Dit artikel is vandaag gratis

Dit zijn de elf mooiste tekeningen die kinderen (en hun ouders) naar het Friesch Dagblad stuurden voor de kersttekeningenwedstrijd

Tientallen tekeningen kwamen binnen bij de redactie van het Friesch Dagblad.

De brievenbus en mailbak van het Friesch Dagblad zijn de afgelopen twee weken overspoeld met vrolijke kersttekeningen voor de jaarlijkse kersttekeningenwedstrijd. De opdracht was om iets te tekenen in het thema ‘welbehagen’. Kinderen vulden dat heel creatief in, met hartjes, de geboorte van Jezus Christus en vooral met samenzijn.

Nieuw is dat we dit keer naast basisscholen ook grootouders en ouders opriepen om kerstkunst van hun (klein)kinderen in te sturen. Dat was niet aan dovemansoren gericht. De meeste tekeningen die we binnenkregen, kwam van trotse familie. En niet onterecht. Veel van de tekeningen die hier een eervolle vermelding krijgen, komen van ouders en grootouders.

De prijswinnaars in drie leeftijdscategorieën zijn echter gevallen bij de inzendingen van scholen. Dikke enveloppen mochten we van sommige scholen ontvangen en leerkrachten gaven de kinderen veel vrijheid om ‘welbehagen’ op eigen wijze in te vullen.

Leeftijd 4 tot en met 6 jaar

De eerste prijs bij de jongste kinderen gaat naar de zesjarige Pelle die naar de Albertine Agnesschool (Ambion) in Oranjewoud gaat. Juf Mariette Stael zorgde voor een bijzonder kleurrijk uitgangspunt door op een achtergrond van waterverf kinderen met donkere verf dingen te laten tekenen die hen doen denken aan ‘welbehagen’. Pelle dacht vooral aan hartjes, maar ook aan cadeautjes, een kerstboom en glitters.

Ettje Tigchelaar stuurde een mooie tekening in van de zesjarige Foke die met stift, potlood en pen een echt, maar voor zijn leeftijd ook een gedetailleerd, kersttafereel heeft gemaakt. De laatste eervolle vermelding in de jongste groep gaat naar Thys die met zijn vier jaar de allerjongste deelnemer aan de wedstrijd is. Het leuke is dat hij meedeed via zijn bso De Slotschool, onderdeel van IKC De Slotschool, in Sint Annaparochie (CBO Noardwest Fryslân). Thys gaf zijn tekening de toepasselijke naam ‘fun’ en toen we de tekening zagen, konden we daar wel iets bij voorstellen.

Leeftijd 7 tot en met 10 jaar

De winnaar in de middenbouw is geworden Marit (8 jaar) met haar prachtige en gedetailleerde tekening van baby Jezus. Marit gaat naar school naar PCBO By de Boarne in Boornbergum (PCBO Smallingerland). We werden heel erg vrolijk van haar tekening, compleet met de dieren in de stal. Froukje Jongsma, leerkracht van groep 5/6 stuurde de tekeningen in.

Er zijn nog drie tekeningen die we graag een eervolle vermelding willen geven in deze categorie. Allereerst is dat de tekening van de tienjarige Annarixt die is ingestuurd door Margriet Weststeijn-Stienstra. Het is een tekening met een verhaal. Annarixt is deze kerstvakantie, samen met haar familie, namelijk in Nieuw-Zeeland waar haar oom woont. Dat betekent een Kerst met temperaturen van rond de twintig graden en een ijsje in de hand. Als dat geen behaaglijk gevoel oproept?

De andere eervolle vermelding is voor alle kinderen van groep 4 van IKC Prins Maurits in Leeuwarden. Juf Petra kwam bij ‘welbehagen’ uit bij een kaars. ‘De kaars laat ons denken aan anderen. Mensen die je een warm hart toedraagt. De kaars geeft ons een gevoel van welbehagen.’

Tot slot plaatsen we graag nog de tekening van de tienjarige Linde van PCBO By de Boarne. Haar kerstbal vertelt een heel kerstverhaal.

Leeftijd 11 en 12 jaar

De meeste tekeningen zijn gemaakt door de oudste kinderen. Het was dan ook lastig kiezen, maar de winnaar komt ook hier uit Boornbergum, namelijk de elfjarige Alianne die naar PCBO By de Boarne gaat. Haar tekening zit zo vol met details zoals vogels in de lucht, de kerstman in zijn slee met rendieren en cadeautjes in de schoorsteen.

Omdat er zoveel tekeningen zijn in deze leeftijdsgroep, hebben we in deze categorie liefst drie eervolle vermeldingen. De eerste is voor de elfjarige Younes die naar IKC Prins Maurits in Leeuwarden gaat. Hij maakte een mooi winters plaatje met twee sneeuwmannen die ‘samen sterk’ zijn.

Joukje van Abbema stuurde een heel mooie tekening in gemaakt door de elfjarige Sybrich met een duidelijke boodschap: ‘Kerst vier je samen!’.

De laatste tekening die we niet onvermeld willen laten is van de twaalfjarige Ilse van SLS de Tijstream uit Holwerd. Juf Tine Rienks van groep 8 liet de kinderen ook helemaal vrij. Ilse maakte drie poppetjes die de wereld samen dragen.

Alle drie de prijswinnaars krijgen een kinderboekenpakket, samengesteld door Boekhandel van der Velde. Gefeliciteerd voor alle prijswinnaars en iedereen hartelijk dank voor de mooie inzendingen. Hopelijk tot volgend jaar!

Nieuws

menu