Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 9 december 2011.

Cultuurvrijdag, 9 december 2011

Fries Museum dicht tijdens inrichting nieuwe museum

Leeuwarden | Het Fries Museum aan de Turfmarkt in Leeuwarden sluit op 2 juli 2012 zijn deuren voor publiek. Dat heeft een woordvoerder van het museum gisteren bekendgemaakt. Het nieuwe Fries Museum op het Zaailand gaat naar verwachting in september 2013 open. De tussenliggende veertien maanden worden gebruikt voor de verhuizing naar de nieuwe locatie en de inrichting van het nieuwe gebouw.

Cultuurvrijdag, 9 december 2011

Friese filmmaakster mag televisiefilm ‘Ballast’ maken

Leeuwarden | De Friese filmmaakster Mirjam de With mag de televisiefilm Ballast draaien. De film gaat in het najaar van 2012 in première op het Nederlands Film Festival en zal als coproductie van NTR en Family Film Affairs op televisie te zien zijn, meldt het Mediafonds.

Cultuurvrijdag, 9 december 2011

Opnieuw cursus voor amateurdirigenten

Heerenveen | Keunstwurk begint in februari opnieuw met een basiscursus amateurkoordirectie in Heerenveen. Voorafgaand aan de cursus vindt in januari een oriëntatiecursus plaats voor mensen die willen kennismaken met het vak van koordirigent.

Cultuurvrijdag, 9 december 2011

Honderd kinderen brengen serenade

Blauwhuis | Ruim honderd kinderen uit Blauwhuis, Schraard, Tjerkwerd en Bolsward verzorgen de openingsserenade tijdens het kerstconcert van Fanfare Blauwhuis op 18 december. Deze maakt deel uit van het project Kinderen maken muziek, een initiatief van prinses Máxima en het Oranjefonds, om zoveel mogelijk kinderen in aanraking te laten komen met muziek.

Hoofdartikelvrijdag, 9 december 2011

Het strafrecht en blunderende juristen

Deze week verscheen opnieuw een opmerkelijk boek over de Nederlandse strafrechtpleging. Wetenschapsfilosoof Ton Derksen maakt daarin een kritische analyse van de geruchtmakende Deventer moordzaak. Hij komt in ‘Leugens over Louwes’ tot de conclusie dat de veroordeelde van de moord op een zestigjarige weduwe ten onrechte jarenlang in de gevangenis heeft gezeten.

Regiovrijdag, 9 december 2011

Dijkbewaking en zandzakken

Leeuwarden | Harde wind en regen zorgen voor een hoge waterstand in de Friese boezem. Met name in het noordoosten van de provincie wordt het water hoog opgestuwd. Als gevolg van het hoge water in de Waddenzee kon er niet worden gespuid via de sluizen van Dokkumer Nieuwe Zijlen. Pas gisteravond kon hier boezemwater op de Waddenzee worden geloosd.

Regiovrijdag, 9 december 2011

Relatief weinig achterstand bij Friese schoolkinderen

Leeuwarden | Vijfduizend van de ruim 62.000 kinderen in Fryslân die in 2010/2011 naar de basisschool gingen, worden door het ministerie van Onderwijs aangemerkt als achterstandsleerling. Met 8 procent ligt dit Friese percentage lager dan het landelijk gemiddelde: 13 procent.

Regiovrijdag, 9 december 2011

Vijftig villa’s Ranch Fryslân van de baan

Kollum | De plannen voor het project Ranch Fryslân kunnen de prullenbak in. Te weinig mensen hebben belangstelling voor een luxe villa in het gebied tussen Kollum en Buitenpost. Dat constateren de colleges van de gemeenten Achtkarspelen, Kollumerland en Wind Vastgoedontwikkeling BV.

Regiovrijdag, 9 december 2011

Eerstelijnspsycholoog wordt veel duurder

Wie psychologische hulp nodig heeft, is volgend jaar veel duurder uit. De eigen bijdrage voor de eerstelijnspsycholoog verdubbelt en het aantal gesprekken dat vanuit de basisverzekering wordt vergoed, wordt teruggebracht van acht naar vijf.

Regiovrijdag, 9 december 2011

Een correcte herinnering aan De Overval

Leeuwarden | Drie foto’s en een tekst op een plaquette markeren vanaf nu de oude bakkerij van verzetsman Taco van der Veen aan de Oudegrachtswal in Leeuwarden. De oude bakkerij, waar nu een sportschool is gevestigd, speelde een belangrijke rol bij de overval op de Blokhuispoort op 8 december 1944. Het was het verzamelpunt van waaruit de leden van de Friese Knokploegen vertrokken voor de bevrijding van 51 gevangenen.

Regiovrijdag, 9 december 2011

Fryslân kansarm voor Culturele Hoofdstad

Leeuwarden | Van de vijf Nederlandse kandidaten om in 2018 culturele hoofdstad van Europa te worden staat Leeuwarden/Fryslân er het slechtst voor. Dit blijkt uit een concurrentie-analyse die het projectbureau Stichting Fryslân 2018 heeft opgesteld. ‘Fryslân moet worden gezien als een outsider tussen de Nederlandse kandidaten’, aldus de analyse. Het projectbureau bereidt de kandidatuurstelling van Fryslân voor.

Geloof & Kerkvrijdag, 9 december 2011

Deltateam helpt bij behoud Friese kerken

Leeuwarden | Een Deltateam Fryske Tsjerken gaat kerkelijke gemeenten, wijk- en dorpsgemeenschappen helpen met het behoud of de herbestemming van vrijkomende kerken.

Geloof & Kerkvrijdag, 9 december 2011

Deltateam wil draagvlak voor behoud kerken vergroten

Als het gaat om het behoud van kerkgebouwen is het onmisbaar dat het draagvlak in dorpen en steden wordt vergroot. Daar gaat het Deltateam Fryske Tsjerken dan ook flink op inzetten.

Geloof & Kerkvrijdag, 9 december 2011

Spanje spekkoper bij Jongerendagen

Madrid | De Wereldjongerendagen (WJD) in Madrid in augustus gaven een belangrijke impuls aan de Spaanse economie. Dat blijkt uit financieel onderzoek van PricewaterhouseCoopers, uitgevoerd in opdracht van de Spaanse overheid, meldt het Franse tijdschrift La Vie.

Geloof & Kerkvrijdag, 9 december 2011

Mes in belastingprivilege Vaticaan

Rome | Nu de Italianen van hun nieuwe premier Mario Monti opnieuw miljarden aan onroerendgoedbelasting moeten betalen, groeit de roep om te snoeien in de belastingprivileges van het Vaticaan. De Rooms-Katholieke Kerk bezit alleen al in Rome 23.000 gebouwen en stukken grond. De kerk geniet belastingvrijstelling ‘voor het goede doel’. In veel van die gebouwen zouden echter commercieel gerunde hotels, privéklinieken en luxe sportscholen zitten. Zo’n 160.000 Italianen eisen op Facebook dat de kerk meebetaalt aan de oplossing voor de schuldencrisis. De kerk verdedigt zich door te zeggen dat zij met haar zieken- en bejaardentehuizen leemtes vult waar het sociale stelsel in Italië in gebreke blijft.

Sportvrijdag, 9 december 2011

Sandor van der Heide, de captain spreekt

Terug in de basis, mét de aanvoerdersband; vanavond is tegen Veendam alles weer bij het oude voor Sandor van der Heide van Cambuur. De captain spreekt. Over heden én toekomst. Is dit zijn laatste jaar?

Sportvrijdag, 9 december 2011

Van der Heide wil nog één jaar door bij Cambuur

Leeuwarden | Sandor van der Heide wil zijn contract bij SC Cambuur met een jaar verlengen. Dat zegt hij vrijdag in het Friesch Dagblad. De middenvelder, in bezit van een aflopende verbintenis, sprak donderdagmiddag voor het eerst met de club over de plannen voor het komende seizoen. ,,Ik voel dat ik nog een jaar mee kan. Dus wil ik nog een jaar voor Cambuur spelen. Daarna is het mooi geweest." De Sneker zou na zijn loopbaan graag als trainer aan de club uit Leeuwarden verbonden blijven, zo merkt hij op.

Sportvrijdag, 9 december 2011

Gemaskerde Hese een van drie nieuweling in basis Cambuur

Leeuwarden | Sandor van der Heide, Bob Schepers en Leon Hese staan vanavond bij Cambuur in de basis tegen Veendam. Van der Heide vervangt de geschorste Oguzhan Türk, Schepers krijgt rechtsvoorin de voorkeur boven Charles Dissels en verdediger Hese speelt in plaats van Robert van Boxel. Hese, die anderhalve week geleden zijn neus brak, doet dit met een geel-blauw masker. Voor zover bekend is hij de eerste in de historie die met een in clubkleuren getint masker speelt.

Sportvrijdag, 9 december 2011

Postma blijft leiden op WK, Bouwmeester klimt

Perth | De Friese zeilers Pieter-Jan Postma uit Terkaple en Marrit Bouwmeester uit Warten komen elke dag een stapje dichter bij een medaille op de wereldkampioenschappen in Perth. Postma behield donderdag in de Finn-klasse de leiding, terwijl Bouwmeester zodanig presteerde in de Laser Radial dat ze opklom naar de tweede plaats in het algemeen tussenklassement.

Sportvrijdag, 9 december 2011

Kramer won als wielrenner de Ronde van de Kerspelen

Naast een meer dan succesvol schaatser behaalde Sven Kramer nog niet zo lang geleden ook successen op de fiets als wielrenner. Nadat hij in 2004 als junior al eens tweede was geworden bij het NK tijdrijden, achter Robert Geesink, pakte hij vier jaar later zijn eerste klassieke zege. Kramer schreef in de zomer van 2008 de vijftiende editie van de Ronde van de Kerspelen op zijn naam.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties