De smaak van thuis: voor de Deense Lone Aarup Poulsen is dat roggebrood. En øllebrød is het allerlekkerste Deense gerecht met roggebrood | Recept

Øllebrød: pap van bier en rogge. Foto: Lone Aarup Poulsen
‘Zeg me wat je eet en ik zal je zeggen wie je bent’, zei ooit de Franse gastronoom Anton Brillat-Savarin. Met één kijkje in mijn keuken zou meneer gelijk raden dat ik Deens ben. Er ligt namelijk altijd roggebrood in de broodtrommel.
Van de week nam ik een taxi. De chauffeur had de stoel iets naar achteren gedaan, zijn linkerarm rustte op het portier en hij reed kalm en zelfverzekerd door de stad. Ik zat naast hem. In Amsterdam reageren de taxichauffeurs verbaasd als ik voorin ga zitten, maar ze vinden het stiekem leuk. Vooral de chauffeurs uit Marokko en Turkije. In hun geboorteland zit je ook altijd voorin en maak je gezellig een praatje.