Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 9 mei 2012.

Cultuurwoensdag, 9 mei 2012

Derwent Christmas genomineerd voor Gouden Strop

Leeuwarden | Derwent Christmas is genomineerd voor de Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek. De Leeuwarder schrijver maakt kans op de prijs met zijn boek Volmaakte verdwijning. Dat heeft de stichting CPNB gisteren gemeld.

Cultuurwoensdag, 9 mei 2012

Frysk Onderwijskoor voor leraren basisschool

Leeuwarden | Basisschool- en muziekleraren en studenten van de pabo vormen vanaf september het Frysk Onderwijskoor. Doel van het koor, dat onder leiding zal staan van Sjoerd van der Veen, is het opdoen van ervaring in het zingen met kinderen en het leidinggeven aan basisschoolkoren.

Cultuurwoensdag, 9 mei 2012

Toch circustheatervoorstellingen op Schiermonnikoog

Schiermonnikoog | Hoewel de Circustheaterdagen op Schiermonnikoog dit jaar niet doorgaan, is er tijdens het Hemelvaartweekend toch circustheater te zien op het eiland. Dertien jonge internationale artiesten van de Academy for Circus and Performance Art zullen op 17, 18 en 19 mei vijf keer een show geven in regie van Bruno Zühlke.

Economiewoensdag, 9 mei 2012

Mogelijk beperking duur van veetransport op komst

Brussel | In het Europees Parlement lijkt zich een meerderheid af te tekenen voor de beperking van het veetransport binnen de Europese Unie. Gisteren ging de milieucommissie van het parlement akkoord met het voorstel van onafhankelijk europarlementariër Kartika Liotard om de tijdsduur te beperken tot acht uur. ,,Lange reizen geven stress, verwondingen, uitdroging, uitputting en bezorgen dieren last van extreme kou of hitte”, zegt Liotard. ,,Kortere transportlijnen verkleinen bovendien de kans op ziekte-uitbraken. Er is ook minder uitstoot als productie en slacht lokaal plaatsvinden.”

Economiewoensdag, 9 mei 2012

Installateur Feenstra van dochter Nuon in de etalage

Leeuwarden | Nuon neemt afscheid van vier bedrijven die diensten verlenen rond de energievoorziening van het bedrijf. Moederbedrijf Vattenfall vindt het duur om in meerdere Europese landen zulke bedrijven aan te houden en wil ze als partner gaan inhuren. Ook installateur Feenstra in Heerenveen en Drachten en De Rooij Ventilatie in Heerenveen, onderdeel van Feenstra, staan te koop.

Economiewoensdag, 9 mei 2012

VDL Groep wint de Koning Willem I Prijs

Venlo | Bussenbouwbedrijf VDL Groep uit Eindhoven (met vestigingen in Heerenveen) heeft gisteren de Koning Willem I Prijs gewonnen. De prijs in de categorie Groot Bedrijf werd overhandigd door prins Willem-Alexander. Daarnaast waren er prijzen voor Vencomatic uit het Brabantse Eersel (categorie MKB) en Norm-teq uit het Overijsselse Hengelo (Duurzaam Ondernemerschap). Volgens het juryrapport is VDL een goede vertegenwoordiger van de maakindustrie in Nederland.

Hoofdartikelwoensdag, 9 mei 2012

Afrekenen met de macht in stemhokje

Als de verkiezingen zondag in Frankrijk en Griekenland een ding hebben duidelijk gemaakt, is het dat veel burgers in het door een schuldencrisis geplaagd Europa het vertrouwen in de zittende macht hebben verloren. De Franse president Nicolas Sarkozy is de elfde Europese regeringsleider die het veld moet ruimen sinds de eurocrisis in 2008 uitbrak. De Grieken willen zich niet langer een zwaar bezuinigingsregime laten opleggen om uit de schuldencrisis te raken en hebben het politieke midden vernietigd ten gunste van anti-Europees extreem-links en extreem-rechts.

Regiowoensdag, 9 mei 2012

Bevallen is niet meer mogelijk in De Sionsberg

Dokkum | Vrouwen kunnen op korte termijn niet meer bevallen in ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum. Dit hebben de Raden van Bestuur van De Sionsberg en De Friesland Zorgverzekeraar gisteren besloten in overleg met de Inspectie voor Gezondheidszorg (IGZ).

Regiowoensdag, 9 mei 2012

Nog niet alle leden overtuigd van Samsom

Leeuwarden | Een Amerikaans sfeertje hangt in Theater Romein in Leeuwarden. De muziek - iets hards en rapperigs - zwelt aan en daar is-ie dan: Diederik Samsom, de nieuwe leider van de PvdA. Onder luid applaus loopt hij naar het spreekgestoelte en spreekt tot de tweehonderd Friese PvdA-leden die op de bijeenkomst zijn afgekomen.

Regiowoensdag, 9 mei 2012

Uitwerking supergemaal loopt achter de feiten aan

Lauwersoog | Een groot gemaal op Lauwersoog dat zowel de waterveiligheid als de natuurwaarden in het gebied verbetert, gaat 177 miljoen euro kosten. Op zijn vroegst kan het gemaal er staan in 2020, want de voorbereiding vergt al gauw zo’n zeven jaar. De totale kosten komen uit op zo’n 250 miljoen euro voor de hele levensduur van het gemaal, dat de hele 21e eeuw mee moet kunnen.

Regiowoensdag, 9 mei 2012

Oudere moet niet terug in de kast in het verzorgingshuis

Homoseksuelen tussen de 55 en de 65 jaar vormen de eerste groep ouderen die de mogelijkheid heeft gehad een openlijk homoseksueel leven te leiden. Zodra ze in een verzorgingshuis komen, verandert dat vaak. De Manus Branding Stichting vestigt daar met een toneelstuk de aandacht op.

Geloof & Kerkwoensdag, 9 mei 2012

Festival316 wordt meerdaags evenement

Ureterp | Festival316 gaat samenwerken met stichting Opwekking en de kerkelijke vernieuwingsbeweging New Wine. Doel is om in de toekomst een meerdaags evenement te houden bij Ureterp.

Geloof & Kerkwoensdag, 9 mei 2012

Festival316: op zoek naar de bouwtekening van God

Ureterp | De droom om een meerdaags evenement in Ureterp te houden bestaat al langer bij Festival316. ,,Tot verleden jaar was daarvoor echter geen ruimte bij Oerrock en de gemeente Opsterland. Dit jaar stelden we de vraag opnieuw, en gaf Oerrock aan dat uitbreiding bespreekbaar is”, vertelt Haise Veen, voorzitter van Festival316.

Geloof & Kerkwoensdag, 9 mei 2012

Mormonen dopen Oranjes postuum

Den Haag | Diverse leden van het Nederlandse Koninklijk Huis zijn na hun overlijden postuum gedoopt door de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen. Dat schrijft dagblad Trouw vandaag.

Geloof & Kerkwoensdag, 9 mei 2012

Protestantse Kerk gaat IND advies geven

Utrecht | De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) gaat de expertise van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) gebruiken om bekeringsverhalen van Iraanse asielzoekers te screenen. Dat maakte Kerk in Actie gisteren bekend.

Sportwoensdag, 9 mei 2012

Visser: Een kleine stap van grindbak naar het podium

Beitske Visser hoopt ooit furore te gaan maken als ‘piloot’ in de Formule 1. De oud-inwoner van Noardburgum stapte dit seizoen over van de kart naar de Formule Masters en behaalde daarin afgelopen weekeinde op Zandvoort als eerste vrouw een overwinning. Amper 24 uur nadat ze op hetzelfde circuit nog een flinke crash had gemaakt.

Sportwoensdag, 9 mei 2012

HJSC begint met zege in kampioenscompetitie

Hommerts | HJSC is gisteravond de kampioenscompetitie in de vijfde klasse A, waarbij drie clubs zijn betrokken, begonnen met winst. Op eigen veld werd Blokzijl met 2-0 verslagen. Op slag van rust bracht Piet Jan Nauta de thuisclub op voorsprong, waarna Steve Bakker na de pauze het verschil maakte. Blokzijl eindigde het duel met tien man en ontvangt zaterdag in de halve competitie Heeg. Volgende week volgt dan de allesbeslissende finale waarin HJSC op bezoek gaat bij Heeg.

Sportwoensdag, 9 mei 2012

Clubman Diever wordt nieuwe trainer van SCO

Oldeholtpade | Het bestuur van de korfbalvereniging SCO is blij dat men na een lange zoektocht en de nodige gesprekken Hillebrand Diever uit eigen gelederen heeft kunnen presenteren als de nieuwe hoofdtrainer. Afgelopen seizoen was hij als assistent met een zekere regelmaat al betrokken bij de selectie. Gelet op zijn ambities en de reacties vanuit de groep denkt het bestuur dat Hillebrand in staat geacht moet worden om de prestatiecurve weer naar boven om te buigen.

Sportwoensdag, 9 mei 2012

Bouwmeester stijgt in klassement EK Laser

Boltenhagen | Bij het WK zeilen in de olympische Laserklasse neemt Rutger van Schaardenburg na tien van de veertien races de negende plaats in. Hij heeft een voorsprong van negentien punten op zijn Nederlandse concurrent Roelof Bouwmeester (Warten), die naar de veertiende plaats klom. Beide zeilers strijden voor een olympische ticket. De Australiër Tom Slingsby leidt na de vijfde wedstrijddag in het Duitse Boltenhagen met ruime voorsprong op de Kroaat Tonci Stipanovic.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties