Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 9 februari 2007.

Cultuurvrijdag, 9 februari 2007

Van Dik Hout smelt pas na pauze

Als het nieuwe theaterconcert van Van Dik Hout drie nummers oud is, schreeuwt een fan dat de band nu al het geld dubbel en dwars waard is. ,,Zo, dan kunnen we dus nu naar huis’’, zegt leadzanger Martin Buitenhuis met gevoel voor understatement. Eerlijk gezegd: voor de pauze maakt de band die indruk wel een beetje. Want de kaalheid van arrangementen en de weinig dynamische chemie tussen de bandleden verraden eerder een hunkering naar huis dan er een geweldig concert van te maken.

Economievrijdag, 9 februari 2007

ALLERT VAN DER HOEVEN

Leeuwarden - Dertig keer in acht jaar tijd moest de Leeuwarder horecaondernemer Baukje de Vries kopieën van haar papieren Sociale Hygiëne opsturen naar de gemeente. Dertig keer veertig velletjes, voor allerhande vergunningen. Het is maar een voorbeeld van overbodige gemeentebureaucratie, een enorme bron van ergernis voor bedrijven.

Economievrijdag, 9 februari 2007

‘Meer zelf invullen in infrastructuur’

Joure – Om een opdracht binnen te halen in de infrastructuur, komt veel meer bij kijken dan alleen de kennis van een klein gedeelte van het werk. ,,Vooral provincies en gemeenten bieden vaker geďntegreerde contracten aan voor projecten. Dat betekent dat ze een uitgebreide opdracht uitbesteden met daarbij enkele criteria. En dat kader moet je als ondernemer dan zelf invullen”, vertelt mede-eigenaar Alexander van der Goot (34) van infrastructuurbedrijf De Vries Joure (DVJ). Recentelijk heeft hij met twee andere managers van het bedrijf, Reinder Spriensma (55) en Leen Hofman (37), de helft van de aandelen gekocht met de intentie binnen enkele jaren de rest te verwerven.

Economievrijdag, 9 februari 2007

Aardappeloogst is beter dan verwacht

Voorburg - De aardappeloogst is beter dan verwacht. Door de slechte weersomstandigheden werd in oktober nog een fikse daling van de oogst verwacht. Deze daling blijkt nu maar 3 procent, volgens de laatste oogstraming die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren bekendmaakte. LTO reageert hierop door te melden dat het alleen gaat om de bruto-oogst. Door kwaliteitsproblemen zou de netto-opbrengst veel lager uitvallen.

Economievrijdag, 9 februari 2007

Controle Wetterskip op uitrijden mest

Leeuwarden - Wetterskip Fryslân controleert dit voorjaar extra scherp op de wijze van het uitrijden van mest. Met ingang van 1 februari is het uitrijden van drijfmest weer toegestaan. Uitzondering op de regel is het uitrijden op besneeuwde grond en op een waterverzadigde bodem. De regelgeving is opgezet om het risico op uitspoelen naar het oppervlaktewater te voorkomen.

Hoofdartikelvrijdag, 9 februari 2007

Het immateriële...

Het aanstaande kabinet heeft hoge ambities. Het gaat voor een sterker, groener en socialer Nederland. De drie opstellers van het regeerakkoord zijn zich ervan bewust dat de uitvoering van hun plannen niet gemakkelijk zal zijn. Vooral wat betreft de immateriële kwesties. Balkenende wees er gisteren in de Kamer op hoe het regelen van materiële kwesties veel gemakkelijker is. Toch vormen de plannen die het immateriële betreffen, mede het programma van het kabinet.

Regiovrijdag, 9 februari 2007

De Afsluitdijk in zo’n duizend foto’s

De Afsluitdijk geldt als een van de grootste waterbouwkundige projecten ooit. De 32 kilometer lange strekdam viert dit jaar een jubileum. Het is precies 75 jaar geleden dat de Zuiderzee werd afgesloten. Het Friesch Dagblad besteedt in een artikelenreeks aandacht aan de Afsluitdijk. Vandaag: de verzamelaar.

Regiovrijdag, 9 februari 2007

Boer vreest gevolgen van Natura 2000

Leeuwarden - Veel boeren en ondernemers zijn ongerust over de gevolgen van de aanwijzing van zogenoemde Natura 2000-gebieden door het ministerie van LNV. Ze zijn bang dat ze in hun bedrijfsvoering worden belemmerd. Met Natura 2000 moeten in diverse gebieden dieren- en plantensoorten beschermd worden.

Regiovrijdag, 9 februari 2007

Weeralarm ontregelt Nederland

Leeuwarden - Het pak sneeuw dat gisteren in grote delen van Nederland gevallen is, heeft nergens tot serieuze overlast geleid. Aan het weeralarm van het KNMI werd wel massaal gehoor gegeven; scholen sloten, rijexamens werden afgelast, treinen reden minder en de gebruikelijke files in de avondspits waren vrijwel geheel verdwenen.

Regiovrijdag, 9 februari 2007

Opvang eerwraakslachtoffers

Leeuwarden - In Fryslân komt een proef met noodopvang voor jonge vrouwen die het slachtoffer zijn van eergerelateerd geweld. Dat maakte minister Verdonk (Integratie, VVD) gisteravond bekend. Vrouwenopvang Fier Fryslân lobbyde tweeënhalf jaar voor zo’n instelling. ,,Een groot succes. Eindelijk.”

Regiovrijdag, 9 februari 2007

De Cito-toets

Het is de week van de Cito-toets. Drie ochtenden achtereen beantwoorden 156.570 leerlingen op 6295 scholen in Nederland vragen over rekenen, taal en studievaardigheden. Het Friesch Dagblad vraagt elke dag een leerling in Fryslân hoe het gegaan is. Vandaag: Anthea Tiesma van cbs Klaver Trije in Oudega (W).

Geloof & Kerkvrijdag, 9 februari 2007

Nieuw oecumenisch orgaan in Amerika

Pasadena - De Verenigde Staten hebben sinds woensdag een nieuw oecumenisch orgaan, Christian Churches Together in the USA (‘Christelijke kerken samen’). Daarin hebben niet alleen de ‘oude’ oecumenische partners zitting - die de raad van Amerikaanse Kerken vormen (NCC), zoals de traditionele Protestantse Kerken, de Orthodoxe Kerken en zwarte kerken - maar ook Evangelische en Pinksterkerken en de Rooms-Katholieke Kerk.

Geloof & Kerkvrijdag, 9 februari 2007

Vrijgemaakten prijzen kabinet

Den Haag - De Gereformeerde Kerken Vrijgemaakt zien in het regeerakkoord van het nieuwe kabinet een trendbreuk met de voornemens van eerdere regeringsploegen. Niet alleen komt er meer zorg voor financieel zwakkeren in de samenleving, ook spreekt uit het akkoord bewogenheid voor het kwetsbare van een mensenleven.

Geloof & Kerkvrijdag, 9 februari 2007

Missionaire ideeën opdoen in Engeland

Leeuwarden - Gemeentepredikanten die missionaire ideeën willen opdoen, kunnen in mei van dit jaar mee met een studiereis naar London. De hoofdstad van Groot-Brittannië bruist van initiatieven. Onder meer het idee van de Alpha Curcus komt er vandaan.

Geloof & Kerkvrijdag, 9 februari 2007

Kerkenraad als aanvoerder

Hoogeveen - ,,Kerkenraden moeten van uitvoerders aanvoerders worden. En gemeenten mogen meer gaan lijken op roeiboten in plaats van op gondels.’’ Gemeenteadviseur Wim Hendriks spreekt zaterdag op de derde Conferentie ‘Doelgerichte gemeente’ in Hoogeveen over veranderingsprocessen in gemeenten.

Sportvrijdag, 9 februari 2007

Dinsdag houdt zicht niet bezig met Oranje

Heerenveen - Michael Dingsdag was niet verrast toen hij deze week de naam van Vitesse-speler Civard Sprockel op teletekst zag verschijnen als nieuwste aanwinst in de selectie van Marco van Basten. ,,De verdedigers die afvielen, zijn allemaal rechtsbenig dus ik vond de selectie van Sprockel niet zo vreemd.” De speler richt zich op het moment op Heerenveen en concentreert zich op de wedstrijd van aanstaande zaterdag tegen Vitesse, zijn oude club.

Sportvrijdag, 9 februari 2007

Cambuur in Sittard zonder Hooijboer

Leeuwarden - Cambuur treedt vanavond ietwat gehavend in het strijdperk tegen Fortuna Sittard. De reis naar het Zuiden gaat zonder Rick Hooijboer, die tegen Emmen vorige week een ‘tikkie’ kreeg. Zijn rechterwreef is nog steeds opgezwollen. Berry Hoogeveen vervangt hem op het middenveld.

Sportvrijdag, 9 februari 2007

De WK-voorspelling: Kramer, gevolgd door Davis en Fabris

Bij de mannen zijn er op papier vier favorieten: een ‘local hero’ uit Oudeschoot, een berekenende Italiaan en twee cowboys uit de Verenigde Staten.

Sportvrijdag, 9 februari 2007

De WK-voorspelling: Friesinger, gevolgd door Wüst en Klassen


Weervrijdag, 9 februari 2007

Dooi

Vanmiddag dooit het met temperaturen rond +2 graden. Er kan nog wel een beetje natte sneeuw vallen. Vannacht zakt het kwik tot rond -1 graad, met kans op gladheid. Morgen krijgen we temperaturen die stijgen naar 3 graden. We krijgen dan perioden met regen, voorafgegaan door sneeuw.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties