Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van maandag, 9 mei 2011.

Hoofdartikelmaandag, 9 mei 2011

De Griekse werkelijkheid...

De financiële werkelijkheid over Griekenland was al pijnlijk, maar lijkt dat met de dag meer te worden. Afgelopen weekeinde gonsde het van de geruchten dat het land van olijven uit de eurozone zou (moeten) stappen. Die daad zou ongeveer de enige mogelijkheid zijn om uit de financiële crisis te komen. De geruchten blijven geruchten; Griekenland blijft ‘gewoon’ in de euro. Als het land zijn eigen drachme terug zou krijgen, zou dat een enorm verlies betekenen voor banken in Europese landen, met name banken in Frankrijk en Duitsland. Griekenland zelf zou er in beperkte mate voordeel bij kunnen hebben: de eigen munt kan behoorlijk worden gedevalueerd en dat kan de economie een stimulans geven.

Regiomaandag, 9 mei 2011

Nostalgie in Stavoren: elke maand rondje zeedijk

Stavoren - Glimmend van pret stapt Gerrit Stegenga (61) uit multifunctioneel centrum De Kaap, aan Voorstraat nummer 80 in Stavoren. De reünie voor (oud-)Staversen, ter gelegenheid van de viering van 950 jaar stadsrechten, vindt hij prachtig. Even weer wat oude tijden herbeleven. ,,Hiernaast ben ik opgegroeid, op nummer 84. Toen stonden op deze plek nog een school en een gymlokaal.”

Regiomaandag, 9 mei 2011

‘Groene’ sluis Stavoren valt goedkoper uit

Stavoren - De Johan Frisosluis bij Stavoren krijgt er een ‘groene’ sluis voor de recreatievaart bij. Die komt naast de bestaande sluis, waarvan alleen de beroepsvaart nog gebruik zal maken. De verdubbeling, uitgevoerd door Ballast Nedam, valt tien miljoen euro goedkoper uit dan waarmee de provincie in 2009 nog rekening hield.

Regiomaandag, 9 mei 2011

Plasdras helpt de weidevogel

Augsbuurt - Weidevogels hebben baat bij drassige weidegrond. Dat blijkt uit resultaten die in gebieden tussen en rond Kollum en Buitenpost worden behaald. Tegen de trend in houdt de weidevogel hier in aantal stand. ,,Er is hier en daar zelfs sprake van vooruitgang”, aldus Syds Krap, voorzitter van Vogelwacht Kollum.

Regiomaandag, 9 mei 2011

Heerenveense gekroond tot nieuwe Miss Fryslân

Leeuwarden - Miss Fryslân is dit jaar de 18-jarige studente Mary-Anne Kameron uit Heerenveen. Zij mag nu naar de landelijke finale.

Geloof & Kerkmaandag, 9 mei 2011

Koers: je even ‘outdoor’ bezinnen

Terschelling - Bezinning, geloof en recreatie. Dat zijn de ingrediënten van het nieuwe project Koers Terschelling. De afgelopen meivakantie werden de eerste activiteiten gehouden, onder meer een retraitespel en een bevrijdingswandeling.

Geloof & Kerkmaandag, 9 mei 2011

Rowan Williams: kleine groep hart van kerk-zijn

Oxford - De kleine groep zal het hart van de kerk vormen voor de volgende generatie. Zowel bij traditionele als nieuwe vormen van kerk-zijn. Dat stelt Rowan Williams, aartsbisschop van Canterbury, zo meldt Christian Today.

Sportmaandag, 9 mei 2011

Mid Fryslân bezwijkt op eigen veld onder hoge druk

Reduzum - Waar het aan lag, waarom de bal niet viel en hoe het nu verder moet? Dat zijn de vragen waar de korfballers van Mid Fryslân deze week zelf een antwoord op proberen te vinden. Zaterdag bezweek combinatieploeg uit Grou en Reduzum voor eigen publiek onder de druk die de koploper in de hoofdklasse zichzelf dit seizoen heeft opgelegd.

Sportmaandag, 9 mei 2011

Een lach en een traan voor Geert Dijkstra

Noordbergum - Ruim zes weken geleden kwam er een einde aan de verbintenis tussen trainer Gerlof Sloterdijk en vv Noordbergum. Omdat Geert Dijkstra uit Zwaagwesteinde al had getekend voor het volgende seizoen, kwam deze al eerder in functie bij Noordbergum. En daarmee zat Dijkstra meteen tussen twee vuren. Trainer van Noordbergum, maar ook lid van de zaterdagcommissie bij Zwaagwesteinde. En om het vuurtje nog wat verder op te stoken: zoon Piet speelt in het eerste van Zwaagwesteinde.

Sportmaandag, 9 mei 2011

Sneek geeft FVC het beslissende zetje

Leeuwarden - Al weken was duidelijk dat zeker een van de twee Friese clubs in de hoofdklasse C zou gaan sneuvelen. Uitgerekend de onderlinge ontmoeting tussen FVC en Sneek Wit Zwart moest gisteren de doorslag geven. Het resultaat? De Leeuwarders doen na één seizoen weer een stapje terug en de Waterpoorters mogen hoop koesteren op directe handhaving.

Sportmaandag, 9 mei 2011

Geen paniek bij Flevo Boys, wel realisme en hoop

Hopen op handhaving. Het is wat Flevo Boys ook na afgelopen zaterdag nog steeds mag doen in de zaterdagtopklasse. Zelfs na de forse nederlaag die de ploeg van de Friese trainer Willem Brouwer en provinciegenoten Age Hains Boersma, Pieter Westra, Marco van der Heide, Arjen Postma en Hessel Altenburg op eigen veld leed tegen nummer twee Spakenburg. ,,Het wordt spannend. Er zijn vele scenario’s mogelijk”, weet Brouwer, die zaterdag bevestigde dat hij ook komend seizoen trainer van Flevo Boys is.

Sportmaandag, 9 mei 2011

Een gigantisch talent voor ingewikkelde structuren

Zijn talent werd al vroeg ontdekt. Harm Wiersma (Leeuwarden, 1953) kon op zijn derde al puzzels van 200 stukjes maken. De Fries blijkt een gigantische aanleg te hebben voor ingewikkelde structuren. ,,Voor vele mensen is puzzelen eerst één grote chaos, ik had de moeilijkste in een mum van tijd in elkaar.” Als dammer zal Wiersma maar liefst zesmaal de wereldtitel veroveren en hij is daarmee de beste Nederlandse dammer aller tijden.

Sportmaandag, 9 mei 2011

Cambuur met een lach naar de play-offs

Het was afgelopen vrijdag als een rit in de achtbaan: de manier waarop SC Cambuur in de eerste divisie de vijfde plaats veroverde op de slotdag van het reguliere seizoen. De play-offs beginnen daardoor voor de Leeuwarders pas in de tweede ronde. Het wordt het vervolg op een turbulent seizoen. Tijd om terug te blikken en vooruit te kijken.

Sportmaandag, 9 mei 2011

FC Barcelona van ’t kaatsen’

Het kaatsseizoen is weer begonnen. In de eerste vrijeformatiewedstrijd in de hoofdklasse in Franeker, gingen Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Daniël Iseger verder met waar ze vorige jaargang waren geëindigd: winnen. Wordt het kaatsen niet een beetje saai als dit partuur wéér praktisch alles gaat winnen?

Sportmaandag, 9 mei 2011

Trio Van der Bos gaat weer los

Franeker - Er was gistermiddag weinig nieuws onder de Franeker kaatszon. De locatie was weliswaar anders dan anders, maar op sportpark Bloemketerp in Franeker ging het favoriete partuur van Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Daniël Iseger weer los. De eerste zege uit een mogelijk lange reeks.

Sportmaandag, 9 mei 2011

Cornelis Terpstra na vijf jaar terug op kaatsvelden

Menaam - Cornelis Terpstra kaatst weer. De Minnertsgaster achterinse won gisteren met zijn maten Louwrents Reitsma en Kor Kingma in Menaam de vrijeformatiewedstrijd bij de senioren. Het was vijf jaar geleden dat de oud-PC-winnaar voor het laatst een wedstrijd kaatste. Na een ernstig kitesurf-ongeluk leek hij voor de sport verloren. ,,Ik ben hier heel blij mee. Dat ik hier nu sta, had ik niet meer durven dromen.”


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties