Dit artikel is vandaag gratis

Hoe bespaar je geld in en rondom je huis in deze dure tijden? Hier zijn vijf tips

Foto: Shutterstock

Alles wordt duurder. Maar gelukkig valt er in en om huis ook geld te besparen. Vijf geldtips om deze dure tijd door te komen.

Tip 1: Vergelijk verzekeringen

Wie al langer dan een jaar niet naar zijn verzekeringen heeft gekeken, betaalt mogelijk te veel. Kopers van een nieuwe auto kiezen bijvoorbeeld vaak voor een allrisk verzekering. Maar als het voertuig ouder wordt, volstaat een minder dure autopolis.

Ook bij zorgverzekeringen geldt dat het loont om premies en voorwaarden te vergelijken. Volgend jaar gaat er een streep door de collectiviteitskorting. Mensen die er nu nog van profiteren, doen er verstandig aan eind dit jaar extra goed naar hun zorgpremie voor 2023 te kijken.


Tip 2: Verkoop spullen

In menig woning liggen gebruikte kleding, speelgoed, elektronica en boeken. Probeer die te verkopen op online marktplaatsen. Vaak zijn anderen bereid ervoor te betalen. Dat kan een leuk extraatje opleveren. En het resulteert tevens in een opgeruimd huis.

Tip 3: Besteed cadeaubonnen

In Nederlandse huizen liggen ook voor miljoenen euro’s aan cadeaukaarten te verstoffen. Zoek de kaarten op en geef ze uit in (internet)winkels. Datzelfde geldt voor spaarpunten bij bijvoorbeeld koffie of thee. Lever ze in voor geschenken of korting op de boodschappen. Ben je trouwens in een winkel en is een aanbieding uitverkocht? Als het niet om een op=op aanbieding gaat, vraag dan om een bon waarmee de aanbieding voor jou langer geldig blijft. Er zijn ook winkels die de actie verlengen door je klantenkaart te scannen.

Tip 4: Wees zuinig met energie

De energienota dreigt komende winter voor iedereen een forse kostenpost te worden. Het dichten van kieren en gaten in huis kan de rekening iets minder hoog laten uitvallen. Het aanbrengen van tochtstrippen bij deuren verdient zich al snel terug in de vorm van een lager gasverbruik. Zuinig zijn met energie kan ook door ’stroomslurpers’ als wasdrogers niet onnodig te laten draaien.

Tip 5: Ga de deur uit

Een huis warm stoken met gas dreigt op een koude dag gemiddeld circa €20 te gaan kosten. Geld besparen kan door tijd bij familie of vrienden door te brengen en de verwarming thuis laag te houden. Een bibliotheek of sportkantine kan eveneens een fijne plek zijn om voordelig de warmte op te zoeken.

Veel gezinnen kiezen er ook al voor om vaker bij hun sportclub te gaan douchen. Omdat een douchebeurt 0,50 euro tot 1,50 euro kost, kan dat veel geld schelen.

Nieuws

menu