Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 9 juli 2010.

Cultuurvrijdag, 9 juli 2010

Historisch tijdschrift over Fryslân in de maak

Leeuwarden - Fryslân krijgt in september een nieuw historisch tijdschrift. Het blad, getiteld Fryslân, is een initiatief van het Koninklijk Fries Genootschap en de Zwolse uitgeverij Waanders. Het tijdschrift wordt de opvolger van de gelijknamige uitgave die het genootschap al jaren in eigen beheer uitgaf. Beide partijen ondertekenen vandaag een overeenkomst over de samenwerking.

Cultuurvrijdag, 9 juli 2010

Junior Rely-prijs voor vier verhalen, twee gedichten

Wommels - Vier verhalen en twee gedichten hebben dit jaar een Junior Rely-prijs gewonnen, een prijs voor Friestalige verhalen en gedichten bedoeld om de Friese literatuur te stimuleren. Mette Silke Alkema uit Akkrum wint een eerste prijs voor het verhaal Ferlern. Bij de gedichten gaat de eerste prijs naar Floor Wip uit Burgwerd voor het gedicht Do bist. Dat heeft het bestuur van de Rely Jorritsma Fonds gisteren bekendgemaakt.

Economievrijdag, 9 juli 2010

Strandpaviljoen op Ameland verkozen tot het duurzaamste

Scheveningen – Strandpaviljoen De Buren van Nes op Ameland is verkozen tot het beste strandpaviljoen in de categorie ‘Duurzaam’ van de verkiezing die werd georganiseerd door de Koninklijke Horeca Nederland. Het paviljoen is het hele jaar geopend en sinds vorig jaar ook een officiële trouwlocatie. Speerpunten zijn onder andere het scheiden van afval en goede isolatie in de wintermaanden. Algemeen winnaar van de 320 deelnemers werd Strandpaviljoen Bries uit Noordwijk. De jury bestond uit onder anderen Rob Geus van het SBS-televisieprogramma Smaakpolitie en Norma de Jong, vorig jaar nog winnares van de provinciale duurzaamheidsprijs met de sauna Hotstones in Vrouwenparochie. Jaarlijks ontvangen de strandpaviljoens in Nederland twintig miljoen gasten.

Economievrijdag, 9 juli 2010

Europa wil niet snijden in boerensteun

Straatsburg - De landbouwsubsidies van de EU moeten na 2013 minstens op hetzelfde peil blijven, zo heeft het Europees Parlement gisteren bepleit. Dat moet helpen verzekeren dat er in Europa genoeg voedsel is waarbij boeren milieuvriendelijker kunnen werken. In 2015 komt er een einde aan het melkquotum.

Hoofdartikelvrijdag, 9 juli 2010

Stresstest voor banken...

De landen van de Europese Unie laten de 91 belangrijkste banken een stresstest ondergaan. De scenario’s die worden losgelaten op die banken testen hun weerbaarheid tegen economische krimp, een stijging van de werkloosheid en een snelle stijging van rente op staatsobligaties door afnemend vertrouwen in Europese bezuinigingsplannen. Het sombere scenario in die test gaat uit van een economische groei die 3 procentpunt lager ligt dan de vooruitzichten van de Europese Commissie.

Regiovrijdag, 9 juli 2010

Dramatisch voorseizoen watersportbranche

Leeuwarden - Watersportbedrijven en hotels in Fryslân hebben het net als vorig jaar nog steeds heel moeilijk. Het watersporttoerisme komt extreem langzaam op gang, meldt directeur Paul van Gessel van Fryslân Marketing. Nu pas komt de loop er een beetje in.

Regiovrijdag, 9 juli 2010

Lemster belangstelling voor het windpark taant

Lemmer - Ruim twintig voorlichters stonden gisteren in hotel Iselmar in Lemmer klaar om vragen van burgers te beantwoorden over het nieuw te bouwen Windpark Noordoostpolder. Nog geen handvol belangstellenden kwam op de informatieavond af.

Regiovrijdag, 9 juli 2010

Niet zeggen ‘dat mei ik net’, eerst proeven

Itens - ,,Als mijn vader en moeder iets op tafel zetten, wil ik het proeven!”, vertelt de tienjarige Sarina de Vreugt uit groep 6 van basisschool De Romte in Itens. Veel kinderen reageren minder opgewekt op eten dat ze niet kennen, weet schooldirecteur Geert Rypkema. ,,Vaak hoor ik kinderen bij het allernormaalste eten al zeggen ‘dat mei ik net’.” Dat was een van de aanleidingen voor de school om voeding op de agenda te zetten. Gisterochtend was er een smaakfeest, een feest met een picknick als afsluiting van een tweejarig project over gezondheid en voeding.

Regiovrijdag, 9 juli 2010

Hup Holland, nu ook bij de Oosterburen

Leeuwarden - Na het Duitse elftal is uitgeschakeld, lijkt Oranje zondag de steun te krijgen van de Duitsers. Van de Duitsers die hier wonen, maar ook van veel oosterburen die zich nu vanuit hun desillusie herpakken en achter Oranje gaan staan.

Regiovrijdag, 9 juli 2010

Megascherm voor WK op meer plaatsen

Drachten - Om onrust, zoals die zich voordeed na de halve finale, te voorkomen, is de WK-finale Nederland-Spanje zondagavond in Drachten op een groot beeldscherm in de buitenlucht te volgen. Andere gemeenten zetten de schermen om veiligheidsredenen juist niet neer, op aanraden van de politie.

Geloof & Kerkvrijdag, 9 juli 2010

Straks op terras zitten bij Grote Kerk in Drachten

Drachten - De Protestantse Gemeente Drachten heeft grote plannen met de Grote Kerk in het centrum. De kerk moet na een restauratie een centrumplek gaan vervullen voor ,,heel cultureel, maatschappelijk en natuurlijk kerkelijk Drachten”, zo vertelt kerkelijk werker Aukje de Bildt.

Geloof & Kerkvrijdag, 9 juli 2010

Eerste handboek voor de hbo-theoloog

Leeuwarden - Volgende maand verschijnt het eerste handboek voor de hbo-theoloog. Volgens de samenstellers, dr. Jan Hoek en Stefan Paas, de snelst groeiende beroepsgroep in de kerk. Het boek heet Praktijkgericht. Handboek voor de HBO-theoloog.

Geloof & Kerkvrijdag, 9 juli 2010

Echtpaar gedoopt op Kiryat Ono-plein

Drachten - Het echtpaar Paul en Rina Klooster uit Oosterhesselen (bij Meppel) wordt morgen gedoopt in het open water bij het Kiryat Onoplein in Drachten. Dat gebeurt in een dienst vanuit de jonge Messiasbelijdende gemeente Mayaan Yeshua (Bron van Jesjoea) in Drachten.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties