit Enschede gewonnen met 3½-6½. Het team uit Enschede heeft de laagste gemiddelde rating van de eerste klasse A, dus was de opdracht voor de Leeuwarders om twee matchpunten mee te nemen uit Enschede.

Sportmaandag, 8 oktober 2012

Favorieten bijten in het stof op Victoria Park

Wolvega | Wie zaterdag op drafbaan Victoria Park in Wolvega de favorieten speelde, ging met minder geld naar huis dan hij was gekomen. In vrijwel alle koersen kwamen de meest gespeelde paarden net te kort voor de winst. Ook in het hoofdnummer, een Stakes voor vierjarige merries. Daarin bleef Broadwaytranss R van start tot finish voorop.

Sportmaandag, 8 oktober 2012

Blikslager loopt op gemak naar winst in 10 van Drachten

Drachten | Frank Blikslager heeft gisteren zijn favorietenrol in de 10 van Drachten meer dan waargemaakt. De atleet uit Groningen overklaste de rest van het deelnemersveld, want zijn winnende tijd van 32,34 minuten was bijna een minuut sneller dan de tijd van nummer 2 Benjamin Kok. De winnaar van vorig jaar, Remco Bijlsma, kwam als derde binnen met een tijd van 33,38.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties