Sjoerd Wiersma: vol moed en vertrouwen

Veel Joodse onderduikers danken hun leven mede aan de inzet van verzetsman Sjoerd Wiersma uit Joure. Hij speelde een belangrijke rol in het onderbrengen van Joodse kinderen uit de crèche tegenover de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam.

Als baby werd Jopie Yntema (haar Joodse naam was Judith Hangjas) in 1943 onder een rok of in een rugzak uit de crèche tegenover de Hollandsche Schouwburg gesmokkeld.

Als baby werd Jopie Yntema (haar Joodse naam was Judith Hangjas) in 1943 onder een rok of in een rugzak uit de crèche tegenover de Hollandsche Schouwburg gesmokkeld. Foto: Rens Hooyenga

Als Joods baby’tje lag Jetty Leffring (nu 77 jaar, foto links) in de wieg boven op de papieren van de omvangrijke, geheime administratie van haar pleegvader en verzetsheld Sjoerd Wiersma (1899-1971). Toen de Duitsers in 1944 binnenvielen in de wasserij van Wiersma en het huis doorzochten, stonden de bezetters minder dan een meter van haar wieg af. Het onwaarschijnlijke gebeurde: het Joodse meisje én de papieren die het lot van honderden Joden en verzetsstrijders zouden bezegelen, bleven onontdekt.

Nieuws

menu