In het vierluik 'Onze man bij de taliban' zie je dat er zeker nog veerkracht is in Afghanistan ondanks de taliban

Onze man in Teheran werd noodgedwongen Onze man bij de taliban. Thomas Erdbrink (46), wiens vergunning om verslag te doen van Iran enkele jaren geleden werd ingetrokken, verlegde zijn werkterrein naar Afghanistan dat vorig jaar weer in handen viel van de taliban. In het VPRO-vierluik schetst hij een beeld van leven in deze nieuwe ’islamitische heilstaat’. „Gewelddadige mensen maken gewelddadige wetten.”

Thoman Erdbrink maakte een documentaire in Afghanistan

Thoman Erdbrink maakte een documentaire in Afghanistan Beeld: VPRO

Hij leidde een bestaan als huisman in Iran en zag tijdens het stofzuigen en wasjes draaien op het nieuws hoe buurland Afghanistan in chaos belandde. Journalisten vertrokken uit Kabul, Erdbrink besloot er juist naartoe te gaan. „Ik wist dat in Iran veel mensen zich tijdens het eerste jaar van de islamitische revolutie nog durfden uit te spreken. Later werd het regime steeds onverdraagzamer. Nu kregen ook in Afghanistan mensen die met de Koran in de hand het land willen regeren het voor het zeggen. Terwijl de bevolking twintig jaar was verteld dat ze bij het westen zouden horen. ’Ga karate leren in plaats van kinderen maken. Word in plaats van imam journalist.’ Toen het doek opeens viel, vermoedde ik dat burgers zich nu nog openlijk zouden uiten, de taliban was wat zoekende. Het was een soort interbellum. En dat hebben we, zeg ik trots, als enige documentaireteam ter wereld kunnen filmen.”

In 2015 maakte je Onze man in Teheran dat zelfs in de VS werd uitgezonden. Welke reeks was minder complex voor jou als maker?

Nieuws

menu