Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 9 april 2009.

Economiedonderdag, 9 april 2009

Friesland Bank maakt fors verlies: 250 man weg

Leeuwarden - Friesland Bank heeft over het jaar 2008 een verlies geleden van 75 miljoen euro. Het is de eerste keer in de historie van de bank dat er verlies wordt geleden. Vorig jaar maakte de bank nog een nettowinst van 121 miljoen. Woordvoerster Saskia Noteboom van Friesland Bank bevestigde dat er 250 banen zullen gaan verdwijnen.

Economiedonderdag, 9 april 2009

Ammoniakuitstoot fors lager met mestinjecteren

Den Haag - De uitstoot van ammoniak bij emissiearm bemesten is 60 tot 70 procent afgenomen sinds boeren verplicht zijn de mest in of direct op de grond aan te brengen. Hierbij wordt de mest niet in een brede waaier over het land uitgespreid maar in sleufjes in de grond gebracht of in smalle stroken op de bodem gelegd. Dat staat in een gisteren verschenen rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), in opdracht van de ministeries van Landbouw en van Milieu.

Economiedonderdag, 9 april 2009

Winst van de Dokkumer Vlaggencentrale halveert

Dokkum - De Dokkumer Vlaggen Centrale (DVC) heeft in 2008 een winst voor belasting gemaakt van 524.000 euro. Dit is bijna een halvering ten opzichte van 2007 toen het bedrijf nog 928.000 euro winst maakte. De financiële crisis heeft volgens directeur Robert-Jan Hageman ook op DVC zijn weerslag gehad. Hageman geeft de omzetcijfers van DVC niet prijs, maar stelt dat de omzet stabiel bleef ten opzichte van 2007, toen een behoorlijke groei werd gerealiseerd. De export van DVC groeide met bijna 2 procent.

Hoofdartikeldonderdag, 9 april 2009

Supportersgeweld is ingedamd...

Tien jaar geleden begon Leeuwarden in politiekring bescheiden furore te maken vanwege de vooruitstrevende aanpak van voetbalvandalisme. De maatregelen die de gemeente en Cambuur namen om de sfeer in het stadion te verbeteren, hadden succes en al binnen twee jaar na de aftrap van deze aanpak had het preventieproject een prestigieuze landelijke prijs binnengesleept.

Regiodonderdag, 9 april 2009

Veerdienst is sleutel succes wadtoerisme

Harlingen - Snelle en hoogfrequente veerverbindingen tussen de eilanden en de Friese kust zijn de sleutel om het toerisme in het waddengebied een gezonde toekomst te bieden. De eilanden en de kustgemeenten kunnen als het ware elkaars toeristen uitwisselen. Dat zegt de Raad voor de Wadden.

Regiodonderdag, 9 april 2009

Friese bedrijven zuiveren afvalwater in Roemenië

Leeuwarden - Van der Wiel bv uit Drachten gaat een masterplan opstellen voor twee gemeenten in Roemenië. Het plan behelst onder meer de aanleg van waterzuiveringsinstallaties in Negru Voda en Topalu en een irrigatiesysteem in die laatste gemeente. Mochten de gemeenten de projecten daadwerkelijk opstarten, dan is er volgens Wiebe Hofstra van Van der Wiel naar schatting 1,2 tot 1,4 miljoen euro mee gemoeid.

Regiodonderdag, 9 april 2009

Duurzaamheidsambities moeten wel reëel blijven

Leeuwarden - De provincie Fryslân staat weer met beide benen op de grond. De torenhoge ambities op het gebied van duurzaamheid worden gauw teruggebracht tot aardse proporties. Dat kon opgemaakt worden uit de commissievergadering waarin Statenleden gisteren duurzaamheidsnotities bespraken.

Regiodonderdag, 9 april 2009

Nieuwe sportcompetitie op school: Wiiën

Franeker - ,,Thuis heb ik meteen de Wii aangezet toen ik hoorde dat er op school een competitie werd gehouden.” Dannee Reitsma (12) vertelt tussen de tenniswedstrijden door over haar voorbereidingen ,,Ik heb me direct opgegeven en stond bovenaan de lijst. Mijn eerste wedstrijd heb ik meteen gewonnen.”

Regiodonderdag, 9 april 2009

Spannend: op toneel voor familie én wildvreemden

De Westereen - Het wordt zaterdag een spannende dag voor tien jongeren van Talant en zmlk-school De Wingerd. Dan staan ze op de planken voor familie, vrienden én wildvreemden.

Geloof & Kerkdonderdag, 9 april 2009

Vervolging soms eigen schuld

Terschuur - ,,Soms roepen christenen vervolging over zichzelf af. We zullen kritisch naar onze methoden van zending moeten kijken.” Dat stelt Beram Kuma in Zending Nú, magazine van de Evangelische Zendingsalliantie.

Geloof & Kerkdonderdag, 9 april 2009

Liturgische adviezen van Augustinus voor Witte Donderdag

Augustinus was bisschop van Hippo en schreef vanuit deze havenstad in Noord Afrika talloze brieven binnen het Romeinse Rijk. Uit ongeveer 400 dateren twee brieven waarin Augustinus zich tamelijk uitvoerig uitlaat over liturgische zeden en gewoonten. Deze brieven zijn recentelijk voor het eerst in het Nederlands vertaald en uitgebracht.

Geloof & Kerkdonderdag, 9 april 2009

Expositie om uiting te geven aan Pasen

Oudemirdum - In kerkgebouw De Hoekstien in Nijemirdum zijn vanaf deze week kunstwerken van gemeenteleden van de PKN-gemeente van Oudemirdum, Nijemirdum en Sondel te bewonderen. Zij geven in de expositie ‘Tussen Palmpasen en Pasen’ uitdrukking aan hun beleving bij het Paasevangelie.

Sportdonderdag, 9 april 2009

LVV Friesland en Lemmer houden gelijke tred

Leeuwarden - LVV Friesland en Lemmer hebben gisteravond geen fout gemaakt in de race om de titel in de vierde klasse A. Gemakkelijk ging het beide koplopers overigens niet af tijdens hun inhaalrace. In en tegen middenmotor Heerenveen keek Lemmer in de pauze zelfs tegen een 1-0 achterstand aan. In de tweede helft wist Lemmer de achterstand echter toch nog om te buigen in een overwinning en wie anders dan Marcel Schutz hielp zijn team aan de zege. De spits scoorde driemaal en bracht zijn seizoentotaal daarmee op 35 doelpunten.

Sportdonderdag, 9 april 2009

De ‘taaie lange’ ziet concurrenten graag pijn lijden

IJlst - In Sloten gaat zaterdag het skeelerseizoen van start. De eerste wedstrijd in de strijd om de Holland Inline Cup voelt voor Jouke Hoogeveen een klein beetje als thuiskomen. De Amsterdammer werd op 1 januari 1979 in IJlst geboren en thuis bij zijn ouders in IJlst vertelt de Fries om utens dat hij extra gemotiveerd is om in zijn geboortestreek te presteren.

Sportdonderdag, 9 april 2009

Damclub De Oldehove haakt af

Drachten Damclub De Oldehove is gisteravond in Drachten als eerste afgehaakt in de strijd om de Friese clubdamtitel. In de barrage om de titel met Damcombinatie Fryslân en Huizum ging De Oldehove gisteren in beide confrontaties met 9-7 onderuit. Volgende week valt de beslissing als Damcombinatie Fryslân en Huizum elkaar treffen.

Sportdonderdag, 9 april 2009

Weer verlies A-junioren sc Heerenveen

Groningen De A-junioren van sc Heerenveen zijn na de winterstop volledig van slag in de landelijke eredivisie. Heerenveen, dat tot de winter samen met Ajax nog fier aan de leiding ging, kan het juiste ritme in de tweede seizoenshelft maar niet vinden en gaat bijna wekelijks onderuit. Zo ook gisteravond in het Groningse sportpark Corpus den Hoorn waar de Groningse A-jeugd met 1-0 de baas was over de Friezen.

Sportdonderdag, 9 april 2009

’t Nijlân versterkt zich

Leeuwarden Tennisvereniging ’t Nijlân heeft zich voor komend seizoen versterkt met Lars Staal. De 26-jarige Groninger was gestopt, maar heeft zich door tennisser Alex Grendel van ’t Nijlân laten overhalen. De twee tennissers kennen elkaar vanaf hun jongste jeugd en trainden samen enkele jaren fulltime bij de tennisschool in Enschede.

Sportdonderdag, 9 april 2009

Bestuur NDR weg

Wolvega Op verzoek van de Raad van Toezicht is het bestuur van de stichting Nederlandse Drafsport afgetreden. Stichtingsvoorzitter Herman Weij werd door velen binnen de sport niet capabel geacht om de immense financiële problemen waarmee de sport kampt op te lossen. De Stichting NDR wordt voorlopig aangestuurd door Henk Roos en Peter ter Borch, tevens bestuursleden van de Vereniging Nederlandse Draf- en Rensport. Zij doen dat in nauwe samenwerking met de Raad van Toezicht, die is aangesteld door het ministerie van justitie.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties