Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 9 juli 2008.

Cultuurwoensdag, 9 juli 2008

Christelijke componisten lopen geld mis

Leeuwarden - De CNV Kunstenbond heeft een onderzoek ingesteld naar de afdracht die christelijke koren en bands en evangelische gemeenten betalen aan auteursrechtenorganisatie Buma. Volgens de bond komt bijna geen cent daarvan terecht bij de veelal christelijke componisten en tekstschrijvers. ,,Bij navraag bleek dat deze gelden ergens op een grote hoop belanden’’, aldus de bond.

Cultuurwoensdag, 9 juli 2008

Drachtster band in Top 100

Drachten - De Drachtster rockformatie Strange Onions heeft met ‘De Trekker’ de vijftigste plaats bereikt in de Top 100 van 3FM Serious Talent. De radiozender heeft deze top honderd opgezet om jonge talentvolle bands een landelijk podium te bieden.

Economiewoensdag, 9 juli 2008

Honderden tuinders in de knel door hoge gasprijs

Den Haag - Tuinders raken in de problemen door de gestegen energieprijzen. Volgens belangenbehartiger LTO dreigen honderden tuinders over de kop te gaan. LTO heeft minister Verburg (Landbouw) daarom gisteren om hulp gevraagd. Voorzitter Nico van Ruiten van LTO Glaskracht pleit voor een noodfonds om acute financiële problemen op te lossen. Onderzoek wijst volgens LTO uit dat de tuinders vergeleken met ruim drie jaar geleden twee keer zo veel betalen voor hun gas. De energiekosten zijn nu ruim een kwart van de totale bedrijfskosten, aldus de glastuinders. In de praktijk betekent het dat deze ondernemers interen op hun vermogen, omdat ze flink meer geld kwijt zijn aan gas en elektriciteit.

Hoofdartikelwoensdag, 9 juli 2008

Geld voor Afrika...

Als de leiders van de G8 voor elke dollar die zij uitgeven om de kredietcrisis te bestrijden een cent zouden besteden aan armoedebestrijding, dan zou het lijden van tientallen miljoenen mensen die worden getroffen door de voedselcrisis drastisch worden verminderd. In een paar maanden zijn honderden miljarden dollars uitgegeven om banken overeind te houden. Dat bewijst dat als de urgentie wordt gevoeld en de politieke wil er is, de wereld voortvarend een probleem kan aanpakken. Wat betreft de voedselcrisis wordt die noodzaak helaas niet gevoeld.

Regiowoensdag, 9 juli 2008

CDA in de bres voor kleine basisscholen

Den Haag - Basisscholen moeten niet langer gedwongen worden de deuren te sluiten als het aantal leerlingen onder de 23 zakt. Dat staat in een nota die de landelijke fractie van het CDA gisteren aan de Tweede Kamer heeft aangeboden. Aanleiding om het stuk te schrijven is onder andere de dreigende sluiting van obs ’t Slúske in Goïngarijp, zegt Jan Jacob van Dijk.

Regiowoensdag, 9 juli 2008

Bijzonder jubileum, op ‘gewone’ wijze bereikt

Leeuwarden - Het enige dat je eigenlijk hoeft te doen is elkaar te ontmoeten, te trouwen en bij elkaar te blijven. En voor je het weet ben je zeventig jaar getrouwd. Hoe bijzonder dat jubileum ook is, de weg er naar toe is vrij gewoon, schetst Geertje Ettema, de dochter van Ferdinand Ettema en Maria Rodenburg, die vandaag in Leeuwarden hun platina huwelijk vieren. Een zeldzaamheid.

Regiowoensdag, 9 juli 2008

‘Plak’, en daar hangt Gé voor het nageslacht

Gytsjerk - ,,Ja, allemaal aandacht! Gé Minke Feenstra wordt nú aangebracht!” Plechtig steekt tegelzetter Andries Planting het tegeltje omhoog met daarop een portret van een succesvolle bedwingster van de Elfstedentocht van 1986.

Regiowoensdag, 9 juli 2008

‘Dat dak met boeken is leuk!’

Sneek - Kinderen die vanaf nu de bibliotheek van Sneek inlopen, kunnen zich zomaar in een knus stadje wanen. De bieb is verbouwd rond speciale thema’s.

Geloof & Kerkwoensdag, 9 juli 2008

Op weg naar de Wereldjongerendagen

Goulburn - 54 jongeren uit het bisdom Groningen-Leeuwarden zijn in Australië om daar volgende week de Wereldjongerendagen mee te maken. Bij dit grootse katholieke jongerenevenement worden 225.000 jongeren verwacht. Ciska Jorritsma uit Dronrijp houdt voor het Friesch Dagblad een dagboek bij tijdens haar tijd in Australië.

Geloof & Kerkwoensdag, 9 juli 2008

Christelijke rockband Delirious? stopt eind 2009

Littlehampton - De Britse christelijke rockband Delirious? stopt eind 2009. Dat heeft de worship-rockband op zijn website bekend gemaakt. Sinds begin jaren negentig heeft Delirious? veertien albums gemaakt en duizenden optredens gegeven.

Sportwoensdag, 9 juli 2008

Fierljeppen Zwaagwesteinde verhuist naar Joure

Leeuwarden De fierljepwedstrijden in de eerste en tweede klasse van de ROC Friesepoortcompetitie op respectievelijk zaterdag 2 en woensdag 5 augustus zullen niet in Zwaagwesteinde, maar in Joure worden gehouden.

Sportwoensdag, 9 juli 2008

Tjitte Weistra naar Olympische Spelen

Wellington Tjitte Weistra, badmintonbondscoach van Nieuw-Zeeland, is deze zomer actief op de Olympische Spelen van Peking. Weistra, oorspronkelijk afkomstig uit Beetgumermolen, heeft zich met drie van zijn topspelers geplaatst voor de Spelen. Weistra werd vorig jaar aangesteld als bondscoach van de badmintonbond van Nieuw-Zeeland.

Sportwoensdag, 9 juli 2008

Cambuur zoekt naar systeem, Tol valt op met vier goals

Nijlân - SC Cambuur-Leeuwarden heeft gisteren ook de derde oefenwedstrijd van de voorbereiding gewonnen. In en tegen Nijland werd het 0-9. Vrijdag werd DTD met 0-7 geklopt, zaterdag stokte de teller tegen een regioteam van Oudwoude bij drie goals. Gisteren was debutant Kees Tol de grote man met vier treffers. Veel belangrijker dan het aantal goals, is de manier waarop ze tot stand komen en of er vooruitgang in het spel zat. Dat laatste was zeker het geval. Ondertussen is de zoektocht naar het beste spelsysteem ook in volle gang.

Sportwoensdag, 9 juli 2008

Bengaals vuurwerk in Langezwaag: ‘Wolkom Trond’

Langezwaag - Een nieuwe zomer, een nieuw geluid. Na vier seizoenen Gertjan Verbeek is Trond Johan Sollied (48) de nieuwe kapitein op het vlaggenschip van Sportclub Heerenveen. In Langezwaag, waar supporters de nieuwe trainer met Bengaals vuurwerk en een spandoek met de tekst ‘Wolkom Trond’ verwelkomden, stond de Noor gistermiddag voor het eerst in trainingspak voor de spelersgroep.

Sportwoensdag, 9 juli 2008

Een Epke Zonderland van dertig vierkante meter

Heerenveen - Nadat hij zelf het doek naar beneden heeft getrokken om een immens groot bord te onthullen met daarop zijn beeltenis, straalt turner Epke Zonderland van pure trots. De gymnast uit Lemmer heeft zich geplaatst voor de Olympische Spelen in Peking, die op 8 augustus van start gaan.Sportstad Heerenveen besloot de Fries daarom te eren met een eigen beeltenis van vijf bij zes meter groot, aan de muur van de turnhal van Turncentrum Sportstad Heerenveen, de club waarvoor Zonderland uitkomt.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties