Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 9 februari 2008.

Economiezaterdag, 9 februari 2008

Beter leven koe ook beter voor de boer

Leeuwarden/Wageningen - Een betere behandeling van melkkoeien loont. Dat zeggen onderzoekers van de universiteit in Wageningen. En niet alleen het welzijn van de dieren verbetert als melkveehouders meer investeren in welzijnsvriendelijke stallen. Het levert een gemiddeld bedrijf jaarlijks tussen de tienduizend en twintigduizend euro op.

Economiezaterdag, 9 februari 2008

Handelshuis HZPC ontwikkelt lightversie pieper

Joure - Aardappelhandelshuis HZPC uit Joure brengt een lightversie van de aardappel op de markt. Dat heeft directeur J. Hoogenboom gezegd bij de presentatie van het bedrijf op de beurs Fruit Logistics in Berlijn. De beurs is bedoeld voor verkopers van groente en fruit aan de supermarkten en inkopers. De aardappelen voor consumptie worden geteeld in Nederland, maar vooral in het buitenland. Tot nu toe zijn er nog geen contacten gelegd met inkopers van Nederlandse supermarkten. Spaanse supermarkten hebben al wel interesse getoond. Hoogenboom verwacht dat de lightaardappelen vanwege de trend om meer light te eten, binnen enkele jaren in de schappen liggen bij veel Nederlandse supermarkten. De aardappelen hebben maximaal 60 kilocalorieën per honderd gram. Bij een normale pieper is dat 78 kilocalorieën.

Economiezaterdag, 9 februari 2008

.Nieuw pand JB Besturingstechniek

Oosterwolde - JB Besturingstechniek verhuist naar een nieuw pand in Oosterwolde aan de N381. Het bedrijf groeit zo snel dat de huidige locatie te klein geworden is. Dat maakte directeur Jan Bos (42) bekend.

Economiezaterdag, 9 februari 2008

Bouwbedrijf Veenstra uit Easterein failliet

Easterein - Veenstra bouwbedrijf uit Easterein is deze week failliet verklaard. Bij het bedrijf werken veertien mensen. Curator R. Goudberg uit Heerenveen gaat op zoek naar iemand die het bedrijf in zijn geheel wil overnemen. Het faillissement was aangevraagd door de stichting Vakopleiding, die nog achtduizend euro te goed had van het bedrijf. De curator en de eigenaar van het bedrijf dachten daarom aanvankelijk dat een verzet (hoger beroep) mogelijk was. Daar kwam de curator snel op terug, toen hij ontdekte dat er ook nog een schuld van vier ton bij de fiscus lag en van zes ton bij de bank.

Hoofdartikelzaterdag, 9 februari 2008

Geloofsopvoeding...

Jongeren en geloof is een lastig onderwerp. Dat bleek ook tijdens de Friesch Dagblad-avond, deze week. Vrijwel iedere ouder herkent het lastige, bijvoorbeeld omdat de kinderen stuk voor stuk hun opvoeding lijken te zijn vergeten en vrijwel niets meer weten van de verhalen, gebeden en liederen waarmee ze zijn opgegroeid. De taal van het geloof lijkt tegen dovemansoren gericht te zijn geweest.

Regiozaterdag, 9 februari 2008

Controle op oppas beppe redelijk

Regiozaterdag, 9 februari 2008

Stichting wil authentieke Afsluitdijk

Dijken - Nog deze maand wordt de Stichting Afsluitdijk opgericht. Die gaat zich inspannen om de Afsluitdijk aangemerkt te krijgen als rijksmonument. Als dat lukt kan er niet al te enthousiast meer gebouwd worden op de dijk, en mogen alleen de noodzakelijke werkzaamheden worden verricht om de zeewering veiliger te maken.

Regiozaterdag, 9 februari 2008

‘Huurboten moeten elektrisch varen’

Leeuwarden - De Friese vloot van ongeveer duizend huur-motorjachten moet zo snel mogelijk ‘omgemotord’ worden van diesel- op elektromotoren. Dat vindt coördinator Anton Wachter van het Kenniscentrum Jachtbouw en Lichte Constructies van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden.

Regiozaterdag, 9 februari 2008

‘Vliegen boven Wad onderzocht’

Leeuwarden - Staatssecretaris De Vries van Defensie maakt naar alle waarschijnlijkheid maandag over een week bekend dat er een onderzoek komt naar de vraag of dieren in en rond de Waddenzee last hebben van vliegoefeningen. Defensie wil de vergunningen voor de oefeningen van F-16’s toetsen aan de Natuurbeschermingswet.

Regiozaterdag, 9 februari 2008

‘Een kind kun je volgen, niet programmeren’

Leeuwarden - Het is goed dat de ontwikkeling van jonge kinderen in de gaten gehouden wordt, maar het ‘programmeren’ ervan is funest voor peuters en kleuters. Dat vindt de groep Friese leerkrachten en peuterbegeleiders die zich verzet tegen de toetsing van jonge kinderen, waar de overheid op aanstuurt. ,,De expertise van de leerkracht moet weer centraal komen te staan.”

Regiozaterdag, 9 februari 2008

Ontslag ambtenaar terecht

Leeuwarden - Provinciale Staten van de provincie Fryslân hebben in september een ambtenaar terecht ontslagen wegens het lekken van vertrouwelijke informatie. Dat is het voorlopige oordeel van voorzieningenrechter De Groot.

Geloof & Kerkzaterdag, 9 februari 2008

Overplaatsing tussen huilen en lachen

Almere - ,,Drie maanden geleden kreeg ik een telefoontje van het internationaal hoofdkwartier in Londen, zegt majoor Hans van Vliet (55), directeur van het Leger des Heils in ons land. De ‘Chief of the Staff’, de tweede in lijn, zei: ‘U staat onder vaarwelorders. U bent per 1 maart aangesteld als hoofd van het Leger op Papoea-Nieuw-Guinea. Ik feliciteer u met uw bevordering’. Dat was het.’’

Geloof & Kerkzaterdag, 9 februari 2008

Groen licht voor bouw Immanuëlkerk

Urk - De Christelijke Gereformeerde Kerk ‘Maranatha’ op Urk heeft groen licht gegeven voor de bouw van een derde kerkgebouw in het dorp. In maart start Bouwbedrijf L. Post en zonen met de bouw van de Immanuëlkerk, zoals de nieuwe kerk gaat heten.

Geloof & Kerkzaterdag, 9 februari 2008

VU-onderzoeksinstituut VISOR gepresenteerd

Amsterdam - Vier faculteiten aan de Vrije Universiteit te Amsterdam bundelen voortaan hun onderzoek op het terrein van relligie, cultuur en samenleving in een nieuw interfacultair instituut, met een Engelse afkorting VISOR genaamd. Daarin werken de faculteiten theologie, wijsbegeerte, letteren en sociale wetenschappen samen. Het instituut werd gisteren aan de VU gepresenteerd.

Sportzaterdag, 9 februari 2008

Cambuur zit te schreeuwen om afmaker

Leeuwarden - SC Cambuur-Leeuwarden zit met smart te wachten om Marc Mboua. De trefzekere, maar al lang geblesseerde spits werd gisteravond tegen TOP Oss weer erg gemist. De Friezen verdienden op basis van het vertoonde spel meer, maar de ploeg van Jurrie Koolhof dolf voor de veertiende keer dit seizoen het onderspit.

Sportzaterdag, 9 februari 2008

Kramer rekent zich niet rijk op WK allround

Berlijn - Zomaar een ochtend in Berlijn. Sven Kramer is tijdens een van de trainingen voorafgaand aan het WK allround in de ijshal van het ‘Sportforum Berlin’ in de weer met zijn schaatsen. Problemen voor de 21-jarige titelverdediger uit Heerenveen? Kramer wuift de suggestie lachend weg. ,,Neat oan ’e hân’’, verklaart hij naderhand. De koning van het allrounden wil net als vorig jaar de kroon die bij de titel hoort. Maar rijk rekenen doet hij zich op voorhand niet.

Sportzaterdag, 9 februari 2008

De beste aanval tegen de beste verdediging

Heerenveen - Sc Heerenveen kan zich vandaag profileren als een echte topploeg. De Friese succesformatie moet dan wel winnen bij koploper PSV. In dat geval ligt mogelijk zelfs nog een serieuze rol in de titelrace in het verschiet. Het verschil tussen de nummers één en drie van de eredivisie bedraagt nu negen punten.

Sportzaterdag, 9 februari 2008

Het knuffelbeerimago van Heerenveen’s publiekslieveling Sulejmani

Heerenveen - Miralem Sulejmani is een grote hit bij sc Heerenveen. Niet alleen binnen de lijnen, maar ook daarbuiten. De zogenaamde Sulejmani-riedel, sinds het begin van dit jaar met succes gelanceerd door de Friese aanhang, is voor, tijdens en na de wedstrijd dikwijls te horen. Een teken dat het goed gaat met Heerenveen en dat geldt ook zeker voor de pas negentienjarige Serviër, die in Heerenveen op handen wordt gedragen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties