Dit artikel is vandaag gratis

Ga eropuit tijdens de herfstvakantie! 16 tips voor leuke uitjes in het Noorden

Foto: ANP

Het is bijna herfstvakantie. Ook in het Noorden zijn er talloze activiteiten die je, met of zonder kinderen, kunt ondernemen in de drie Noordelijke provincies. Bezoek een markt, neem deel aan kinderactiviteiten of geniet van muziek. We hebben een aantal uitjes voor je uitgezocht.

Groene Markt in festivalsfeer in het Rijsterbos

De Gaasterlandse Natuurweek wordt zondag om 11.00 uur afgetrapt met de Groene Markt in het Rijsterbos in Rijs. Een markt in festivalsfeer waar je naar hartenlust duurzaam en fair-trade kunt shoppen bij zo’n 80 standhouders.

Voor de kinderen is er volop vertier in het kinderdorp. Glibberen over het Oerrr blote voetenpad, klimmen, knutselen of schommelen tot je tenen de takken raken in de Big Swing en nog veel meer. Het hele programma is te vinden op gaasterlandsenatuurweek.nl.

Antiek en curiosa veiling

Zaterdag krijg je de kans om een uniek stuk antiek of curiosa te bemachtigen. Vanaf een boerenwagen bij Museumboerderij De Karstenhoeve in Ruinerwold worden meer dan 300 kavels geveild met de meest uiteenlopende voorwerpen. Meubels, gebruiksvoorwerpen, zilver, bijbels (waaronder een statenbijbel) schilderijen (veel van Meppeler Schilders), maar ook een gouden oorijzer.

Bezichtiging van de goederen is vrijdag van 18.00 uur tot 20.00 uur en zaterdagochtend van 10.00 uur tot 12.30 uur. De veiling start zaterdag om 13.00 uur.

Geniet van jazzmuziek in middeleeuwse kerkjes

Tijdens de ZomerJazzFietsTour, elke laatste zaterdag van augustus, genieten vele honderden fietsers van verrassende jazz concerten in middeleeuwse kerkjes en boerenschuren in het mooie Groningse Reitdiepdal. Vanaf 16 oktober is er nu ook een muzikale fietsroute die het hele jaar door op eigen gelegenheid kan worden gefietst: RondjeJazz. Niet in grote groepen, maar samen of alleen, zonder te moeten haasten om op tijd te zijn voor een concert.

RondjeJazz leidt langs zeven middeleeuwse kerkjes, muziekpodia van de ZomerJazzFietsTour. Bij de ingang van elke locatie staat een houten paal met een QR-code. Met je smartphone biedt deze code toegang tot meerdere unieke concertopnamens uit het ZJFT-archief. Met een koptelefoon op kan je de muziek in alle rust beluisteren en genieten van de omgeving. Er is geen vast startpunt of richting. Je kunt de route op elke locatie starten en in beide richtingen rondfietsen. De totale afstand van Rondje Jazz is ongeveer 32 km.

Sprookjes en knutselen in Themapark De Spitkeet

In de herfstvakantie van dinsdag 18 tot en met donderdag 20 oktober worden er bij Themapark De Spitkeet in Harkema weer leuke activiteiten georganiseerd voor kinderen. Uiteraard zijn ouders en grootouders hierbij ook van harte welkom.

Je kunt op ontdekkingstocht over het park langs de huisjes. In de huisjes worden sprookjes en andere leuke verhalen verteld. Daarnaast kun je meedoen aan een puzzeltocht of deelnemen aan knutselactiviteiten. De activiteiten vinden plaats tussen 12.00 en 16.00 uur. Entree voor kinderen en donateurs is gratis; deelname aan de activiteiten (puzzeltocht en knutselen) kost 2 euro. Voor drie activiteiten betaal je 5 euro. Volwassenen betalen de normale entreeprijs.

Spannende kinderkasteelrondleidingen in het enige kasteel van Drenthe!

Ontdek de geheimen van het Kasteel in Coevorden! Het Stedelijk Museum Coevorden neemt kinderen mee op een spannende ontdekkingstocht. Onder begeleiding van een enthousiaste museumgids krijgen de kinderen een interactieve rondleiding die tot de verbeelding spreekt. Je leert over het leven in het kasteel, een omgeving voor ridders en hofdames.

De kinderen lopen mee van de kelders naar de hoge zolder en krijgen daar een aantal verhalen te horen over de geschiedenis van dit indrukwekkende gebouw. Er staan rondleidingen gepland op 16, 19, 23 en 30 oktober om 13.00 en 14.30 uur. Meld je aan via info@museumcoevorden.nl.

Kastanjes poffen en de herfst beleven in de bossen bij Sellingen

Samen met de boswachter struin je woensdagmiddag 19 oktober het bos af op zoek naar kastanjes en andere herfstvruchten zoals eikels en paddenstoelen. Ook sta je stil bij de verschillende herfstkleuren.

Als opdracht probeer je de verschillende bladeren en vruchten/zaden op naam te brengen. Niets is leuker dan de verzamelde kastanjes te poffen bij een kampvuur. En ondertussen leer je veel over de natuur in je eigen omgeving. Leuk voor het hele gezin! Aanmelden via Staatsbosbeheer.

Proef de Kunst in Terherne

Proef de Kunst vindt op 22 en 23 oktober voor de negende keer plaats in het sfeervolle Friese dorp Terherne, dat voor twee dagen per jaar verandert van watersportdorp in een kleurrijk kunstdorp. Op meer dan dertig verrassende en ongebruikelijke locaties kun je genieten van exposities en maak je met ruim 60 kunstenaars. Met het programmaboekje in de hand ga je op pad en ontdek je de leukste plekjes in Terherne, plekken waar je anders nooit komt.

Alle locaties bevinden zich in en nét buiten het dorp en kunnen (te voet) in willekeurige volgorde bezocht worden. Wil je alles op een dag zien dan is het wel flink doorlopen. Uniek is het vervoer met watertaxi’s. Je kunt gratis opstappen en meevaren naar een volgende locatie. Het kleurige programmaboekje is tijdens het weekend overal in Terherne verkrijgbaar. Hierin staat alles wat je wilt weten over Proef de Kunst 2022; naast informatie over de deelnemend kunstenaars, de proeverij en de watertaxi’s valt bijvoorbeeld iets te lezen over de voorstellingen die te zien zijn.

Opa- en Omadagen: met speciaal paspoort op expeditie

Meer weten over de Ark van Noach? Nieuwsgierig naar de schatten van de berg de Ararat? Neem je opa en oma mee naar Assen en ga samen op expeditie. Vaders, moeders, ooms, tantes en buren zijn ook welkom!

Tijdens de Opa- en Omadagen ontdek je samen hoe belangrijk je eigen identiteit, je persoonlijkheid is. De expeditie start in het Drents Museum in Assen. Hier krijg je je eigen speciale paspoort met opdrachten. Je begint met een wandeling door de tentoonstelling ‘In de ban van de Ararat’. Via de heilige berg de Ararat vervolg je je reis naar het liedjeslokaal met Armeense en Nederlandse muziek van het ICO Partner in Kunst & Cultuur. Vanaf de Ark van Noach op de Brink gaat jullie reis verder naar het Drents Archief waar je je eigen zegel maakt. Het Drentse Landschap organiseert ontdekopdrachten over bekende én onbekende dieren in Drenthe en in het button atelier in de oude Kloostergang maak je een eigen button, een unieke badge. Speld je hem meteen op?

Het programma vindt plaats op dinsdag 18, woensdag 19 en donderdag 20 oktober om 10.00, 11.30, 13.00 en 14.30 uur en is geschikt voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar, maar oudere broers en zussen mogen natuurlijk ook meedoen. Tickets zijn alléén online verkrijgbaar via de website van het Drents Museum.

Theatervoorstelling in het Gronings

Staait n Bisschop veur Stad is een muzikale theatervoorstelling in het Gronings met grote verhalen van bekende en onbekende mensen tijdens het beleg van Groningen door Bommen Berend. Een luchtige en muzikale voorstelling vol liefde, intriges, spanning en humor in een historisch decor.

Terwijl Helpman wordt platgebrand, het Westerkwartier wordt geplunderd en bij Oosterhoogebrug en Aduarderzijl wordt gevochten, gaat het leven in Stad zo goed en zo kwaad als het kan door. De ‘gewone mensen’ van Stad en Ommeland krijgen in Staait n Bisschop veur Stad eindelijk een stem.

Beleef deze nieuwe theaterproductie van WAARK tot en met mei 2023 in verschillende theaters en dorpshuizen. In de herfstvakantie te zien op 14, 15, 16 en 21 oktober. Een volledige speellijst is te vinden op de website van Waark.

Kom een griezelpompoen maken!

Het is bijna Halloween, dus hoog tijd voor een griezelige pompoen rondom huis! In het bezoekerscentrum van It Fryske Gea gelegen aan de rand van Nationaal Park De Alde Feanen kun je dinsdag 18 oktober om 11.00 uur en 14.00 uur je eigen griezelpompoen maken.

De natuurgids geeft eerst een korte introductie, waarna iedereen direct fanatiek aan de slag kan. Voordat je de pompoen kunt uithollen moet je eerst de bovenkant eraf halen. Hiervoor zijn spierballen nodig, want de pompoenen zijn vrij stevig. Zodra het petje er af is kun je helemaal los gaan. Alle pitjes en glibberige sliertjes moeten er uit. Met een lepel of met blote handen, de natuurgids maakt het niks uit. Zodra de pompoen een echt leeghoofd is, kun je er een figuurtje uit snijden. je bepaalt zelf hoe hij er uit komt te zien!

Een ouder of begeleider dient aanwezig te zijn. Meld je uiterlijk een dag van te voren aan (tot 15.00 uur) via 0511-539618.

Spannende verhalen bij het Gevangenismuseum

Oktober is de Maand van de Geschiedenis en Oktober Kindermaand. Het Gevangenismuseum organiseert het Lopend vuurtje ; een avond vol met spannende verhalen met als thema Wat een ramp speciaal voor kinderen (6 t/m 12 jaar) en hun begeleiders.

Kom zaterdagavond 22 oktober luisteren naar deze verhalen bij het Gevangenismuseum in Veenhuizen. Je brengt deze avond een bezoek aan de Elektriciteitscentrale, de oude gevangenis De Rode Pannen en de Boevenbus.

Kom alles te weten over boekdrukkunst

In samenwerking met Mien Westerkwartier houdt MuseumDrukkerij in Grootegast zaterdag 22 oktober een Boek-Druk-Beurs. Op de beurs zijn nieuwe - en tweedehands boeken te koop en worden er demonstraties gegeven van onder andere boekbinden, druktechnieken en papierscheppen.

Erwin Blok bijvoorbeeld - ook wel King of Gestetner genoemd - geeft een demonstratie van zijn bijzondere stencilmachines. Ook kun je zelf aan de slag tijdens verschillende workshops. Mien Westerkwartier presenteert op deze dag hun nieuwe boek Op Struun .

De Boek-Druk-Beurs wordt opgeluisterd met optredens van schrijvers, dichters, vertellers en muzikanten. Met je entreeticket voor de MuseumDrukkerij heb je deze dag ook toegang tot de andere twee musea op het Museumplein: Het Victory-museum en het LEGiO-museum.

De volledige agenda is te vinden op dvhn.nl/uitagenda , lc.nl/uitagenda en frieschdagblad.nl/uitagenda.

Nieuws

menu