Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 9 december 2009.

Cultuurwoensdag, 9 december 2009

‘Ik ben nu in feite mijn eigen bigband’

Met zijn band Zea reisde Arnold de Boer zo’n beetje de halve wereld rond. De oorspronkelijk uit Makkum afkomstige multi-instrumentalist die zijn carričre bij de Bogerman BigBand begon, speelt vrijdag weer eens in zijn ‘heitelân’.

Cultuurwoensdag, 9 december 2009

Damesband brengt oud schilderij tot leven in Bant

Bant - De Nederlandse vrouwenband Reincarnatus gaat het schilderij De musicerende engelen van de middeleeuwse schilder Hans Memling tot leven brengen tijdens een kerstconcert in Bant. Tijdens dit concert waarbij de vrouwen kerstliederen uit de middeleeuwen spelen, hullen zij zich in de gewaden waarin de engelen op dit schilderij gekleed zijn.

Cultuurwoensdag, 9 december 2009

Boek ‘De mannen van ’63’ opnieuw uitgegeven

Franeker - Uitgeverij Van Wijnen in Franeker heeft het boek De Mannen van ’63 van Marnix Koolhaas en Jurryt opnieuw uitgegeven. Het boek uit 2003 vertelt over de Elfstedentocht van 1963 en diende volgens Van Wijnen als basis voor de film De hel van ’63 van Steven de Jong. De film gaat aanstaande zondag in premičre in het WTC Expo in Leeuwarden.

Economiewoensdag, 9 december 2009

Ondernemers Heechterp promoten eigen economie

Leeuwarden – Ondernemers in de Leeuwarder wijk Heechterp-Schieringen gaan met verschillende organisaties een steunpunt opzetten om de eigen bedrijvigheid verder te stimuleren. Het Business Meeting Point moet de komende lente worden gepresenteerd aan minister Van der Laan en staatsecretaris Heemskerk, zegt begeleider Arno van Dijk. Dat werd gisteren duidelijk op de informatieavond voor alle bedrijven in de wijk.

Hoofdartikelwoensdag, 9 december 2009

Klimaatwantrouwen...

In Kopenhagen proberen wereldleiders maatregelen te treffen tegen de gevolgen van de opwarming van de aarde. Tegelijkertijd lijken steeds meer mensen sceptischer te worden over de theorie dat het broeikaseffect wordt veroorzaakt door menselijk handelen. Uit Amerikaanse en Britse opiniepeilingen blijkt dat ongeveer de helft van de ondervraagden niet gelooft dat het broeikaseffect het gevolg is van de industriële uitstoot van broeikasgassen als koolstofdioxide (CO2). Dat is meer dan in de afgelopen jaren. Opiniepeilingen zitten er vaak naast, maar met een flinke slag om de arm kan toch worden vastgesteld dat het klimaatscepticisme terrein wint.

Regiowoensdag, 9 december 2009

Ambtenaar terecht ontslagen na lek

Leeuwarden - De provincie Fryslân stond in haar recht, toen ze op 15 november 2007 een ambtenaar van de griffie ontsloeg die informatie uit een kritisch rapport van de Noordelijke Rekenkamer (NRK) aan de Leeuwarder Courant had doorgegeven. Dat heeft de rechtbank bepaald.

Regiowoensdag, 9 december 2009

‘De overval, voor mij is het als de dag van gisteren’

Leeuwarden - ,,Ik stond wel even te trillen toen ik daar op die trap stond, in het cellencomplex waar het precies 65 jaar geleden allemaal gebeurde.” Gerrit Fokkema, een van de 51 bevrijde gevangenen bij de overval op de Blokhuispoort in 1944, is zichtbaar onder de indruk.

Regiowoensdag, 9 december 2009

‘Accepteer de krimp en maak er het beste van’

Kollum - Dorpen moeten zich neerleggen bij de krimp en zich niet meer bezig houden met het binnenhalen van wooncontingenten. Beter kunnen ze zich richten op de sociale cohesie en het in stand houden van voorzieningen en verenigingen. Alleen op die manier kunnen ze voorkomen dat hun dorp in de toekomst leegloopt.

Regiowoensdag, 9 december 2009

Huisje-eigenaar eiland kan grond wellicht kopen

Terschelling - Minister Verburg van Natuur vindt het goed als Staatsbosbeheer (SBB) een deel van zijn grondbezit op de eilanden verkoopt aan de eigenaren van de gebouwen die op die grond staan. Die eigenaren zouden dan voor eens en voor altijd af zijn van erfpacht en de hoge tarieven die SBB daar voor wil invoeren.

Regiowoensdag, 9 december 2009

Brok ziet na fusie geen rol voor zichzelf

Sneek - Burgemeester Arno Brok van Sneek vertrekt om eerste burger van Dordrecht te worden. De vertrouwenscommissie van Dordrecht heeft Brok voorgedragen, als opvolger van Bandell die per februari stopt. Brok ziet - na de herindeling - geen rol meer voor zichzelf weggelegd in Fryslân.

Sportwoensdag, 9 december 2009

Charisius valt en dat kost hem de status van legende

Hij verwierf vooral faam als sportbestuurder, maar Jan Charisius was in jonge jaren een behoorlijke schaatser die in 1954 als derde eindigde bij de tiende Elfstedentocht. Hij was de eerste Friese deelnemer bij het Europees kampioenschap schaatsen en de Winterspelen. Daarnaast was de in 1926 geboren Leeuwarder een verdienstelijk wielrenner. Hij overleed in 2008 op vakantie in Noorwegen.

Sportwoensdag, 9 december 2009

‘Epke verdient titel ‘Sportman van het Jaar’ meer dan Sven’

Sportkoepel NOC*NSF maakte gisteren de nominaties bekend voor de verkiezing van sportman, -vrouw, -ploeg en gehandicapte sporter van het jaar. Bij de mannen zijn twee Friezen genomineerd: Sven Kramer en Epke Zonderland. Op dinsdag 15 december weten we wie er met de prijs vandoor gaat. Wie moet het volgens de kenners gaan worden; Kramer, Zonderland of dressuurruiter Edward Gal?

Sportwoensdag, 9 december 2009

Ard Schenk, meer dan een groot schaatsenrijder

Wist u dat Ard Schenk de grondlegger is geweest van de olympische onderdeel ploegachtervolging? Een idee dat gestalte krijgt in januari 1973 tijdens de eerst World Cup-wedstrijd op de Uithof in Den Haag, met teams bestaande uit vier schaatsers. De wedstrijd wordt verreden onder de vlag van de International Speed Skating League. Dat is de eerste aanzet voor een profcircuit.

Sportwoensdag, 9 december 2009

Wildcard Van der Duim bij Masters

Rotterdam Antal van der Duim heeft de laatste wildcard voor de Reaal Tennis Masters gekregen. Dat heeft de KNLTB gisteren bij de loting bekendgemaakt. Als de tennisser uit Vinkega vandaag zijn eerste ronde tegen Marcus Hilpert overleeft, dan komt hij vrijdag in actie tegen Thiemo de Bakker, die als eerste geplaatst is.

Sportwoensdag, 9 december 2009

Sangers nieuwe trainer Veenwouden

Feanwâlden Dick Sangers uit Heerenveen wordt met ingang van het seizoen 2010-2011 de nieuwe hoofdtrainer bij SC Veenwouden. Hij volgt daarmee Douwe Zondervan op, die SC Veenwouden na drie jaar verruilt voor LAC Frisia. Dick Sangers is momenteel bezig aan zijn derde seizoen bij vv Buitenpost. Bij SC Veenwouden, de huidige koploper in de zaterdag 3e klasse B, tekent hij voor één seizoen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties