Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 9 augustus 2003.

Achtergrondzaterdag, 9 augustus 2003

Europa raakt oververhit

Het kan niemand zijn ontgaan. In Nederland is sprake van een hittegolf. Voor een hittegolf moet het bij het KNMI in De Bilt vijf dagen achtereen minstens 25 graden zijn en in die tijd zeker drie dagen warmer dan 30 graden. Donderdagochtend bereikte de temperatuur voor de derde achtereenvolgende dag de 30 graden. Het warme weer levert behalve strandplezier ook problemen op.

Cultuurzaterdag, 9 augustus 2003

Schierstins krijgt 19de-eeuws schilderij

Veenwouden - Stichting De Schierstins in Veenwouden heeft afgelopen week een negentiende-eeuws schilderij in haar bezit gekregen. Het doek, dat is gesigneerd met Nevohnallov of Nevohnellov, is geschonken door de Amsterdammer Nico Bloot. Hij bracht het per ligfiets naar Veenwouden, aldus Jaap van der Boon van De Schierstins.

Cultuurzaterdag, 9 augustus 2003

Expositie over kant in Fries Museum

Leeuwarden - Kant is transparant en dicht, soepel en stug, erotisch en degelijk en ambachtelijk en machinaal. Reden genoeg voor het Fries Museum in Leeuwarden om vanaf 26 augustus de expositie De Grote Kant Show te houden. Want, zo zegt het museum, kant heeft vele kanten.

Dossierzaterdag, 9 augustus 2003

Handmelken: hard werken én beeld van rust

Tussen 1950 en 1960 werd de melkmachine vrij algemeen. Daar voor werd er met de hand gemol ken. De foto geeft daar een mooi beeld van. Melken deed je niet zo maar even. Je moest sterke polsen hebben, wilde je een zevental koei en twee keer per dag melken. Die zeven was ongeveer de grens. Dat betekende dat een boerderij van 35 melkkoeien in de periode dat de koeien ‘hoog aan de melk waren’, vijf melkers nodig had.

Economiezaterdag, 9 augustus 2003

Brada slacht gewoon door

Leeuwarden - De failliete runderslachterij Brada in Leeuwarden slacht ook volgende week. Dat meldt curator Rick van der Spek. Volgens hem ligt er een goed actieplan op tafel en zijn er de nodige geïnteresseerde partijen. Toch wil hij pas volgende week de balans opmaken en beoordelen of het bedrijf kan doorstarten.

Hoofdartikelzaterdag, 9 augustus 2003

Levenskunst, autonomie...

Kijk maar in de boekhandel: het kan geen toeval zijn dat er zo veel boeken en artikelen worden geschreven over wat zo mooi heet ‘levenskunst’. Het is een onderwerp waar mensen zich mee bezighouden uit verlegenheid of uit gemis: hoe kan ik zó vormgeven aan mijn leven dat ik plezier heb, dat ik voel dat ik een zinvol en welbesteed leven leid. De caravan, de nieuwste auto, de derde vakantie, de vrijheid om te doen en te laten wat ik wil - bijvoorbeeld het loslaten van kerk en traditie - zijn kennelijk geen voorwaarden om te voldoen aan dat diepe gevoel van zinvolheid van bestaan.

Regiozaterdag, 9 augustus 2003

Weer naar school; bijpraten over leuke en droeve dingen

Leeuwarden – De vakantie in het Noorden is voorbij. Maandag moeten de leerlingen van het basisonderwijs weer naar school. Een drukke tijd, zo is de ervaring.

Regiozaterdag, 9 augustus 2003

Cambuurfan rijdt in op

Leeuwarden – Een Cambuursupporter is vrijdagavond aangehouden omdat hij met zijn auto in reed op een groepje mensen. Hem wordt poging tot doodslag ten laste gelegd.

Regiozaterdag, 9 augustus 2003

Botulisme soms ook voor mens schadelijk

Leeuwarden – Hoge temperaturen zijn uitermate gunstig voor de clostridium botulinum, de bacterie die botulisme veroorzaakt. In Leeuwarden en Heerenveen werden al tientallen dode en zieke eenden gevonden. Naar het zich laat aanzien, zijn de warme dagen – en dus de kansen op nog meer uitbraken – nog niet afgelopen.

Regiozaterdag, 9 augustus 2003

Eeuwelingen 75 jaar getrouwd

Tolbert – De honderdjarige Herre Boskma en zijn even oude echtgenote Klaaske Postma uit Tolbert waren vrijdag 75 jaar getrouwd. Samen met hun twee zonen, tien kleinkinderen en negen achterkleinkinderen werd dit bijzondere huwelijksjubileum vandaag gevierd.

Regiozaterdag, 9 augustus 2003

Directeur wint tijd voor redding Thialf

Heerenveen – De veiling van de aandelen van ijsstadion Thialf in Heerenveen gaat dinsdag niet door. Directeur Nieweg van Thialf heeft hoger beroep aangetekend tegen het vonnis van de rechtbank dat de executieverkoop mogelijk maakte. Daarmee wint Nieweg vier tot vijf weken tijd om een oplossing te vinden voor de problemen van het in geldnood verkerende ijsstadion.

Regiozaterdag, 9 augustus 2003

Insect vindt warmte lekker, droogte niet

Hemrik – Fruitvliegjes, steekmuggen, lieveheersbeestjes, wespen, mieren en vlinders, ze gedijen goed bij warm weer. In het zachte voorjaar waren de mieren al vroeg actief en momenteel fladderen vlinders volop van bloem naar bloem. Wat is nu werkelijk de invloed van warm weer op het insectenbestand?

Geloof & Kerkzaterdag, 9 augustus 2003

Saamhorigheid in het ‘Friese Rome’

Bolsward - Een bedevaartsplaats en bolwerk van katholieken. Dat is Bolsward nog altijd en de Sint Franciscusparochie probeert er de druiven van te plukken. Er kan veel in Bolsward en de saamhorigheid is groter dan ooit in het ‘Friese Rome’, zoals Bolsward wel bekend staat. De parochie leeft echter ook in de schaduw van de glorieuze jaren vijftig, aldus pastoor Jan Romkes van der Wal.

Geloof & Kerkzaterdag, 9 augustus 2003

Waarom Dietrich Bonhoeffer blijft boeien

Sommige schrijvers blijven de aandacht trekken. Ook lang na hun dood. Kennelijk omdat ze veel te zeggen hadden. En nog hebben. Dit geldt zeker van de Duitse theoloog en verzetsstrijder Dietrich Bonhoeffer. Zijn brieven en aantekeningen uit de gevangenis zijn onlangs opnieuw verschenen. Wat boeit nog altijd in Bonhoeffer? Waarom worden zijn geschriften nog steeds herdrukt? Tijd voor een impressie.

Sportzaterdag, 9 augustus 2003

Voetballen op kunstgras: het is nog wennen

Leeuwarden – Op de nieuwe dansvloer in het huis van de gastheer swingden vrijdag lang niet alle genodigden. De eerste echte kennismaking met het nieuwe kunstgrasveld van Cambuur Leeuwarden leidde tot verdeelde reacties. ,,Ik zie geen verschil’’, zei Bernard Schuiteman, Cambuurs jongste aankoop. ,,De bal rôlet net, mar strûpt’’, zei Foppe de Haan.

Sportzaterdag, 9 augustus 2003

‘Je bliuwe altyd sa fûl as in foarke fansels’

Broeksterwoude – Zet een stuk of vijf sporters die in hun nadagen zijn bij elkaar en laat ze strijden met topsporters die iedere dag volop in training zijn. Dat wordt met speerwerpen, zestig meter hardlopen, penalty schieten, gewichttrekken en een fietsparcours een mengeling van volksspelen en een zeskamp. En nog vóór dat de wedstrijd is begonnen, wordt wel duidelijk dat zeker de mannen die eigenlijk al gestopt zijn, niet onder willen doen voor de jonge fanatiekelingen. Jammer voor het publiek misschien dat de langebaanschaatsers Rintje Ritsma en Ids Postma zich niet lieten strikken, maar vooral door de kleurrijke samenstelling van het deelnemersveld wordt het een sportief evenement, met sport zoals sport misschien wel ooit bedoeld is.

Sportzaterdag, 9 augustus 2003

Droogte: verbod op voetbalwedstrijden

Sneek – Sneek heeft vrijdag de voetbalclubs binnen haar gemeente verboden te spelen op de sportvelden. Voetballen zou de bovenlaag teveel beschadigen. De meeste terreinen liggen er nu dor en bruin bij. Ook FC Wolvega heeft inmiddels een verbod gekregen, al geldt dat verbod niet voor de gehele gemeente. Meer clubs houden er al rekening mee dat ze strak niet mogen voetballen op hun velden.

Sportzaterdag, 9 augustus 2003

Zwarte aanloopmatten probleem FK fierljeppen

Winsum – De organisatie van het FK fierljeppen zit in haar maag met de zwarte aanloopmatten, waarover de ljeppers zaterdag naar de polsstok zullen sprinten. Die zijn zwart en zullen onder de felle zon gloeiend heet worden. De ljeppers die op blote voeten lopen, kunnen hier problemen door krijgen.

Weerzaterdag, 9 augustus 2003

Hittegolf

Vandaag zet de hittegolf door met maxima van 34 graden. Er is veel zon en het blijft vrijwel overal droog. De wind komt uit het oosten tot noordoosten en is zwak tot matig. Morgen verandert er weinig.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties