Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 9 november 2005.

Agendawoensdag, 9 november 2005

Klassiek

Toonkunstkoor Het Koninklijk Toonkunstkoor Concordia geeft zaterdagavond om 20.00 uur een uitvoering van de Petite Messe Solennelle van Gioacchino Antonio Rossini in de Bonifatiuskerk te Leeuwarden.

Bijschriftwoensdag, 9 november 2005

De morgenster is opgegaan

Zo is God voor zijn volk: een vuur dat brandt, maar niet verteert.

Economiewoensdag, 9 november 2005

Bedrijven Waskemeer houden eigen beurs

Waskemeer – Een bedrijvenbeurs in een dorp met achthonderd inwoners. Ambitieus, maar Waskemeer gaat het dit weekend meemaken. 25 Bedrijven hebben zich aangemeld. En als de opkomst de beurs van vijf jaar geleden evenaart, komen er vrijdag en zaterdag zevenhonderd bezoekers uit Waskemeer en omgeving.

Economiewoensdag, 9 november 2005

Prijs voor groei Accell Group Heerenveen

Heerenveen - De Accell Group in Heerenveen heeft van Het Financieele Dagblad de FD Gazellenaward ontvangen voor snelst groeiend bedrijf in Fryslân. In de categorie bedrijven met een grote omzet (meer dan dertig miljoen euro per jaar) werd over de periode van 2002 tot en met 2004 een omzetgroei gerealiseerd van 32 procent (259 miljoen naar 341 miljoen euro). De krant reikt de prijzen uit in de categorieën kleine omzet (honderdduizend tot twee miljoen euro), middelgrote omzet (twee miljoen tot dertig miljoen euro) en grote omzet. In de eerste twee categorieen is er dit jaar geen prijs uitgereikt aan Friese bedrijven. Alleen bedrijven met een minimale omzetgroei van 20 procent komen in aanmerking.

Economiewoensdag, 9 november 2005

Nijstad in race banketbakker van het jaar

Leeuwarden - Banketbakkerij Nijstad uit Leeuwarden is doorgedrongen tot de halve finale van de landelijke verkiezing ‘Banketbakker van het jaar 2006’, georganiseerd door de stichting Nebato. De Korenaar uit Surhuisterveen is kandidaat in de categorie ‘Bakker van het jaar’. Nijstad gaat de concurrentie aan met drie collega-banketbakkers, De Korenaar met vijftien andere bakkerijen. In december wordt bepaald welke bakkers doorgaan naar de finales. Dit jaar mag de De Korenbloem uit Sneek zich Bakker van het jaar noemen.

Economiewoensdag, 9 november 2005

Grontmij gaat vijftien golfbanen bouwen

Waddinxveen – Grontmij en de Golf Management Groep (GMG) gaan de komende tien jaar vijftien golfbanen in Nederland aanleggen. Daarbij kijken de partners vooral naar locaties rond grote steden. In het Noorden zijn Leeuwarden, Drachten, Groningen, Emmen en Meppel in beeld. Dat maakte ingenieursbureau Grontmij gisteren bekend.

Economiewoensdag, 9 november 2005

Jumbo Dokkum dreigt later open te gaan

Dokkum – De opening van de nieuwe supermarkt van Jumbo in Dokkum dreigt vertraging op te lopen. De brandweer heeft nog geen advies kunnen uitbrengen over de brandveiligheid van het nieuwe pand.

Expowoensdag, 9 november 2005

Aldeboarn, Aldheidskeamer: tent. Bonny Hiemstra, t/m eind dec.

Hoofdartikelwoensdag, 9 november 2005

Geef ontevredenen…

Dat de relschoppers in de arme Franse voorsteden geen gemakkelijk leven hebben, wordt door niemand betwist. Ze zijn vaak werkloos, slecht gehuisvest en hebben geen uitzicht op verbetering van hun situatie. Naar eigen zeggen worden ze gediscrimineerd, uitgekotst en vernederd door de Franse maatschappij. Maar is dit onrecht een excuus voor de barbarij die ze nu ontketenen? Bij duizenden gaan auto’s in vlammen op, maar ook scholen, kantoren, fabrieken, crèches, garages en bedrijven. Moedwillig worden alle structuren vernietigd die nog enige hoop bieden op scholing of werk. Dat de rellen meer zijn dan een aanklacht tegen sociaal onrecht mag wel blijken uit het feit dat ze zijn verworden tot een wedstrijd in vernieling. Jongeren in de voorsteden scheppen via hun mobiele telefoons tegen elkaar op wie het meest in de fik steekt en dus op televisie komt. Dat ze met het verwoesten van hun eigen buurten het leven vergallen voor de meerderheid in de banlieues die oppassend leven en hard willen werken, zal hen een rotzorg zijn.

Regiowoensdag, 9 november 2005

Aak vordert met één plank per dag

Moddergat – Het is een secuur werkje, waarmee de bouwers van de Wierumer Aak in Moddergat momenteel bezig zijn. De huidplanken van het toekomstige schip worden één voor één op maat gezaagd en met stoom en vuur in de juist vorm gebogen. De gemiddelde productie ligt op slechts één plank per dag. ,,We zijn hier dan ook nog wel een half jaar mee bezig’’, denkt projectleider Garmt Visser uit Ternaard.

Regiowoensdag, 9 november 2005

Toekomst van het Wetterskip splijt bestuur

Leeuwarden – Het algemeen bestuur van Wetterskip Fryslân is verdeeld over welke taken het waterschap in de toekomst zelf moet blijven doen, en welke het moet gaan uitbesteden. Op de vergadering van het algemeen bestuur, gisteren in Leeuwarden, werd uitgebreid stilgestaan bij de Visienotitie , waarin het dagelijks bestuur zijn kijk op de aard en de werkzaamheden van het reorganiserende waterschap vanaf 2007 uiteenzet.

Regiowoensdag, 9 november 2005

‘Hengstenclubs denken veel hetzelfde’

Harich - Het bestuur van het Friesch Paarden-Stamboek gaat bemiddelen tussen de hengstenhouders die al jaren zijn verenigd in de Bond van Hengstenhouders (veertig leden) en de onlangs opgerichte Belangenvereniging Friese Hengsten (totnogtoe 61 leden). Doel is beide belangenverenigingen tot elkaar te brengen.

Regiowoensdag, 9 november 2005

De toekomst van de Mieden is aan de bewoners

Zwaagwesteinde – Heel wat dorpen in Noordoost-Fryslân hebben een eigen natuurgebied, dat in de regio bekend staat als de Mieden. Het zijn vaak wat sompige graslanden met wat water. Veel van deze gebiedjes zijn van Staatsbosbeheer. Voor de toekomstige inrichting schakelt de natuurorganisatie voor het eerst de lokale bevolking in. Streekbewoners mogen ideeën aandragen hoe de Mieden er in de toekomst uit moeten zien bij hun dorp. Moeten het lokale stiltegebieden worden voor mens en dier of moeten ze juist omgetoverd worden tot parken of natuurplassen waar de lokale bevolking lekker kan pootje baaien.

Regiowoensdag, 9 november 2005

Landbouwgeld voor herstel wandelroutes

Den Haag – Minister Veerman (Landbouw) trekt extra geld uit voor het aanleggen van wandelpaden over boerenland. Fryslân is de eerste provincie die daarvan profiteert: het plan voor een netwerk van historische wandelpaden in Noordoost-Fryslân kan worden uitgevoerd, nu het ministerie van LNV het resterende gat van 30.000 euro dekt.

Geloof & Kerkwoensdag, 9 november 2005

Grafpoëzie van het Groningerland

Doezum – Ds. Marten Mulder maakte jarenlang een rondgang langs verschillende doden-akkers in Groningen. Het resultaat is een kleurrijk boekje: Grafpoëzie van het Groningerland .

Geloof & Kerkwoensdag, 9 november 2005

Naardense Psalmen op muziek

Utrecht - Na de Naardense Bijbel komt er nu ook een zangboek: de Naardense Psalmen . Het gaat om een editie met muziek erbij van de Psalmen uit de Naardense Bijbel, zodat die ook gezongen kunnen worden. De uitgave staat voor het voorjaar 2006 gepland.

Sportwoensdag, 9 november 2005

Geurts in selectie vrouwenelftal

Zeist – De uit Bolsward afkomstige Loes Geurts is door bondscoach Vera Pauw opgeroepen voor de derde kwalificatiewedstrijd van het Nederlands vrouwenelftal op weg naar het WK van 2007.

Sportwoensdag, 9 november 2005

Roorda nieuwe trainer-coach van Aris

Leeuwarden – André Roorda wordt de nieuwe trainer-coach van Woon!Aris. Gisteravond heeft Roorda in hoofdlijnen overeenstemming bereikt om Tom Simpson op te volgen. Simpson besloot vanwege de ernstige ziekte van zijn zoontje te stoppen.

Sportwoensdag, 9 november 2005

Friezen in nieuw wielerteam

Hoogeveen - Wielrenners Jildert Boersma (Easterwierrum), Lieuwe Westra (Mûnein) en Frank Wierstra (Burgum) maken volgend seizoen deel uit van het nieuwe KrolStonE Continental Team van wielervereniging De Peddelaars uit Hoogeveen.

Sportwoensdag, 9 november 2005

Jong Oranje gebruikt Oranjewoud als opstapje naar EK

Oranjewoud – Jong Oranje is dinsdag in Oranjewoud begonnen aan de voorbereiding op de dubbele confrontatie met Slovenië, die moet leiden tot kwalificatie voor het EK. De campagne moet vandaag over een week haar beslag krijgen in het Abe-Lenstrastadion in Heerenveen.

Weerwoensdag, 9 november 2005

Wisselvallig


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties