Dit artikel is vandaag gratis

Smashed potatoes, pesto eggs, oven roasted green beans: je vindt op TikTok ook recepten voor echt goéd eten | Weekendrecept

Smashed potatoes. Foto: Wideke Brink

Een aanzienlijk deel van de content van Tiktok gaat inmiddels over eten. Van filmpjes van etende mensen waarbij – raar maar waar - zachte eetgeluiden het doel zijn, tot de meest bizarre objecten die bij doorsnijden taart blijken te zijn. Maar TikTok biedt ook verfrissend eenvoudige, praktische recepten voor echt goéd eten; in een paar stappen te maken, met ingrediënten die je vaak in huis hebt.

Geplette aardappelen

Anders dan op Instagram is er op TikTok gelukkig weinig te merken van obsessies met een ideaal gewicht. Zoals bij deze grote hit, smashed potatoes : bezuinig niet op boter en olijfolie en geniet.

Boen een handvol aardappelen van ongeveer dezelfde grootte schoon, kook ze in de schil gaar. Giet af en laat even droogstomen. Snijd de aardappelen kruislings in en plet ze met een glas of stamper op een ingevette bakplaat. Laat een paar minuten uitwasemen, bestrooi met zout en peper, giet er een scheut olijfolie en gesmolten boter over en bak in de oven op 200 graden.

De tijd hangt af van hoe groot de aardappelen zijn, reken op ongeveer 30 minuten. Voor extra smaak kun je knoflookpoeder toevoegen (geen verse knoflook, dat verbrandt!) of er richting het eind van de baktijd nog wat (Parmezaanse) kaas over strooien.

Eitje in pesto

Viral als maar kan zijn pesto eggs ; het originele recept is op het moment schrijven anderhalf miljoen keer bekeken en daarnaast tientallen keren nagemaakt. Eigenlijk is recept een te groot woord, want het gaat er om een eitje te bakken in een flinke lepel pesto, in plaats van in olie of boter. Dat smaakt heerlijk hartig, en het is een goede manier om dat aangebroken potje pesto leeg te maken.

In TikTokvideo’s belandt het ei vaak op een geroosterde boterham met avocado, helaas niet zo duurzaam. Het smaakt ook heerlijk met een laagje roomkaas of verse geitenkaas. Bestrooi het gebakken ei met zout en peper of chilivlokken.

Geroosterde sperziebonen

Dit recept is niet een van de bekendste van TikTok, eerder een verborgen pareltje: oven roasted green beans . Wat het recept erg charmant maakt, is dat het prima werkt met (goede kwaliteit) diepvriessperziebonen. Nu groenten duur zijn, is dat een betaalbaar en relatief duurzaam alternatief. Schud de sperziebonen uit over een bakplaat en besprenkel ze met een flinke scheut olijfolie.

Bestrooi met peper, flink zout en wat knoflookpoeder. Hussel door elkaar zodat de bonen met een laagje olie zijn bedekt. Bak de bevroren bonen ongeveer 15 minuten in de oven op 215 graden. Roer om, bestrooi met wat Parmezaanse kaas, en laat daarna nog zo’n tien minuten bakken. Haal uit de oven als ze gaar, licht gerimpeld, knapperig en goudgevlekt zijn.

Nieuws

menu