Dit artikel is vandaag gratis

Arjen Bakker gebruikt kaas als camouflage voor de groente (zodat de kinderen die ook eten), aan de hand van de makkelijke recepten van foodbloggers Jorrit en Sofie | Weekendrecept

Frittata met bloemkool. Foto: Shutterstock

Van het oorspronkelijke enthousiasme over groente is bij onze kinderen weinig meer over. Dankzij 10 jaar Lekker & Simpel kreeg ik er onlangs echter toch een flinke portie prei, bloemkool en broccoli in.

Voorbij, voorbij, o en voorgoed voorbij zijn de dagen waarin de kleintjes elk gerecht dat ik op tafel zette met gejuich begroetten. Het hartstochtelijk meezingen van ‘Wat eten wij vandaag? Spaghetti, spaghetti, spaghetti’ uit het rijke oeuvre van Samson en Gert is vervangen door gemekker over de flintertjes ui en de blokjes wortel die in de pastasaus drijven. ,,Ik hou wel van worteltjes, maar niet als ze ergens doorheen zitten”, en meer van dat soort kinderlogica moeten mijn echtgenote en ik tegenwoordig verduren.

Met dat soort gedoe hebben Sofie Chanou en Jorrit van Daalen Buissant des Amorie vast nog niet te maken, hun kinderen zijn – te oordelen aan de foto’s op hun website lekkerensimpel.com – nog niet op de kieskeurige leeftijd. En uiteraard worden ze dat ook niet, want hun ouders zijn professioneel foodblogger en verzinnen al tien jaar ‘lekkere, niet te moeilijke recepten met ingrediënten die gewoon in de supermarkt te vinden zijn.’

Sofie en Jorrit

In 2012 begonnen <TypographyTag1>Sofie Chanou en Jorrit van Daalen Buissant des Amorie </TypographyTag1>een website waarop ze hun eigen zoektocht naar lekker en toch simpel koken beschreven. Tien jaar later trekt hun site ongeveer 1,8 miljoen unieke bezoekers per maand. Het echtpaar bracht inmiddels ook zes kookboeken uit.

Gesmolten kaas

Ik kreeg hun jubileumboek op mijn bureau. De ‘150 favoriete recepten’ die daarin staan, passen waarschijnlijk prima in een kinderstraatje. Het zijn best vaak gerechten met een laagje gesmolten kaas – ideaal om groente mee te camoufleren – en er zitten ook geen heel exotische ingrediënten in.

Recept frittata met bloemkool

Nodig voor 4 porties:

600 g bloemkoolroosjes
200 g hamblokjes
2 (rode) uien
2 teentjes knoflook
5 eieren
50 ml melk of kookroom
200 gram geraspte belegen kaas
3 tl paprikapoeder
3 tl Italiaanse kruiden


1.

Kook de bloemkoolroosjes 4 minuten in ruim kokend water en laat ze uitlekken in een vergiet. Snipper de uien en snijd de knoflook fijn. Verhit een koekenpan, giet er wat olie in en bak ui en knoflook 3 á 4 minuten. Bak de laatste minuut de bloemkoolroosjes mee;

2.

Klop in een kom de eieren los, voeg de melk/kookroom, de kruiden en de kaas toe en roer goed door. Schep de bloemkool in een ovenschaal, strooi de hamblokjes erover en giet hier het ei-kaasmengsel overheen

3.

Bak de frittata goudgeel in de oven op 200 graden Celsius. Knip voor het serveren eventueel nog wat verse peterselie boven de schaal, als garnering.

De eerste drie recepten die ik eruit klaarmaakte gingen er bij de Bakkertjes in als pap: de bakplaat met bloemkool, kip en aardappel (maar dan met broccoli, want dat had ik in huis), de hartige taart met prei en gehakt én de frittata met bloemkool.

Een register zou handig zijn

Qua gebruiksvriendelijkheid valt er nog wel iets te winnen voor Jorrit en Sofie als kookboekschrijvers. Bezoekers van hun website kunnen de naam van een groente invullen en krijgen dan een zwik maaltijdsuggesties. Op diezelfde manier zou ik graag in een boekregister een hoofdingrediënt opzoeken om te weten te komen op welke pagina’s dit aan de orde komt. Het zoeken naar kookinspiratie begint immers voor veel mensen ná een blik in hun groentela.

Het kost nogal wat tijd om de gewone inhoudsopgave door te vlooien om vast te stellen wat je allemaal met (bijvoorbeeld) bloemkool kunt doen, zeker omdat die zowel in de rubrieken ‘pasta’, ‘oven’, ‘aardappel’, ‘rijst’, ‘vlees/vis’ en ‘stoofpotjes en curry’s’ gebruikt wordt.

Nieuws

menu