Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 9 april 2010.

Cultuurvrijdag, 9 april 2010

Fries Museum verwerft brieven van Mata Hari

Leeuwarden - Het Fries Museum in Leeuwarden heeft op een veiling twee brieven verworven van Mata Hari (1876-1917). Dat heeft een woordvoerder van het museum gisteren bekendgemaakt. De in Leeuwarden als Margaretha Zelle geboren Mata Hari schreef de brieven waarschijnlijk in de jaren 1914-1916. ,,In beide egodocumenten komt het beeld naar voren van Mata Hari die voortdurend in geldnood zit en haar schuldeisers steeds weet te paaien”, aldus de woordvoerder.

Cultuurvrijdag, 9 april 2010

Leescampagne moet Friese literatuur een duwtje geven

Leeuwarden - ,,It űntlęzen is net allinnich in Nederlânsk, mar like goed in Frysk probleem”, zegt Teake Oppewal, coördinator Friese literatuurbevordering bij Tresoar. Daarom is vandaag de aftrap gegeven van de campagne Fryslân lęst syn toppers. Dit groot opgezette leesproject moet er samen met een digitale bibliotheek van Friestalige boeken voor zorgen dat er meer Friese boeken worden gelezen.

Economievrijdag, 9 april 2010

Doorstart voor Adema Beton uit Leeuwarden

Leeuwarden - Betonrenovatiebedrijf Adema in Leeuwarden maakt een doorstart. Het bedrijf De Jong Ursem uit Noord Holland heeft de activiteiten van het bedrijf overgenomen. Dat heeft de curator van het failliete Leeuwarder bedrijf bekend gemaakt. Door de overname kunnen zes van de acht werknemers aan het werk blijven.

Economievrijdag, 9 april 2010

Lippe Lap wil met andere naam imago verbeteren

Drachten - Woning- en interierinrichter Lippe Lap uit Drachten verandert vandaag van naam. Een van de bekendste bedrijfsnamen in Fryslân verdwijnt hiermee. Vanaf vandaag heet het bedrijf Lippe Wonen. Dit maakte directeur Albert Lap vanochtend bekend tijdens een feestelijke bijeenkomst in Drachten.

Hoofdartikelvrijdag, 9 april 2010

Alcoholmisbruik...

Een van de grote problemen in onze samenleving is het alcoholmisbruik. De slogan: ‘Drank maakt meer kapot dan je lief is’, is nog steeds waar.

Regiovrijdag, 9 april 2010

Gebarentaal en Fries zijn onverwachte verwanten

Feanwâlden - Gebarentaal en het Fries hebben op het eerste gezicht weinig gemeen. Maar als minderheidstalen op zoek naar erkenning blijken er raakvlakken genoeg. Fries deskundige Cor Jousma onderzocht de mogelijkheden op verzoek van de Friese doven.

Regiovrijdag, 9 april 2010

De Friese Nassaus meer onder de aandacht gebracht

Leeuwarden - Leeuwarden wordt meer onder de aandacht gebracht als bakermat van de Oranje-Nassaus. Musea, historische en toeristische organisaties grijpen daarvoor de troonsafstand van koningin Beatrix, de tweehonderdste verjaardag van het Koninkrijk der Nederlanden en andere gedenkwaardige momenten in het koningshuis aan.

Regiovrijdag, 9 april 2010

Kleding langer gedragen, dus minder snel in de zak

Leeuwarden - Net als bij elke winkel wordt ook de collectie van de tweedehands-kledingwinkel van het Leger des Heils regelmatig ververst. Vanwege de economische crisis komen er echter minder zakken met kleding binnen dan eerst. Scholieren helpen een handje.

Regiovrijdag, 9 april 2010

Pot Europese subsidies nu al uitgeput

Leeuwarden - De pot met Europese subsidies ter versterking van de Europese economie is zo goed als leeg. Aanvragen voor het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (Efro) hebben geen zin meer. Er is al sprake van overtekening tot het einde van de regeling in 2013.

Regiovrijdag, 9 april 2010

Meer huizen verkocht in Fryslân

Leeuwarden - De eerste drie maanden van dit jaar zijn er in Fryslân 10 procent meer huizen verkocht dan in dezelfde periode van 2009. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). De gemiddelde prijs van een huis ging in dezelfde periode echter niet omhoog. ,,We zijn er nog niet”, stelt de Friese NVM-voorzitter Albrecht Kok.

Geloof & Kerkvrijdag, 9 april 2010

Vredesmissie chauffeur Arafat

Tass Saada, een Amerikaanse Palestijn, was eind jaren zestig de chauffeur van Yasser Arafat. Nu is hij christen en werkt in Israël en in de Gazastrook aan verzoening tussen Palestijnen en joden. Saada vertelt zijn levensverhaal in het boek Arafat was mijn held.

Geloof & Kerkvrijdag, 9 april 2010

De Korte moet loyaal zijn, vindt aartsbisschop Eijk

Groningen - Aartsbisschop Eijk heeft in een brief zijn ongenoegen geuit over het commentaar dat bisschop De Korte onlangs gaf over de liederencensuur. De Korte had loyaal moeten zijn aan zijn collega, aldus de brief, waarvan dagblad Trouw vandaag melding maakt. Ook de openlijke kritiek van De Korte over de sluiting van het Ariënsconvikt, zint de aartsbisschop niet.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties