Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van maandag, 9 oktober 2006.

Cultuurmaandag, 9 oktober 2006

Intrigerend en tegelijkertijd vermakelijk

Een klein berichtje in de Telegraaf bracht schrijver Bouke Oldenhof ertoe om zijn nieuwste toneelstuk voor Tryater te schrijven. Een berichtje van niets, maar kennelijk groot genoeg voor hem om inspiratie op te doen voor intermenselijke thema’s als onthechting en de teloorgang van de eenvoudige menselijke maat. Want dat zijn wel de twee pijlers die Lette ropping dragen, hoewel Oldenhof het stuk verder heeft geschraagd met kleinere actuele thema’s.

Cultuurmaandag, 9 oktober 2006

Veel koren bijeen in Joure

Het is verheugend te zien dat er nog veel koren in Fryslân zijn die wekelijks repeteren. Het resultaat van deze repetities is dan vaak te beluisteren tijdens verschillende kerkdiensten en concerten. Zaterdag waren veel koren te beluisteren in Joure. Daar werd voor de zesde keer de korendag Frisia Cantat gehouden, georganiseerd door het bestuur van de Koninklijke Christelijke Zangersbond (KCZB) afdeling Friesland. Een feestelijke ontmoetingsdag waarin ruim de tijd werd genomen om naar elkaars optreden te luisteren. In de doopsgezinde kerk, De Oerdracht en de Nederlands hervormde kerk waren steeds veel belangstellende luisteraars aanwezig.

Cultuurmaandag, 9 oktober 2006

Ruim 167.000 euro bijeengebracht met Sutelaksje

Leeuwarden - De Sutelaksje heeft tot nu toe 167.100 opgebracht. Dit bedrag is mede te danken aan de actie ‘Boek van de week’, waarbij elke week een ander boek in de schijnwerpers staat. Zo is de roman It liet fan de Ibis van Koos Tiemersma, die vorige week centraal stond, goed verkocht. Dat meldt Stichting It Fryske Boek.

Dossiermaandag, 9 oktober 2006

Apenkooi


Hoofdartikelmaandag, 9 oktober 2006

Belgische verkiezingen...

De uitslag van de Vlaamse gemeenteraadsverkiezingen is een verrassing, in meerdere opzichten. De meeste aandacht gaat uit naar de overwinning van de socialisten. De partij van burgemeester Patrick Janssen heeft, in coalitie met Spirit, zo veel stemmen getrokken dat de socialisten groter zijn geworden dan het Vlaams Belang. Voor het Vlaams Belang van Filip Dewinter is dat een schok; de stad waar het Vlaams Belang groot is geworden, heeft de voorkeur gegeven aan de traditionele partijen. Toch groeide het Vlaams Belang in sommige gedeelten van Antwerpen. De groei van de partij kwam uit op ongeveer een half procent. Het Vlaams Belang groeide ook op het platteland; ook in gemeenten waar de rijken wonen. Bijvoorbeeld in het villadorp Schoten. In deze gemeente zijn de christen-democraten van hun eerste plaats verdrongen door Filip Dewinter.

Regiomaandag, 9 oktober 2006

De spreeuw blijft meest geziene vogel

Terwispel - De spreeuw is nog altijd de meest geziene vogel in Nederland. Dat bleek zaterdag tijdens de tweejaarlijkse vogeltelling World Birdwatch van de internationale vogelbescherming BirdLife. Honderden vogelliefhebbers deden mee.

Regiomaandag, 9 oktober 2006

Een slaappartijtje op een vreemd adres

Drachten - Soms is het wel fijn als je kind-met-een-handicap een weekendje de deur uit is. Meer tijd voor de andere kinderen; meer tijd voor elkaar. Maar waar is een kind met een beperking op z’n plek? Stichting Sprank opende zaterdag het eerste logeerhuis van Fryslân.

Regiomaandag, 9 oktober 2006

Liet voor veel bands Fries uitstapje

Leeuwarden - ,,Ik haw it skreaun mei it Frysk wurdboek derby”, bekende Roelof Kamminga van de Leeuwarder band The Secret na het spelen van het nummer Nim my mei op het Friese songfestival Liet. The Secret was zaterdagavond op het podium van de Harmonie niet de enige band die uit opportunisme de overstap van Engels naar Fries maakte. Ook de bands Rűs en Safier deden dat, met wisselend succes. Voor The Secret pakte het in elk geval goed uit, want die band bleek uiteindelijk de meeste punten te hebben gekregen van de acht jury’s uit de verschillende hoeken van Fryslân.

Regiomaandag, 9 oktober 2006

Jeugd handelt in drugs

Franeker - De politie heeft het afgelopen weekeinde tien jongeren aangehouden voor het bezit van wapens en drugs. In Franeker werden zaterdag acht jongeren opgepakt op verdenking van drugshandel. In Dokkum betrapte de politie een jongeman uit Ee op bezit van speed en in Buitenpost werd een 17-jarige met een wapenstok opgepakt.

Geloof & Kerkmaandag, 9 oktober 2006

Publieksdag NWO over religiositeit in Amsterdam

Amsterdam - Lange tijd werd de secularisatie in Nederland beschreven in kwantitatieve termen: de godsdienst wordt minder. De theorie hierachter was dat als een samenleving minder wordt, de godsdienst achteruit gaat. Maar het blijkt dat wat er geloofd wordt, niet minder wordt. De godsdienst wordt kwalitatief anders. Godsdienst verandert van aard. Wel ontkerstent Nederland radicaal.

Sportmaandag, 9 oktober 2006

Paniekerig Aris geeft wedstrijd uit handen

Leeuwarden - Woon!Aris is dit seizoen een team met veel mogelijkheden. Een creatieve en snel spelende formatie die in vorm voor elke tegenstander een lastige klant is. Dat liet de ploeg in de openingswedstrijd zien zaterdag tegen basketbalgrootmacht Capitals. De Groningers beschikken echter over aanzienlijk meer ervaring. Dat en een overwicht in fysieke kracht waren in het vernieuwde Kalverdijkje te veel voor de Friese Amerikanen.

Sportmaandag, 9 oktober 2006

Wesseling morgen op gesprek, Kros is nieuwe doelman

Leeuwarden - Cambuur-trainer Roy Wesseling heeft morgen een gesprek met de clubleiding, waaronder de Raad van Commissarissen, over de toekomst. De coach wordt vergezeld door zijn zaakwaarnemer. Vrijdag zei algemeen directeur Alex Pama tegen de pers - en niet eerst tegen de coach - na de winst op Fortuna Sittard dat hij ,,voorlopig” het vertrouwen kreeg.

Sportmaandag, 9 oktober 2006

Import-Fries verrast op ijs

Utrecht - Hij moest alleen de geroutineerde Peter Baars voor laten, maar Alain Gloor uit Grou verraste zaterdagavond in Utrecht wel het complete peloton marathonschaatsers. Alain Gloor? Inderdaad, de 24-jarige import-Fries uit Zwitserland leerde vorig jaar echt schaatsen, won toen prompt de competitie van B-rijders en drong in één jaar door naar de top.

Sportmaandag, 9 oktober 2006

Fierljeppers en survival gaan prima samen

Leeuwarden – De zomer is voorbij, fierljeppers zijn in winterslaap. Niet dus. Want voor sommige van hen is het niet te doen om stil te zitten. Enkelen voetballen, anderen kiezen voor iets heel anders (of zelfs beide). Zoals Hannes Scherjon, Bart Helmholt en Rein van der Wal. Want die waren gisteren deelnemer tijdens de Bikkel Survival Run in Leeuwarden. Even geen negentien-meternoteringen, polsstokken of zandbedden, maar apenhang, boomstam sjouwen, in touwen hangen en wat al niet meer.

Sportmaandag, 9 oktober 2006

Yousef wéér snelste in halve marathon

Drachten - De halve marathon van Drachten werd de dupe van een overvolle wedstrijdkalender. De 213 deelnemers viel Impala niet eens tegen, maar de kwaliteit ontbrak. Saher Yousef en Yvonne Kassenberg wonnen zaterdag dan ook met grote voorsprong.

Sportmaandag, 9 oktober 2006

Flyers komt tekort tegen Amsterdam

Amsterdam - De ijshockeyers van Vadeko Flyers kwamen zaterdag bij de seizoensopening net tekort om Amstel Tijgers thuis van de winst af te houden.Beide ploegen konden in de reguliere speeltijd van de ontmoeting om de Challenge Cup geen beslissing forceren. Na penaltyshots moest Flyers een meerdere erkennen in de thuisspelers.

Sportmaandag, 9 oktober 2006

Umberto Newport domineert sprintbokaal

Wolvega - ,,Hij is eigenlijk geen sprinter. In de finale zien we het wel, dan zal hij het opnieuw van het laatste stuk moeten hebben.’’ Trainer en rijder Jeroen Engwerda rekende zich na de winst met Umberto Newport op de drafbaan van Wolvega zaterdag in de serie nog niet rijk. Toch won hij ook de in een toptijd gelopen finale van de Nakoersen Sprint Bokaal. Hij klopte op de streep de weggelopen Duitser Infineon.

Sportmaandag, 9 oktober 2006

Eindzege De Jong in titelstrijd speedway

Blijham - Jannick de Jong heeft gisteren in Blijham met een subliem optreden de nationale titel in het speedwayracen veilig gesteld. De coureur uit Gorredijk was oppermachtig in de Groningse plaats en werd de terechte winnaar van de wedstrijd. Door de overwinning troefde hij concurrent en provinciegenoot Henk Bos (Nieuwehorne) af in de spannende strijd om het Nederlandse kampioenschap.

Sportmaandag, 9 oktober 2006

Harkemase Boys laat zege liggen

Harkema - Na het teleurstellende gelijkspel van een week geleden bij Berkum heeft Harkemase Boys zaterdag voor eigen publiek revanche genomen. De formatie van trainer Pieter Bijl speelde een dijk van een wedstrijd en liet koploper Excelsior’31 alle hoeken van het veld zien. Maar de beloning bleef uit, want Harkemase Boys liet de winst liggen.

Sportmaandag, 9 oktober 2006

‘Mei stokken slaan sjit net op’

Drachtstercompagnie – Je zou gezien de sportieve dip van het eerste elftal weinig lachende gezichten verwachten bij TFS (Troch Freonskip Sterk) uit de Drachtstercompagnie, maar niets is minder waar. De ploeg bivakkeert al jaren in de onderste regionen van het amateurvoetbal, maar bij de derby tegen koploper Boornbergum’80 is vrolijkheid troef. Dat geldt met name voor de spontane 59-jarige secretaris Marinus Nijboer, die ontspannen tegen een reclamebord leunt.

Weermaandag, 9 oktober 2006

Wat neerslag

We hebben vanmiddag en vannacht te maken met wat neerslag. Het zijn geen grote hoeveelheden. Morgen wordt het warmer met maxima rond 18 ŕ 19 graden, bij een zwakke tot matige wind uit het zuidoosten. In de


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties