Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 9 januari 2007.

Cultuurdinsdag, 9 januari 2007

van Obe Postma naar Tresoar

Leeuwarden - De verzameling wis- en natuurkundige boeken van de Friese schrijver Obe Postma zijn sinds vandaag ondergebracht bij het Fries Historisch en Letterkundig Centrum Tresoar in Leeuwarden. Ook een collectie schriften, kaarten en losse papieren met aantekeningen, die de Fryske Akademy in bewaring had, zijn hier vanmiddag in beheer gegeven. Hiermee is het complete papieren nalatenschap van Obe Postma onder één dak ondergebracht.

Cultuurdinsdag, 9 januari 2007

NHL houdt filmweek over Mata Hari

Leeuwarden - De Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (NHL) start vandaag een filmweek waarbij de animatiefilm Mata Hari en de film The Making of Mata Hari tot en met vrijdag continu vertoond worden.

Dossierdinsdag, 9 januari 2007

Vermakelijke columns met kern van waarheid


Economiedinsdag, 9 januari 2007

‘Hervormingen nu continueren’

Dokkum – Het hervormingsbeleid dat de afgelopen jaren is ingezet om het begrotingstekort om te buigen in een overschot moet de komende jaren worden doorgezet. ,,Ook de komende jaren zullen er allerlei veranderingen zijn waar de Nederlandse economie en de ondernemers zich mee geconfronteerd zien. Wanneer je dan niet mee veranderd daal je binnen Europa weer op de ladder van landen waar het goed staat. En we staan er nu sterk voor”, hield minister van Financiën Zalm gisteren de ondernemers van de ondernemersvereniging van Handel en Industrie Dokkum en Omgeving voor in de IJsherberg in Dokkum. ,,Het beste is om te hervormen wanneer het goed gaat. Onze minister-president heeft gezegd ‘je moet het dak repareren als de zon schijnt’. Maar de Nederlandse kiezer wil blijven zonnen en gaat pas aan het werk als het begint te regenen.”

Economiedinsdag, 9 januari 2007

Geen luilekkerland in de grafische industrie

Heerenveen – Nu de economie wat begint aan te trekken, begint ook de grafische industrie voorzichtig daarvan de vruchten te plukken. ,,We hebben als branche geprofiteerd en de vooruitzichten voor dit jaar zijn goed. Toch is de prijsdruk in de branche nog niet weg en wordt het ook dit jaar nog geen luilekkerland”, vertelde voorzitter Bauke Hoekstra van de Friese afdeling van het Koninklijk Verbond van Grafische Ondernemingen (KVGO) gisteren bij de presentatie van de Kopperprent van dit jaar. De prent wordt traditiegetrouw gemaakt door een lid van het verbond. Gisteren was de eer voor Jaroff Drukkerijen & Reproservice in Heerenveen.

Hoofdartikeldinsdag, 9 januari 2007

De paus...

De Rooms-Katholieke Kerk beleeft een moeilijke tijd, naar aanleiding van de Poolse aartsbisschop Wielgus. Niet eens zozeer omdat deze blijkt te hebben samengewerkt met de Poolse geheime dienst, maar omdat de paus een inschattingsfout heeft gemaakt en op zijn voornemen terug moest komen. Veel Poolse priesters hebben in de communistische tijd samengewerkt met de geheime dienst. De vorige paus, Johannes Paulus XXIII wist dat - hij zelf was een van de uitzonderingen. Die wist ook dat een oordeel gemakkelijk te snel kan worden geveld. De samenwerking tussen de communisten en individuele priesters leverde in zekere zin de kerk ook wat op. Daarom kwamen veel priesters in grote innerlijke conflicten. Zou een beetje medewerking aan de geheime dienst, als informant die toch niet iets belangrijks doorgaf, erg zijn als daar tegenover stond dat de priester allerlei dingen mocht doen, die hem en de kerk anders zouden zijn verboden?

Regiodinsdag, 9 januari 2007

Voorzieningen in Fryslân aardig op peil

Leeuwarden - Het aantal voorzieningen in Fryslân daalt minder hard dan in de rest van het land. Zowel in de plattelandsgemeenten als in de steden in Fryslân bleven meer voorzieningen overeind dan in andere delen van het land. Alleen in Flevoland en Drenthe bleven voorzieningen beter op peil.

Regiodinsdag, 9 januari 2007

Nieuw Zaailand ontsierd door hokje

Leeuwarden - De ‘olifantspoten’, zoals de door velen verafschuwde trappenhuizen naar de ondergrondse parkeergarage Zaailand genoemd worden, komen niet terug in het straatbeeld van het nieuwe Wilhelminaplein in Leeuwarden. De ontwerpers van de pleinwand hebben het zo weten te regelen dat de ingangen naar de parkeergarage tussen de winkels en in de hal van het Fries Museum worden weggewerkt.

Regiodinsdag, 9 januari 2007

Leeuwarden laat provincie geduld oefenen

Leeuwarden - ,,We hebben uiteindelijk besloten het plan gewoon zakelijk te beoordelen, maar we stonden op het punt om tegen gedeputeerde Baas te zeggen ‘Ja bekijk jij het even!’” Fractievoorzitter Piet van der Wal van PAL/Groenlinks in de Leeuwarder gemeenteraad vond het duidelijk helemaal niks, dat provinciebestuurder Baas in december zo hoog van de toren blies: of de raad maar even snel akkoord wilde gaan met de nieuwbouwplannen van het provinciehuis, anders zou de provincie misschien wel naar Drachten verhuizen. ,,Dit soort interventies werkt bij ons dus averechts. Wij willen een afweging over zo’n belangrijk bouwplan in onze stad zorgvuldig maken. En dat is uiteindelijk aardig gelukt.”

Regiodinsdag, 9 januari 2007

CDA: ruimte voor recreatie

Joure - Alle boottoeristen moeten een ligplaats in de Friese wateren kunnen krijgen en een maximum aantal sta-plekken voor een boerencamping is nergens voor nodig. Dat vindt S. Galema, lijsttrekker van het CDA voor de Provinciale Statenverkiezing. Het Friese CDA wil flink investeren in de recreatieve sector, om de werkloosheid terug te dringen.

Regiodinsdag, 9 januari 2007

De teloorgang van weer een klinkerweg

Burum/Visvliet - Het is het laatste klinkerweggetje buiten de bebouwde kom van Kollumerland. Maar het geratel van de klinkertjes maakt binnenkort plaats voor het doffe, saaie geluid van beton. De gemeente Kollumerland is namelijk van plan de oude Friesestraatweg, ruwweg gezien het stuk tussen Burum en Visvliet, er uit te halen en er een betonweg voor terug te leggen.

Geloof & Kerkdinsdag, 9 januari 2007

Geld voor breezers, maar ook voor de kerk

Dokkum - In duizenden kerken in Nederland start zondag de actie Kerkbalans. De Protestantse Gemeente te Dokkum-Aalsum-Wetsens deed vorig jaar mee aan een proef om de geldwervingsactie via nieuwe media onder de aandacht te brengen bij de kerkleden. Dit jaar gaat men jongeren specifiek benaderen.

Geloof & Kerkdinsdag, 9 januari 2007

Zendingswerker mist aandacht

Terschuur - Een geweldig thuisfront dat zorgt voor voldoende geld. Elke zendingswerker is er blij mee, maar wat node wordt gemist is steeds vaker het persoonlijke briefje of gebed vanuit Nederland. De Evangelische Zendingsalliantie (EZA) roept op tot meer aandacht voor het geestelijke naast het zakelijke van het werk.

Geloof & Kerkdinsdag, 9 januari 2007

Opnieuw Poolse priester weg

Krakow - Een dag na het aftreden van aartsbisschop Stanislaw Wielgus heeft opnieuw een hoge Poolse priester zijn functie neergelegd. De plebaan (pastoor) van de Wawel-kathedraal in Krakow, Janusz Bielanski, heeft kardinaal Stanislaw Dziwisz, de aartsbisschop van Krakow, zijn ontslag aangeboden, dat direct is aanvaard.

Sportdinsdag, 9 januari 2007

Rodenhuis trainer SC Joure

Joure Wieb Rodenhuis uit Britsum, is aangesteld als de nieuwe trainer van zondaghoofdklasser SC Joure. Rodenhuis heeft op dit moment geen club. Eerder dit seizoen stapte hij op bij zaterdag hoofdklasser VVOG uit Harderwijk. Bij SC Joure, dat vecht tegen degradatie, volgt Rodenhuis Henk Konings op. Rodenhuis werkte eerder onder andere bij Broekster Boys, Heerenveense Boys, Flevo Boys en Drachtster Boys.

Sportdinsdag, 9 januari 2007

Baansportrofee voor Jannick de Jong

Leeuwarden Jannick de Jong (Gorredijk) heeft van de motorsportbond KNMV onderscheiden met de baansporttrofee. Die kreeg de negentienjarige baansportcoureur vanwege zijn opmerkelijk prestaties in het jaar 2006. De Jong werd Nederlands grasbaan- en speedwaykampioen. Daarnaast werd de Gorredijker vijfde op het Europees kampioenschap speedway onder de negentien jaar en kwalificeerde hij zich voor het wereldkampioenschap langebaan in 2007.

Weerdinsdag, 9 januari 2007

Regen

Vanavond en vannacht is het regenachtig, vooral later vannacht regent het flink. Vannacht 10 of 11 graden en een tijdelijk tot krachtige afnemende zuidwestenwind. Morgen valt er eerst regen en staat er in de kustgebieden een stormachtige wind.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties