Oecumenisch drietal hielp tientallen kinderen

Tientallen van de Joodse kinderen die vanuit de crèche tegenover de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam naar Fryslân werden gesmokkeld, kwamen in en rond Sneek terecht. De coördinatie daar was in handen van de kapelaan, de doopsgezinde dominee en de hervormde hulppredikant. Doktersvrouw Tal Gerritsma en een verzetsman ‘Firma’ speelden ook een hoofdrol.

Dordrecht - Betty Troost-Rodrigues (78) overleefde de oorlog als Joods onderduikkindje in Sneek. Ze toont de kleertjes die ze droeg toen ze Amsterdam werd uitgesmokkeld (Foto Marnix Schmidt)

Dordrecht - Betty Troost-Rodrigues (78) overleefde de oorlog als Joods onderduikkindje in Sneek. Ze toont de kleertjes die ze droeg toen ze Amsterdam werd uitgesmokkeld (Foto Marnix Schmidt) Foto: Marnix Schmidt

Hoe ik precies in Fryslân terecht ben gekomen heb ik nooit kunnen achterhalen. Ik was nog geen twee jaar toen ik eind 1942, begin 1943 uit de crèche werd gesmokkeld.” Bertie Rodrigues (78) uit Dordrecht overleefde de oorlog in het gezin van fietsenmaker Rijpkema aan de Oppenhuizerweg. De kans is groot dat ze na de boottocht naar Lemmer eerst terechtkwam bij predikant Willem Mesdag van de doopsgezinde gemeente en zijn vrouw Sjoukje.

Nieuws

menu