Hoe kan een pizza gezond zijn? De nieuwe Nutri-Score matcht moeilijk met de Schijf van Vijf

Je ziet ’m overal. Op de pizza, de kwark, op koekjes en bruine bonen. Nutri-Score, een logo op de verpakking met kleurtjes en letters. Stel, je staat voor het diepvriesvak voor een pizza, dan kun je met Nutri-Score in één oogopslag zien welke pizza’s gezonder zijn dan andere. Hé, een groene A voor de broccoli-champignonpizza van Dr. Oetkers The Good Baker! En een ontmoedigende oranje D voor een ongezondere salamipizza.

Alle Nederlandse kazen krijgen een oranje D als Nutri-Score, maar 30+-kaas staat wél in de Schijf van Vijf.

Alle Nederlandse kazen krijgen een oranje D als Nutri-Score, maar 30+-kaas staat wél in de Schijf van Vijf. Foto: ANP

Levensmiddelenfabrikanten gebruiken het door wetenschappers ontworpen logo al volop. Maar officieel moet het nog worden ingevoerd, heeft de overheid afgesproken met bedrijfsleven en gezondheidsorganisaties. En daarvoor wachtte staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS, ChristenUnie) eerst de evaluatie van de Gezondheidsraad af. Die evaluatie is er nu.

Nieuws

menu