Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 9 september 2010.

Cultuurdonderdag, 9 september 2010

Muziekvoorstelling ‘Ykaro’ openingsact van Freeze Festival

Leeuwarden - De muziekvoorstelling Ykaro van It langstme en de Dea is op 25 september de openingsact van het Freeze Festival in stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden. Dat heeft een woordvoerder van de Popfabryk, het productiehuis voor popcultuur in Leeuwarden, gemeld.

Cultuurdonderdag, 9 september 2010

Vier klassieke boeken uitgebracht in Friese vertaling

Workum - De roman fan Walewein van Penninc en Vostaert, Striid tusken Froasken en Mûzen - een parodie op de Ilias van Homerus, Tess fan de D’Urbervilles van Thomas Hardy en Kening fan Katoaren van Jan Terlouw verschijnen volgende week in het Fries. Dat heeft een woordvoerster van uitgeverij Elikser gisteren gemeld.

Economiedonderdag, 9 september 2010

‘Boeren kunnen meer doen in gebied met Natura 2000’

Wageningen - Voor boeren is er vaak meer mogelijk om de kwaliteit van Natura 2000 gebieden te verbeteren dan aanvankelijk gedacht of door sectorvertegenwoordigers of overheidsinstanties wordt gesuggereerd. Individuele agrarische ondernemers en andere grondgebruikers in het landelijk gebied kunnen in direct overleg met elkaar vaak tot verrassende en vernieuwende oplossingen komen. Dit concluderen LEI, onderdeel van Wageningen Universiteit en CLM, in hun onderzoek Kansen en mogelijkheden van innovatie rond Natura 2000 gebieden. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van De Provinciale Milieufederaties (waaronder de Friese Milieu Federatie).

Economiedonderdag, 9 september 2010

‘Vooruitzichten Friese horeca blijven moeizaam’

Leeuwarden - De horeca in Fryslân heeft het nog steeds zwaar en verbeteringen lijken nog niet in zicht, zegt Baukje de Vries, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland regio Fryslân. Eetcafé Het Leven en café Silbermann aan de Druifstreek in Leeuwarden sloten maandag de deuren.

Economiedonderdag, 9 september 2010

EIM: regionaal beleid is positief voor de economie

Groningen - Het regionaal beleid dat Noord-Nederland in de afgelopen jaren heeft gevoerd, heeft positieve resultaten opgeleverd. Dat stelt het economisch onderzoeksbureau EIM. De achterstand die er was met de landelijke economie is ingelopen, maar nog niet weggewerkt, stelt het bureau. Dat heeft de organisatie vanochtend meegedeeld bij de presentatie van het rapport over het beleid.

Hoofdartikeldonderdag, 9 september 2010

Politie, kwaliteit...

Demissionair minister van Justitie Hirsch Ballin wil de politieopleidingen aanpakken. Van de achttien vakken waarvan de inspectie de examenopdrachten onlangs onder de loep nam, schoten er elf tekort. De opdrachten toetsten onvoldoende wat de kandidaten zouden moeten weten en kunnen. Examens over het optreden bij misdrijven en drugsdelicten en het uitvoeren van ingewikkelde verkeerscontroles laten te wensen over. Daardoor beheersen de aankomende agenten niet alle kennis en vaardigheden die ze nodig hebben.

Regiodonderdag, 9 september 2010

Dieren verdrinken vanwege te hoge wal

Echtenerbrug/Delfstrahuizen - De wal aan weerszijden van de Pier Christiaanssleat - die de Tsjukemar en de Tjonger verbindt - is zo hoog dat dieren grote moeite hebben op de kant te komen. Reeën die proberen over te steken, blijven daardoor net zo lang rondzwemmen tot ze uitgeput raken en verdrinken.

Regiodonderdag, 9 september 2010

Herkenningswijzer voor analfabeten

Leeuwarden - Laaggeletterdheid is nog steeds een verborgen probleem. Ook in veel bedrijven. Het Friesland College heeft een herkenningswijzer ontwikkeld: werkgevers kunnen via een vragenlijst zien hoe werknemers scoren op het gebied van lezen en schrijven.

Regiodonderdag, 9 september 2010

Nog één SP’er over in gemeenteraad van Sneek

Sneek - Twee van de drie fractieleden van de SP in Sneek gaan verder onder een andere vlag. Na fractievoorzitter Rinus van Driel heeft ook gemeenteraadslid Willemyn Hiemstra gisteravond besloten het lidmaatschap van de SP op te zeggen. De opgestapte voorzitter Marloes de Jong, tevens raadslid, blijft de SP wel trouw.

Regiodonderdag, 9 september 2010

Vijfduizend euro voor drie eendenkooien

Aldtsjerk - De eerste landschapsveiling van Fryslân heeft gisteravond bijna vijfduizend euro opgebracht.

Regiodonderdag, 9 september 2010

Raadhuisplein is bijna drie keer duurder

Drachten - De oppositiepartijen in Smallingerland reageren verbaasd op het nieuws dat de kosten voor het Raadhuisplein in Drachten bijna drie keer hoger uitvallen. In 2006 werd het bedrag geraamd op 2,45 miljoen euro. Nu voorziet het college dat 6,75 miljoen euro nodig is om het gebied bouwrijp te maken en te herinrichten.

Geloof & Kerkdonderdag, 9 september 2010

Recordaantal studenten studeert theologie RuG

Groningen - De theologische faculteit van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) begint het nieuwe academisch jaar met 85 nieuwe studenten. Vorig jaar meldden 72 studenten zich aan bij de bachelor- en masteropleidingen. In totaal telt de theologische faculteit nu 250 studenten, een record in de geschiedenis van de faculteit.

Geloof & Kerkdonderdag, 9 september 2010

Stop kerkopbouw, begin weer over God

Utrecht - Hij wordt er soms ,,een beetje gestoord” van - van ,,al die adviezen en woorden” over de toekomst van de kerk. Dr. Arjan Plaisier draaide er gisteren in de Domkerk in Utrecht niet omheen. ,,Ik zou zeggen: Nu praten we eens tien jaar niet meer over de kerk. Nu gaan we het weer over God hebben.”

Sportdonderdag, 9 september 2010

Volg Friesch Dagblad Sport op Twitter

Op de hoogte blijven van nieuws rond sc Heerenveen en SC Cambuur? Benieuwd hoe het Sven Kramer vergaat bij het schaatsen of Sybren Jansma in het bobsleeën? Het laatste nieuws over het turnen met Epke Zonderland of het wielrennen met Pieter Weening van Rabobank en Lieuwe Westra van Vacansoleil? Lezen over kaatsen, fierljeppen, basketbal, volleybal, ijshockey, zeilen en zwemmen?

Sportdonderdag, 9 september 2010

Duits wint Eekwerdloop Bolsward

Bolsward Gerrit Duits heeft gisteravond in Bolsward de Eekwerdloop (voorheen de 11 van Bolsward) op zijn naam geschreven. De atleet uit Sneek schudde in de eindfase Otto de Boer (Leeuwarden) en Beke Cnossen (Boazum) van zich af.

Sportdonderdag, 9 september 2010

Twaalfde seizoenszege wielrenner Jan Bos

Noordwijkerhout Jan Bos blijft winnen. De wielrenner uit Nieuwehorne greep gisteravond alweer zijn twaalfde seizoenszege. Ditmaal was hij de sterkste in de Ronde van Noordwijkerhout.

Sportdonderdag, 9 september 2010

Kaatsers eerste dag niet in actie

Valencia Het Nederlandse kaatsteam hoefde gisteren op de eerste dag van het EK, Europilota 2010, niet in actie te komen. De Belgische en de Franse kaatsers arriveerden gistermorgen, na een busreis van 26 uur, pas om tien uur in Valencia. Dat was ook het aanvangstijdstip van de eerste wedstrijd van het internationaal spel tussen beide teams. De organisatie besloot na ampel beraad om de wedstrijd in poule A, waarin ook Nederland zit, een dag op te schuiven naar vanmorgen.

Sportdonderdag, 9 september 2010

Succes amazone Van der Mei in Calgary

Calgary Nathalie van der Mei heeft gisteren al in de openingsrubriek van het CHIO van Calgary een succesje geboekt. De amazone uit Makkinga eindigde met de merrie Noble Lady als vierde. Dat leverde haar 3100 Canadese dollar op, 2350 euro.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties