Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 9 januari 2009.

Cultuurvrijdag, 9 januari 2009

61.000 euro subsidie voor culturele producties

Leeuwarden - Gedeputeerde Staten hebben voor de tweede helft van 2008 61.000 euro subsidie toegekend uit de regeling productie podiumkunsten. Vijf producties krijgen geld van de provincie, zo is gisteren bekendgemaakt.

Economievrijdag, 9 januari 2009

Tiedema verhuist met droogtechniek naar Sneek

Scharnegoutum - Tiedema, specialist in droogtechniek, verwarmingstechniek en lekdetectie verhuist in mei naar een nieuwe locatie in Sneek. Dat pand is met achthonderd vierkante meter vier keer zo groot als het huidige pand in Scharnegoutum. Bij Tiedema werken vier mensen. Het bedrijf heeft vooral opdrachten boven de lijn Amsterdam - Amersfoort. Groei komt de komende tijd volgens de eigenaar vooral uit de nieuwe activiteit lekdetectie. De afdeling droogtechniek zal minder snel groeien door de teruggang in de economie. De vierhonderd drooginstallaties worden vooral ingezet voor het drogen bij nieuwbouwprojecten.

Economievrijdag, 9 januari 2009

Philipsfabriek in Drachten: geen werktijdverkorting

Drachten - Philips gaat geen werktijdverkorting (wtv) aanvragen voor de fabriek in Drachten, waar in totaal 1500 medewerkers werken. Dat heeft het concern gisteren bevestigd. De productie bij de scheerapparatenfabriek is enkele weken geleden stilgelegd door een teruggelopen orderportefeuille.

Economievrijdag, 9 januari 2009

Eerste ťchte biologische aardappel op vakbeurs

Leeuwarden Ė Na jaren van onderzoek, vermeerderen, veredelen en vooral het weggooien van ongeschikte nieuwe aardappelvarianten zijn ze er dan. De eerste aardappelen die speciaal voor de biologische landbouw zijn ontwikkeld, worden op de tweede biologische vakbeurs op 21 en 22 januari gepresenteerd. ,,Het gaat in eerste instantie nog maar om enkele rassenĒ, zegt projectleider Bertus Buizer uit Leeuwarden, ,,Voorheen werd er gekeken welke aardappelen uit de gangbare teelt geschikt zouden zijn voor de biologische landbouw. Nu zijn we bezig geweest met het ontwikkelen van aardappelen die geschikt zijn voor de biologische landbouw en daarnaast ook ingezet kunnen worden voor de gangbare teelt.Ē

Hoofdartikelvrijdag, 9 januari 2009

Miljarden voor de economie...

Het nieuwe jaar lijkt redelijk te zijn begonnen voor de aandelenbeurzen. De eerste dagen van januari sprongen de koersen een flink aantal procenten omhoog. Het was alsof de beleggers de ellende van het bijzonder slechte beursjaar 2008 achter zich wilden laten en met een schone lei wilden beginnen.

Regiovrijdag, 9 januari 2009

Bemaling bij ijs kan niet anders, wel duidelijker

Leeuwarden - Het aanzetten van de gemalen door Wetterskip Frysl‚n terwijl er ijs op de vaarten ligt, zorgde eerder deze week voor ophef. Het waterschap leek de ijspret te negeren om stug de waterbeheersregels te volgen. Maar toch kon het niet anders. Dat bleek uit de toelichting die tijdens de eerste vergadering van het nieuwe Algemeen Bestuur van het waterschap werd gegeven door afdelingsleider Henk Flikkema, in antwoord op kritische vragen van de PvdA-fractie.

Regiovrijdag, 9 januari 2009

Wat doe je als je thuis je zin wilt krijgen? Zeuren!

Jirnsum - Tweede Kamerlid Lutz Jacobi (PvdA) gaf gisteren op de rkbs Sint Radboudschool in Jirnsum een gastles over respect.

Regiovrijdag, 9 januari 2009

SkŻtsjesilen op Burgumer Mar

Earnew‚ld - Een skŻtsjesylwedstrijd op de Burgumer Mar behoort tot de mogelijkheden. De IFKS wil die wel organiseren. Maar om de wedstrijd op 13 juni aanstaande door te kunnen laten gaan, is haast geboden.

Regiovrijdag, 9 januari 2009

Kinderen naar huis wegens waterstoring

Lippenhuizen - De meeste scholen in Opsterland en omgeving hebben vanochtend de kinderen vrij gegeven vanwege een grote waterstoring. Uit hygiŽnisch oogpunt was het volgens bovenschools directeur Jan Veenstra niet verstandig de scholieren op school te houden.

Geloof & Kerkvrijdag, 9 januari 2009

IsraŽl en Gaza

Als het weer eens hommeles is in IsraŽl, zijn het voor christenen buiten de regio zware tijden. Waar moeten hun sympathieŽn liggen? Voor sommigen is dat heel eenvoudig: Hamas is de schuld van alles. IsraŽl heeft zich eenzijdig uit Gaza teruggetrokken, en wat krijgt het daarvoor terug? Stank voor dank. Sinds 2005 zijn er al 6000 raketten op IsraŽl terechtgekomen. Wat kunnen de IsraŽliŽrs anders doen dan terugslaan, en flink ook, om aan die rakettenschieterij een eind te maken? Dat daarbij burgerslachtoffers vallen is de eigen schuld van Hamas, dat Palestijnen als menselijk schild gebruikt om het medelijden van de wereld op te wekken. Hamas verkondigt bovendien openlijk dat zij op de vernietiging van de staat IsraŽl uit is; daar kan IsraŽl slechts keihard tegen optreden. Dus moet onze volle sympathie bij IsraŽl liggen, dat ook nog eens het aloude volk van God is.

Geloof & Kerkvrijdag, 9 januari 2009

Inspiratiebeurs: hoe werf je vrijwilligers voor de kerk

Utrecht - Hoe overtuig je gemeenteleden ervan dat werken in de kerk leuk en belangrijk is? Het is een van de themaís die naar voren komen op de Inspiratiebeurzen (voorheen bekend als Paasbeurzen) die de Protestantse Kerk in Nederland op dertien plaatsen in Nederland houdt.

Geloof & Kerkvrijdag, 9 januari 2009

Vrijheid van denken School voor Praktische Filosofie valt tegen

ĎGeloofsverlaterí Sake Feenstra kon het niet langer vinden in de kerk, en liet zich de afgelopen jaren vormen door de School voor Praktische Filosofie. Zijn verhaal stond in in de Aldjierspetiele van het Friesch Dagblad. Jacob Lieuwe Talma heeft als cursist zijn vraagtekens bij aspecten van de school. ,,De vrijheid van denken zie ik hier niet direct terug.Ē

Geloof & Kerkvrijdag, 9 januari 2009

Platform over Midden-Oostenconflict populair

Utrecht - De Protestantse Kerk, Kerk in Actie/ICCO, JOP (jeugdorganisatie van de PKN) en IKON hebben de website HolySwitch.nl gelanceerd over het conflict in het Midden-Oosten. ,,We hopen dat jongeren geÔnteresseerd raken in wat er wťrkelijk gaande is in IsraŽl en de Palestijnse gebieden.Ē

Sportvrijdag, 9 januari 2009

Haarsma haalt finale in zijn achtertuin

Lemmer - Schaatser Sander Haarsma genoot gisteravond met volle teugen. Het NK kortebaan voor jongens junioren C werd in de Ďachtertuiní van de Lemster gehouden en hij haalde de finale. Dat zijn drie tegenstanders, waaronder winnaar Wesley Lommers, een maatje te groot waren; daar kon Haarsma wel mee leven. De stevige handdruk van dorpsgenoot Rintje Ritsma was hem ook wat waard.

Sportvrijdag, 9 januari 2009

Jesper Hospes treedt in voetsporen van vader Henk

Joure - Jesper Hospes heeft gisteravond in Joure het Fries kampioenschap kortebaan op zijn naam geschreven. De 20-jarige sprinter uit Heerenveen volgt Arjen Rienks Folkerts op die de laatste Friese titelstrijd in 2002 in Stiens op zijn naam schreef. Workumer Sietse Heslinga kon de in de finale niet op tegen Hospes, die op de laatste 160 meter in een rechtstreeks duel de snelste tijd (13,98) neerzette. Marco Lubbers uit IJlst legde beslag op de derde plaats. ,,Ik ben hier heel blij meeĒ, zei een verheugde winnaar die met een krans, een medaille en 150 euro naar huis ging. ,,Deze staat mooi op mijn lijst.Ē

Sportvrijdag, 9 januari 2009

Sterk weet in titelstrijd de sport te relativeren

Lelystad - Tranen liepen na afloop over de wangen bij marathonschaatsster Maria Sterk. Het was niet de teleurstelling, omdat de Hallumer uit het DSB-team gisteren op de Oostvaardersplassen haar favorietenrol bij het NK op natuurijs niet waar kon maken.

Sportvrijdag, 9 januari 2009

Sjoerd Huisman nationaal kampioen marathon

Lelystad - Ondanks verwoede pogingen van met name Friese marathonschaatsers om een massasprint te ontlopen, kon niemand gisteren voorkomen dat favoriet Sjoerd Huisman uit Andijk na 100 kilometer uit zijn schulp kroop en de schaats als eerste over de streep drukte.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties