Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van maandag, 9 juli 2007.

Cultuurmaandag, 9 juli 2007

Eerste Coba de Groot stipendium toegekend

Leeuwarden - Sander Wiersma uit Leeuwarden, student aan kunstacademie Minerva in Groningen, heeft zaterdag het eerste Coba de Groot Stipendium toegekend gekregen. Naast een geldprijs van drieduizend euro, krijgt Wiersma een aantal coachgesprekken en een expositie in Museum Martena in Franeker aangeboden. Wiersma studeerde af met aquarellen die volgens de jury getuigen van lef. De tweede prijs, een bedrag van vijfhonderd euro, ging naar Wietse Kraak uit Donkerbroek.

Cultuurmaandag, 9 juli 2007

Meeslepende muziek op prachtlocatie

Zo’n 1300 bezoekers kwamen afgelopen weekend af op de eerste editie van Muziek op Oranjewoud, een nieuw kamermuziekfestival op het prachtige landgoed Oranjewoud, gelegen in de bossen nabij Heerenveen. Drie dagen lang speelden 25 Nederlandse topmusici bekend en minder bekend werk uit de klassieke muziekliteratuur. De kleinschalige concerten werden gegeven op Landgoed Oranjewoud en in Museum Belvédère.

Dossiermaandag, 9 juli 2007

Waldorf en Stadler


Hoofdartikelmaandag, 9 juli 2007

Over de woningmarkt...

De woningbouwcorporaties staan formeel al even op eigen benen. In 1995 werden in een grote bruteringsoperatie alle leningen en nog uit te betalen subsidies in één klap verrekend - en met de dikke zak geld die dat opleverde, zouden de corporaties voortaan zelf uitmaken hoe ze voor voldoende betaalbare woningen zouden zorgen. De overheid zou niet meer dan regisseur op verre afstand zijn.

Regiomaandag, 9 juli 2007

Zorgoordeel telefonisch afgehandeld

Hilversum - Het Centraal Indicatie Orgaan (CIZ), dat bepaalt of iemand recht op zorg of hulp heeft, handelt te veel telefonisch af en motiveert beslissingen onvoldoende. Dat zeggen oud-werknemers. Mensen die wel zorg nodig hebben, krijgen deze hierdoor soms niet. De thuiszorgorganisatie Zuidwest-Friesland bevestigt het probleem.

Regiomaandag, 9 juli 2007

De Wadloper wordt nu een Maashopper

Leeuwarden -,,Zo lang er Wadlopers zijn zal deze bladzijde in bewerking blijven!” Niels Karsdorp (33), treinenfanaat in het algemeen maar liefhebber van de Wadloper (het type DH) in het bijzonder, laat zich niet uit het veld slaan door het feit dat de trein die sinds 1981 het vlakke land van Fryslân en Groningen doorkruiste, daar gisteren zijn laatste ritjes maakte. Zijn website wadloper.diesel-trein.nl blijft gewoon in de lucht!

Regiomaandag, 9 juli 2007

Kluners durven Glice nog niet aan

Langweer - ,,Schaatsen, schaatsen! Ride, ride!” roept het publiek zaterdagmiddag wanneer de deelnemers aan het NK Klunen aankomen bij het stuk van 25 meter ‘Glice, het non-frozen kunstijs’: kunststof-platen waarop je echt zou kunnen schaatsen. Maar Sigrid Jager roept ,,hier ga ik echt niet op schaatsen hoor!” en gaat klap-klap-klap gewoon hardlopend op haar schaatsen verder, op weg naar de Nederlandse titel. Ook het overgrote deel van het mannelijke deelnemersveld heeft geen boodschap aan uitvinder Erik Sinnema, die al net zo vurig roept van ,,schaatsen, schaatsen!”

Regiomaandag, 9 juli 2007

Watersporter vanuit lucht gecontroleerd

Leeuwarden - De politie houdt watersporters in Fryslân dit seizoen ook vanuit de lucht in de gaten. De inzet van een helikopter naast de patrouilles te water moet de pakkans bij overtredingen vergroten.

Geloof & Kerkmaandag, 9 juli 2007

Herdenking 65ste sterfdag Titus Brandsma

Deventer - De Stichting Steunfonds Titus Brandsma houdt vrijdag 27 juli een herdenking van de 65ste sterfdag van de Bolswarder pater. Op 26 juli 1942 stierf de karmeliet Titus Brandsma aan een dodelijke injectie in het concentratiekamp Dachau.

Geloof & Kerkmaandag, 9 juli 2007

150-jarig ‘doopsgezind’ Van Dam-orgel op cd

Drachten - In de doopsgezinde vermaning in Drachten werd vrijdagavond een cd gepresenteerd ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van het Van Dam-orgel van de Doopsgezinde Gemeente Drachten-Ureterp. De cd Geroepen door verwondering bevat muziek van verschillende componisten, gespeeld op het Van Dam-orgel door cantor-organist Rein Albert Ferwerda. Ook kornettist Sieds Bosch leverde er een bijdrage aan.

Geloof & Kerkmaandag, 9 juli 2007

Feestelijke start Tsjerkepaad

Gorredijk - Het oecumenische open kerkenproject Tsjerkepaad ging afgelopen zaterdag weer van start. Meer dan honderd kerken doen de komende maanden mee. De openstelling leidt tot een impuls van het kerkelijk leven, zo klonk er bij de opening in Gorredijk.

Sportmaandag, 9 juli 2007

Goud voor Bouma op NK junioren

Utrecht - Atletiekvereniging AV’55 uit Heerenveen heeft het NK voor junioren dit weekeinde in Utrecht opgeluisterd met twee medailles. Reinier Bouma legde bij de 110 meter horden beslag op het goud. Annika Tolsma stond een treetje lager met zilver op het verspringen. Vrijdagavond won Jessica Oosterloo uit Appelscha al de 300 meter.

Sportmaandag, 9 juli 2007

‘De sport schiet als een paddenstoel uit de grond’

Heerenveen - Hoewel de deelname tegenvalt en het weer over het grootste deel van de week te wensen overlaat, is dat voor de Nederlandse volleybalbond (Nevobo) geen aanleiding om het hoofd te laten hangen. Na het eerste beachvolleybal-evenement in Heerenveen blijft de ambitie om gastheer te zijn van een toernooi dat tot de verbeelding spreekt.

Sportmaandag, 9 juli 2007

Vierjarigen voorzichtig op weg naar de top

Wolvega - De slechts acht koersen tellende meeting op de Drafbaan van Wolvega kende zaterdag enkele opmerkelijke winnaars. Zo traden twee vierjarigen voor het voetlicht die met beleid worden klaargestoomd voor de topklasse.

Sportmaandag, 9 juli 2007

Broertjes Westra doen het helemaal alleen

De Wilp - Als jeugdrenner gebeurde het nog wel eens dat Jan-Hendrik Westra en zijn broer Lieuwe beiden met een hoofdprijs naar huis gingen. Zaterdagavond lukte een dubbelslag bij de elite in de wielermeerdaagse Westerkwartier. Jan-Hendrik Westra fietste in De Wilp solo naar de zege in de slotetappe, zijn drie jaar jongere broer Lieuwe was eerder op de avond de snelste in een individuele tijdrit.

Sportmaandag, 9 juli 2007

Plan voor rookverbod schoolplein

Leeuwarden - Scholen moeten leerlingen verbieden te roken op schoolpleinen. Dat vindt de Besturenraad, een organisatie die 2250 onderwijsinstellingen en 800.000 leerlingen in het christelijk onderwijs vertegenwoordigt. Volgens de raad zou de maatregel op 1 juli 2008 kunnen ingaan. Op die datum komt er ook een rookverbod in de horeca.

Sportmaandag, 9 juli 2007

Friese fierljeppers zijn eindelijk een écht team

IJlst – Tweekamp en hoge amusementswaarde, dat ging de laatste jaren in de fierljepsport nooit samen. Tot afgelopen zaterdag in IJlst. Dat was vooral te danken aan het spannende karakter dat de ‘interland’ kreeg naarmate de wedstrijd vorderde. De Friezen zegevierden en namen revanche voor het blamerend verlies van vorig jaar. De grootste winst van de dag was echter de constatering dat de tweekamp meer dan ooit leeft aan Friese zijde.

Sportmaandag, 9 juli 2007

Fries trio naar EK-finale

Noordwolde - Een plaats bij de eerste zes, dat was gisteren in Noordwolde de missie van Theo Pijper, Dirk Fabriek en Jannick de Jong. De drie Friese grasbaancoureurs zouden dan verzekerd zijn van een startplaats in de eindstrijd om de Europese titel. De missie slaagde, met Pijper als eindoverwinnaar op eigen Friese bodem.

Sportmaandag, 9 juli 2007

Sibon in beeld bij Heerenveen

Sloten - Als de Belg François Sterchele vandaag niet voor Sportclub Heerenveen kiest, is het niet ondenkbaar dat Gerald Sibon terugkeert bij Heerenveen. Heerenveen-trainer Gertjan Verbeek houdt er na het aangekondigde vertrek van Ugur Yildirim namelijk serieus rekening mee dat ook de Zweedse aanvaller Lasse Nilsson vertrekt.

Sportmaandag, 9 juli 2007

Ugur Yildirim gaat weg bij Heerenveen

Sloten - Ugur Yildirim vertrekt bij Sportclub Heerenveen. De rechteraanvaller heeft van de club de garantie gekregen dat hij voor een ‘mooi’ prijsje om zich heen mag kijken. Yildirim hoopt op een club uit het land van herkomst van zijn ouders, Turkije.

Sportmaandag, 9 juli 2007

Franeker schoolmeisjes op bond van grote klasse

St. Annaparochie - Ze konden maar van ééntje verliezen: van zichzelf. Maar die druk konden ze weerstaan, de drie schoolmeiden uit Franeker. Met overmacht wonnen de Bildtse meisjes zaterdag de bondspartij door Jirnsum in de finale met 5-1 en 6-6 te verslaan. Manon Scheepstra, Iris van der Veen en Lisanne Moraal kwamen geen moment in de problemen, ook niet tegen Anita Kant met haar vliegende opslag.

Sportmaandag, 9 juli 2007

Geen proppen, dan kaatsen we niet verder

Bolsward - De kaatswereld is weer eens in rep en roer. De hoofdklassenpartij van zaterdag in Bolsward moest worden gestaakt nadat Simon Minnesma en Klaas Berkepas weigerden hun zogenaamde blades uit te trekken. Het is schoeisel dat door de kaatsvereniging Bolsward verboden is. Ook als het veld slecht is.

Weermaandag, 9 juli 2007

Buien

Vandaag komen opklaringen voor, maar is er ook kans op een stevige regen- of onweersbui. Het wordt 20 graden en de wind komt uit verschillende richtingen en is zwak, hooguit matig. Morgen is het 18 graden en ook dan is er kans op een bui.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties