Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 9 februari 2013.

Economiezaterdag, 9 februari 2013

Agrifirm start praktijktest soja bij Nederlandse boeren

Apeldoorn | In het komende groeiseizoen start boeren- en tuinderscoöperatie Agrifirm met zes Nederlandse boeren uit verschillende sectoren een praktijktest soja. Dit project richt zich op de teelt en verwerkingsmogelijkheden van Noordwest-Europese soja in de akkerbouw en veehouderij.

Economiezaterdag, 9 februari 2013

Vermogen in windenergie is fors gegroeid in 2012

Brussel | De Europese windenergiesector installeerde vorig jaar totaal 11,6 gigawatt (GW) aan nieuw opgesteld vermogen. In totaal staat er nu 105,6 GW. Dat blijkt uit de jaarlijkse statistieken van de European Wind Energy Association (EWEA) die gisteren zijn gepresenteerd. De 11,6 GW nieuw vermogen van vorig jaar ligt hoger dan de 9,4 GW die in 2011 werd geïnstalleerd. ,,De cijfers voor 2012 weerspiegelen de bestellingen die al gemaakt zijn voor de golf van onzekerheid die Europa in zijn greep heeft sinds 2011 en die enorm negatieve gevolgen heeft voor de windenergiesector”, stelt Christian Kjaer, CEO van EWEA. ,,We verwachten deze instabiliteit veel duidelijker terug te zien in de bouw van nieuwe windparken in 2013 en 2014.”

Hoofdartikelzaterdag, 9 februari 2013

Spannende vraag: hoe gaat het met de kerk?

Hoe gaat het met de kerk? Het antwoord hangt af van het gezichtspunt van waaruit naar de kerk wordt gekeken. Een buitenstaander zal opmerken dat het aantal mensen dat voorbij loopt, onderweg naar de kerk, aanzienlijk is teruggelopen.

Regiozaterdag, 9 februari 2013

Basisschool moet onderhoud zelf betalen

Leeuwarden | In Fryslân wordt wisselend gereageerd op het voorstel van staatssecretaris Sander Dekker om basisscholen vanaf 2015 zelf verantwoordelijk te maken voor het onderhoud van hun gebouwen. Gisteren liet Dekker weten dit wetsvoorstel voor advies naar de Raad van State te sturen.

Regiozaterdag, 9 februari 2013

Hondentaks gaat mogelijk omlaag

Leeuwarden | Verschillende Friese gemeenten moeten mogelijk hun tarief voor hondenbelasting verlagen. Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch bepaalde onlangs dat álle inkomsten van die hondenbelasting rechtstreeks aan het hondenbeleid moeten worden besteed. Bijvoorbeeld het plaatsen van hondenpoepbakken. Dat gebeurt nu niet in de negen Friese gemeenten die hondenbelasting heffen. Sommige heffen meer hondenbelasting dan nodig, en houden het overschot in kas.

Regiozaterdag, 9 februari 2013

Primeurs op Boot Holland

Leeuwarden | Op de gisteren geopende beurs Boot Holland in het WTC Expo in Leeuwarden zijn twintig wereldprimeurs te zien. Het gaat vooral om nieuwe motorboten, maar ook om enkele nieuwe zeiljachten en technische snufjes die in de jachtbouw worden gebruikt.

Regiozaterdag, 9 februari 2013

Schaatsen straks centraal in WTC-gebied

Leeuwarden | De komst van een nieuwe ijshal in Leeuwarden moet het begin zijn van de verdere ontwikkeling van het WTC-terrein, aan de westkant van Leeuwarden. De gemeente wil veel meer profiteren van Leeuwarden als start- en finishplaats van de schaatselfstedentocht. De hal die er in 2015 moet staan, gaat dan ook de Elfstedenhal heten.

Geloof & Kerkzaterdag, 9 februari 2013

Een groepspraktijk voor predikantswerk

Voor een betere dienstverlening vestigen zich meerdere huisartsen in één gebouw. Is het gezien alle veranderingen rond het beroep van predikant een goed idee een groepspraktijk van predikanten op te zetten?

Geloof & Kerkzaterdag, 9 februari 2013

Afscheid van diaken Peter Vermaat met poppentheater

Leeuwarden | De Titus Brandsma Parochie in Leeuwarden neemt zaterdag en zondag afscheid van diaken Peter Vermaat. 35 jaar lang was Vermaat diaken in en rondom de Leeuwarder parochies. Nu gaat hij met pensioen.

Geloof & Kerkzaterdag, 9 februari 2013

Klacht namens Protestantse Kerk tegen Nederlandse staat

Utrecht | De Conference of European Churches (CEC) heeft namens de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) een klacht ingediend bij de Raad van Europa tegen de Staat der Nederlanden. Volgens een woordvoerder is het nog niet eerder voorgekomen dat zoiets is gebeurd.

Sportzaterdag, 9 februari 2013

Cambuur en Veendam plotseling ‘sneeuwvrij’

Geen groen, maar een wit veld. Geen voetbal, maar glibberen en glijden. Geen wonder dat gisteren op het laatste moment Cambuur - Veendam werd afgelast. Vandaag wordt bekend wanneer de wedstrijd wordt ingehaald. En dat is mogelijk al morgen of maandagavond.

Sportzaterdag, 9 februari 2013

El Ghanassy wil ’t beste in zichzelf naar boven halen

Anderhalve week Nederland heeft Yassine El Ghanassy tot dusverre één minuut speeltijd en een verkoudheid opgeleverd. Dat was niet wat de 22-jarige Marokkaanse Belg voor ogen stond na een mislukt halfjaar bij West Bromwich Albion. Maar hij is er van overtuigd dat hij bij sc Heerenveen de kans en de gelegenheid zal krijgen zijn voetballeven weer op de rails te krijgen. ,,Ik wil me weer laten zien”, zegt El Ghanassy vastberaden.

Sportzaterdag, 9 februari 2013

Defensieve malheur noopt Van Basten tot creativiteit

Heerenveen | De defensieve malheur bij sc Heerenveen noopt trainer Marco van Basten om daar voor de thuiswedstrijd van vanavond tegen VVV-Venlo op creatieve wijze mee om te gaan. Naast de geschorste Ramon Zomer en Jeffrey Gouweleeuw zijn ook Arnold Kruiswijk (lies) en Kenny Otigba (rug) vanwege blessures niet inzetbaar.

Sportzaterdag, 9 februari 2013

Huizenga en Stroetinga naar het WK in Minsk

Nieuwegein | De Friese baanrenners Jenning Huizenga (individuele achtervolging) en Wim Stroetinga (puntenkoers) zijn door bondscoach René Wolff aangewezen voor het wereldkampioenschappen in Minsk. Hij neemt negen mannen en twee vrouwen mee naar de titelstrijd, die plaatsvindt van 20 tot en met 24 februari in de Wit-Russische hoofdstad. Teun Mulder neemt bij het WK alleen deel aan het onderdeel kilometer tijdrit en niet meer op het spectaculaire onderdeel keirin.

Sportzaterdag, 9 februari 2013

Willem van Haren: meer focus op geschiedenis Heerenveen

Heerenveen | Museum Willem van Haren in Heerenveen moet zich focussen op een sterke, vaste presentatie, met een beperkt aantal wisselende exposities. De geschiedenis van Heerenveen zou een vast thema moeten zijn. Rijkdom en armoede zouden verder als zijnde bijzonder en onderscheidend in die geschiedenis leidende thema’s moeten zijn.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties