De documentaire What’s left? onderzoekt de teloorgang van de PvdA. ‘Daders’ Wouter Bos, Diederik Samsom en Job Cohen worden op de grill gelegd

Negen zetels haalde de Partij van de Arbeid bij de verkiezingen in 2021 en dat was even slikken voor schrijver en columnist Johan Fretz, die uit een PvdA-nest komt. Hoe kon het zover komen met zíjn partij? In zijn documentaire What’s left? die hij maakte met regisseur Juul Op den Kamp onderzoekt hij de teloorgang van zijn partij en legt hij ‘daders’ – Wouter Bos, Diederik Samsom en Job Cohen – op de grill.

Juul Op den Kamp en Johan Fretz maakten een documentaire over de PvdA.

Juul Op den Kamp en Johan Fretz maakten een documentaire over de PvdA. Foto: Wesley Verhoeve

Aan een gebrek aan linkse thema’s kan het verlies van zetels niet liggen, zo zien we aan het begin van de film. Het aantal daklozen is verdubbeld, de grootste wooncrisis sinds de Tweede Wereldoorlog, maatschappelijke boosheid over de ggz en de ouderenzorg die zijn ’uitgekleed’ en een leenstelsel dat een hele generatie diep in de schulden heeft gestort, zo somt Fretz op. „Het is in linkse kringen populair om te zeggen: links heeft het verkloot”, zegt hij daags voor de première van zijn film, waar tout links Nederland bij aanwezig zal zijn. „Maar hóé heeft links het dan precies verkloot?”

Nieuws

menu