Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 9 maart 2007.

Cultuurvrijdag, 9 maart 2007

Tegen ti-ta-toe-terrorisme

Zo zie je er niet veel. De afgelopen seizoenen zag je ze eigenlijk helemaal niet. De laatste jaren buitelen de aanstormende cabaretiers over elkaar in hun pogingen de grote meesters te imiteren of zich te onderscheiden ten opzichte van elkaar. Maar het jammerlijke resultaat is een acceptabele middenmoter of een matig tot onvoldoende programma, van een lach-of-ik-schietniveau. Zo’n dipje kunnen de schouwburg en de producer wel hebben, want er blijkt een grote, niet aflatende, publieke belangstelling voor de cabaretsector te zijn. Maar waar er bij een mop in de eerstgenoemde categorie niet meer dan een seconde hoeft te worden nagedacht, onderscheidt Katinka Polderman zich van deze groep door een stevig appel te doen op het geduld en luistervermogen van de toeschouwer.

Cultuurvrijdag, 9 maart 2007

Terug naar de operette

Theaterkoor Animato gaat terug naar de wortels. Met de uitvoering van Eine Nacht in Venedig van Johann Strauss, vanavond en morgen in De Harmonie in Leeuwarden, brengt de vereniging voor het eerst in zes jaar tijd weer een operette op de planken. De uitvoering van dit jaar is dan ook bijzonder, want Animato viert daarmee zijn vijftigste verjaardag.

Cultuurvrijdag, 9 maart 2007

Eerste lustrum voor orgelconcours

Leeuwarden - In de Koepelkerk in Leeuwarden vindt morgen de vijfde editie plaats van het Orgelconcours op het grote Vermeulen-orgel. Centraal staat dit jaar de Franse componist Alexandre Guilmant (1837-1911). Aan de finale van het concours doen vier organisten mee, te weten Susanna Veerman (1975) uit Amsterdam, de in Peru geboren en in de Duitse stad Emsdetten woonachtige Julian Bewig (1969), de winnaar van vorig jaar Theo Griekspoor (1948) uit Aalsmeer en Jochem Schuurman (1989) uit Drachten.

Cultuurvrijdag, 9 maart 2007

Wilde Ganzen steunt concert familie Buizer

Dronrijp - Wilde Ganzen, de stichting die zich inzet voor kansarmen in de derde wereld, steunt het benefietconcert dat de familie Buizer uit Sint Annaparochie zondag in Dronrijp geeft. De stichting heeft toegezegd het bedrag dat met het optreden wordt binnengehaald, met 70 procent te verhogen. De opbrengst gaat naar Vision de Femmes, een project voor jonge alleenstaande moeders in Kameroen.

Dossiervrijdag, 9 maart 2007

Algra vindt z’n actie goed voor het CDA

Leeuwarden - Rendert Algra vindt dat hij het CDA een goede dienst heeft bewezen met zijn persoonlijke verkiezingscampagne. Volgens de Jubbegaster hadden er minder mensen op het CDA gestemd als hij geen campagne voor zichzelf had gevoerd. ,,En dan wie it CDA net de grűtste partij fân Fryslân wurden.”

Dossiervrijdag, 9 maart 2007

CDA wil ordentelijk verloop formatie

Hartwerd - Tijdens de installatievergadering van de nieuwe Provinciale Staten moet donderdag duidelijk worden wat de meest voor de hand liggende combinatie partijen is voor een nieuw bestuurscollege. Dat zegt CDA-lijsttrekker Sjoerd Galema. Het CDA wil gelijkwaardig met de PvdA de collegeonderhandelingen ingaan, maar voelt zich als grootste partij wel verantwoordelijk voor een ordentelijk verloop van de formatie. Het CDA bleef nipt de grootste partij van Fryslân ten koste van de PvdA.

Dossiervrijdag, 9 maart 2007

Algra vindt z’n actie goed voor het CDA

Leeuwarden - Rendert Algra vindt dat hij het CDA een goede dienst heeft bewezen met zijn persoonlijke verkiezingscampagne. Volgens de Jubbegaster hadden er minder mensen op het CDA gestemd als hij geen campagne voor zichzelf had gevoerd. ,,En dan wie it CDA net de grűtste partij fân Fryslân wurden.”

Economievrijdag, 9 maart 2007

Friesland Bank verkoopt belang Helpman Groep

Leeuwarden - Friesland Bank Investments verkoopt het belang in de Helpman Groep. De bank had een belang van 49 procent in het bedrijf dat gespecialiseerd is in de industriële koeltechniek. Het belang is verkocht aan Alfa Laval, een wereldmarktspeler op het gebied van technische producten en oplossingen op het gebied van warmtewisseling. In december 2001 verwierf Friesland Bank Investments haar belang in Helpman. Het management bezat sinds die tijd 51 procent van de aandelen. Helpman heeft vestigingen in Groningen en in Bulgarije.

Economievrijdag, 9 maart 2007

Winst Friesland Foods stijgt fors over 2006

Meppel - De winst van Friesland Foods is vorig jaar fors gestegen. Het nettoresultaat steeg met 22 procent tot 128 miljoen euro. Dat bleek gisteren bij de presentatie van de jaarcijfers van het concern.

Economievrijdag, 9 maart 2007

Schaderegeling voor waterberging

Leeuwarden - Eigenaren van landbouwgrond of natuurgebieden kunnen voortaan een schadevergoeding krijgen voor het tijdelijk bergen van overtollig oppervlaktewater op hun land. Het dagelijks bestuur van Wetterskip Fryslân heeft besloten om hier een regeling voor op te stellen. Nu is het zo dat bij wateroverlast de eigenaar achteraf een vergoeding ontvangt, op het moment dat het leed al geleden is.

Economievrijdag, 9 maart 2007

Supers willen bedreigde vis weren

Leeuwarden - Supermarkten Albert Heijn en Super de Boer willen bedreigde vissoorten als schol en tong mogelijk uit het assortiment halen. In plaats daarvan zal er meer vis worden verkocht volgens een duurzaam concept. Volgens woordvoerster D. Beerepoot van Laurus moeten er volgend jaar in ieder geval al duurzaam gevangen maatjesharing worden verkocht in de winkels van Super de Boer. Ook kijkt de onderneming naar het verkopen van duurzaam gevangen kabeljauw. De supermarkten werken op eigen initiatief om duurzaam gevangen vis in de schappen te krijgen. Het Wereld Natuur Fonds en de Stichting De Noordzee werken samen met de twee supermarkten voor de introductie van duurzame vis bij de supermarkten.

Hoofdartikelvrijdag, 9 maart 2007

Het ‘echte werk’...

Het werk kan beginnen, vonden de politici, vlak na de Statenverkiezingen. Eerst was er de periode van een demissionair kabinet die negentig dagen duurde, afgesloten door de formatie van het nieuwe kabinet en toen vroegen de Statenverkiezingen alle aandacht. Die verkiezingen gingen in de Haagse beleving immers vooral over de samenstelling van de Eerste Kamer. Nu het ongeveer duidelijk is hoe de zetelverdeling zal zijn, kunnen Kamerleden en ministers - inclusief de minister-president ‘aan het werk.’

Regiovrijdag, 9 maart 2007

PvdA-burgemeester voor Achtkarspelen

Buitenpost - Tjeerd Jan van der Zwan (53) uit Lelystad wordt waarschijnlijk de nieuwe burgemeester van Achtkarspelen. De PvdA’er is door de gemeenteraad voorgedragen als kandidaat-burgemeester. Momenteel is hij wethouder en eerste locoburgemeester van de gemeente Lelystad. Van der Zwan wordt de opvolger van VVD-burgemeester Lyklema, die per 1 mei met pensioen gaat. Voor Lyklema’s aantreden in 2002 werd de burgemeesterspost in de gemeente jarenlang door CDA’ers bekleed.

Regiovrijdag, 9 maart 2007

ATF-directie niet schuldig aan gifbrand

Drachten - De drie voormalige directeuren van afvalverwerker ATF, het huidige Van Gansewinkel in Drachten, zijn niet schuldig aan de gifbrand en het escaleren daarvan bij het bedrijf op 12 mei 2000. Dat heeft de rechtbank van Leeuwarden gisteren bepaald. Het Openbaar Ministerie beraadt zich op een hoger beroep.

Regiovrijdag, 9 maart 2007

Explosie in appartement in Metslawier

Metslawier - In Metslawier zijn gisteravond twaalf bewoners van een appartementencomplex aan De Snikke na een vermoedelijke gasexplosie geëvacueerd. De explosie vond kort na 23.00 uur plaats in een van de appartementen. De oorzaak van de explosie is nog onbekend.

Regiovrijdag, 9 maart 2007

‘Poolonderzoek te karig’

Leeuwarden - Voor een land dat zo direct de gevolgen van zeespiegelstijging ondervindt, doet Nederland veel te weinig aan poolonderzoek. We weten niet eens of Antarctica nu groter of kleiner wordt, terwijl we bij het eventuele smelten van de poolkappen wel onze dijken moeten ophogen. Dat vindt hoogleraar meteorologie Hans Oerlemans.

Regiovrijdag, 9 maart 2007

Heel gemoedelijk wachten op de koningin

Leeuwarden - ,,Ik liep hier toevallig langs. Allemaal mensen en politie: ik dacht, maar even vragen”, zegt Antje de Jong uit Leeuwarden. En wat kreeg ze als antwoord? De koningin komt! Zomaar op een doordeweekse dag! Nou, dan blijf je even staan natuurlijk op het pleintje tussen Grote Kerk en Natuurmuseum. Zeker als je, zoals De Jong, van huis uit een groot Oranjefan bent. ,,Maar echt veel bekendheid is er niet aan gegeven, of wel?”

Geloof & Kerkvrijdag, 9 maart 2007

Meer vorming nodig

Leeuwarden – Veel instituten zoals kerken, media en verenigingen hebben hun ideologische veren afgeschud. ,,Daarmee zijn ze diffuser geworden en onduidelijker”, zei prof. dr. James Kennedy donderdagavond in Leeuwarden. ,,Ze zijn niet meer zo gericht op onderwijs en onderricht.” Misschien geldt dat ook wel voor de kerk, denkt Kennedy. ,,Het onderricht heeft in zekere zin plaats gemaakt voor ervaring en beleving. Hoewel opvoeden ook via ervaring mogelijk is.”

Geloof & Kerkvrijdag, 9 maart 2007

Leeuwarden-Huizum wil twee kerken afstoten

Leeuwarden - De Protestantse Gemeente Leeuwarden-Huizum moet opnieuw kerken sluiten. Dat staat in een gisteravond in de Oase gepresenteerd voorstel van het Protestants Dienstencentrum Fryslân (PDC). Het advies van het PDC gaat uit van het afstoten van de Kapel Pniël en de Dorpskerk.

Sportvrijdag, 9 maart 2007

Hooijboer tekent bij, AGOVV aast op Karim

Leeuwarden - Veel fans hadden het al gehoopt, maar gisteren werd het pas definitief: Rick Hooijboer blijft nog minstens twee jaar in dienst van Cambuur Leeuwarden. De middenvelder en de club zijn contractverlenging overeengekomen voor twee seizoenen, met een optie voor nog een jaar. Voor de nu 32-jarige Hooijboer betekent het dat hij zijn loopbaan - mits er niks tussenkomt - af zal sluiten bij de Leeuwarders. ,,Afsluiten, ja. En niet afbouwen. Want dat kan ik toch niet”, lachte hij gisteren tevreden.

Sportvrijdag, 9 maart 2007

Brack bij Cambuur weer vóór defensie

Leeuwarden - Koen Brack speelt vanavond in het uitduel van Cambuur Leeuwarden bij FC Den Bosch opnieuw vóór de defensie in plaats van er in. Het door het interim-trainersduo Gerrie Schouwenaar en Wim de Ron ingevoerde experiment wordt daarmee voor de derde wedstrijd op rij gecontinueerd. Cambuur mist in Brabant vanavond Rick Hooijboer en Jeroen Ketting door een schorsing. Jayson Trommel is nog steeds geblesseerd.

Sportvrijdag, 9 maart 2007

Aris kan weer verdedigen, nu nog winnen

Groningen - Het ontslag van Ryan Diggs heeft zijn uitwerking bij Woon!Aris niet gemist. De Leeuwarder basketballers toonden zich gisteravond tegen Capitals een hecht team dat samen aanviel en samen verdedigde. De Groningers wankelden, maar konden in de slotseconde dankzij een knappe driepunter van Gary Buchanan de wedstrijd toch naar zich toetrekken. Toch was er bij Aris na afloop geen sprake van mismoedigheid. ,,Hier kunnen we mee verder.”

Weervrijdag, 9 maart 2007

Weekend droog

Vandaag hebben we nog veel bewolking en neerslag, maar het weekend belooft droog te zijn met ruimte voor zon. Het wordt morgen ongeveer 10 ŕ 11 graden, bij een matige tot aan zee krachtige wind uit het westen tot noordwesten. Zondag liggen de temperaturen rond 13 graden, met zonnige perioden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties