Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 9 juni 2010.

Cultuurwoensdag, 9 juni 2010

Tweede editie ‘Oeral yn Blessum’

Blessum - De culturele manifestatie Oeral yn Blessum beleeft in de weekenden van 19 en 26 juni haar tweede editie. Dat heeft de organisatie gemeld. Oeral yn Blessum vond voor het eerst plaats in 2005.

Cultuurwoensdag, 9 juni 2010

Verzamel-cd met feestmuziek ter ere van 75e Sneekweek

Sneek - De Zware Jongens, bestaande uit Sneker Fokko Dam en Arie Kuipers uit Makkum, brengen dit jaar een verzamel-cd uit ter ere van de 75e Sneekweek. Het album zal 21 liedjes bevatten en krijgt de titel 75 Jaar Sneekweek, 75 Jaar Feestweek. Dat meldt artiestebureau BME Bookings, waar het duo gecontracteerd is.

Cultuurwoensdag, 9 juni 2010

Friezin geeft lezing op boekenbeurs in Moskou

Leeuwarden - Schrijfster Janny van der Molen uit De Knipe zal op de Internationale Boekenbeurs in Moskou een lezing geven over haar kinderboek Helden! Mensen die de wereld mooier maken. De organisatie van boekenbeurs heeft haar daarvoor gevraagd.

Economiewoensdag, 9 juni 2010

Mensen ontplooien weer eigen initiatieven op de boerderij

Zes kilometer buiten Grou, aan de Wijde Ee, staat de boerderij van Marlou en Eelco Entzinger. Deze jongste zorgboeren van Fryslân combineren hier vol passie melkveebedrijf, camping en zorgboerderij.

Economiewoensdag, 9 juni 2010

Honderden kruiden en groenten voor Friese toprestaurants in de regio

Een vooropgezet plan was er niet om een biologische tuinderij te beginnen. Met een groentetuin was Aat Oosenbrug wel bekend; die van zijn ouders leverde al lange tijd snijbiet en snijmoes. En toen hij een eigen groentetuin bij zijn huis in Donkerbroek begon, koos hij bewust voor biologische teelt. Meer en meer begon hij zich te richten op ‘vergeten’ groenten en fruitrassen. Momenteel teelt hij samen met Folkert Donker in de tuinderij enkele honderden verschillende soorten kruiden, groenten en fruit.

Economiewoensdag, 9 juni 2010

Harlinger koks naar wereldfinale van Bocuse d’Or

Genčve - Topkok Marco Poldervaart van restaurant De Gastronoom in Harlingen heeft zich bij de Bocuse d’Or Europe 2010 in Genčve gekwalificeerd voor de wereldfinale om de prijs Bocuse d’Or in Lyon in januari 2011. Met Jan Smink kwam hij gisteren in Genčve op de tiende plaats van de Europese competitie tussen koks.

Hoofdartikelwoensdag, 9 juni 2010

Blijven of gaan?

Uit een Amerikaans onderzoek waar deze krant gisteren over schreef, blijkt dat het niet goed gaat met de opbouw van het Afghaanse leger. Er worden steeds meer rekruten opgeleid, maar veel onbekwame Afghaanse militairen zijn niet inzetbaar tegen de taliban.

Regiowoensdag, 9 juni 2010

‘Díé wedstrijd hebben we samen op school gezien’

Leeuwarden - Op het aanstaande WK voetbal worden ook wedstrijden overdag gespeeld. Maandag bijvoorbeeld de voor ons belangrijke wedstrijd Nederland-Denemarken. Wat doen scholen op het moment van de wedstrijd?

Regiowoensdag, 9 juni 2010

Waarnemers in Fryslân bij verkiezingen

Leeuwarden - Verkiezingswaarnemers van de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) zijn niet altijd mensen die in fluorescerende hesjes de leden van stembureaus in Riga of Odessa op de vingers kijken.

Regiowoensdag, 9 juni 2010

Rups zorgt ook voor irritatie op de wadden

Terschelling - De bastaardsatijnrups heeft een gunstige winter achter de rug, zodat hij nu in groten getale in bijna het hele Nederlandse duingebied zit. Ook op Terschelling en Vlieland zijn er lokale haarden van de beestjes, en zorgen hun irriterende haartjes voor overlast bij mensen.

Regiowoensdag, 9 juni 2010

Roep om einde van provincies zwakt wat af

Leeuwarden - De Nederlandse gemeenten gaan bij een nieuw kabinet toch niet aandringen op het schrappen van de provincies, waterschappen en andere overheidslagen. Intern is daarover nog te veel discussie. Wel doen ze een gematigder oproep: ‘Wij willen de verantwoordelijkheid voor veiligheid, jeugd en werk.’

Regiowoensdag, 9 juni 2010

Geeft de uitslag van de stemwijzer de doorslag, of toch de JSF

Marsum - ,,Wat no, in waarnimmer?” De drie leden van het stembureau in dorpshuis Nij Franjum in Marsum kijken even voor half acht verbaasd op als Durk van der Heide, systeembeheerder bij de gemeente Menaldumadeel, met een A4-papiertje komt aanzetten. ,,Ik moat even kontrolearje oft alles wol oanwęzich is en goed is”, legt Van der Heide uit.

Geloof & Kerkwoensdag, 9 juni 2010

Predikant wil wel coaching, maar mist daarvoor de tijd

Ede/Leeuwarden - Een derde van de predikanten zou wel coaching willen, maar het ontbreekt aan tijd, geld en prioriteit. Dat blijkt uit een onderzoek dat Lennard Pors en Gerwin Wallet hielden voor hun opleiding Godsdienst Pastoraal Werk aan de Christelijke Hogeschool Ede. De ‘coachbehoefte’ (33,9 procent) is het aantal predikanten wat al coaching heeft (18,7 procent) en gecoacht wil worden (15,2 procent).

Geloof & Kerkwoensdag, 9 juni 2010

Vier kerken gaan geschiedenisboek in

Leeuwarden - Met het besluit om de Adelaarkerk, de Fenix, de Koepelkerk en de Pelikaankerk af te stoten verdwijnt een stuk kerkgeschiedenis uit Leeuwarden. De algemene kerkenraad gaat in een brief uitleggen waarom het niet anders kon.

Geloof & Kerkwoensdag, 9 juni 2010

Vier Leeuwarder kerken gaan definitief dicht

Leeuwarden – De grootste kerksluiting ooit in Fryslân is een feit: de algemene kerkenraad van de Protestantse Gemeente (in wording) in Leeuwarden heeft definitief besloten de Adelaarkerk, de Fenix, de Koepelkerk en de Pelikaankerk af te stoten. In de loop van volgend jaar gaan deze gebouwen dicht. De zeven wijkgemeenten gaan verder met de Grote Kerk, de Schakel en de Open Hof.

Sportwoensdag, 9 juni 2010

Everse definitief naar Sparta

Rotterdam - Jan Everse wordt definitief de nieuwe coach van Sparta Rotterdam.

Sportwoensdag, 9 juni 2010

Herder trainer van Leekster Eagles

Groningen Robert Herder is de nieuwe trainer van de zaalvoetballers van Leekster Eagles.

Sportwoensdag, 9 juni 2010

Stoomcursus Fries voor familie Jans

Heerenveen - Voetbaltrainer Ron Jans, die onlangs FC Groningen verruilde voor Heerenveen, heeft een stoomcursus Fries gevolgd. Op de cursus, die hij samen met zijn vrouw Marjo volgde, leerde de oud-hoofdtrainer van FC Groningen tellen in het Fries en zinnen als ‘We hebben ze een poepie laten ruiken’ en ‘De scheids heeft stront in z’n ogen’.

Sportwoensdag, 9 juni 2010

Conceptprogramma Heerenveen seizoen 2010/2011

Heerenveen - Het speelschema voor de eredivisie voor het volgend seizoen wordt vandaag gepresenteerd, maar nadat eerder al bekend werd dat Heerenveen start met een thuiswedstrijd tegen PSV en een uitwedstrijd tegen landskampioen FC Twente lekte gisteren het gehele conceptprogramma uit.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties